Ha a te szent könyvedet megítélésed szerint helyesebben ítéled meg, mint a régmúlt időkben tették a hívők, akkor lehetséges, hogy a későbbi korok hívei ugyanígy rosszabbnak fogják látni a te jelenkori értelmezésedet is?
Valószínűleg úgy lesz, ahogy írod. Mindig vannak, akik felszeretnék találni a spanyol viaszt, akik szerint közül 2000 vagy 200 éve rosszul gondolták, csak az ő elképzelésük a helyes és jó.
Ezért van a kereszténységen belül annyi irányzat és sok tízezer szekta. Mivel ezek száma folyamatosan nő, így látható a tendencia.
Egyébként szerintem a szent könyveket azok tudták leghelyesebben értelmezni, akikhez időben közelebb állt.
Megítélésem szerint a "szent könyvemet" nem értelmezték rosszabbul a régmúlt idők hívei.
Sőt, igazán úgy kéne értelmeznünk, ami a szerző eredeti szándéka, tehát minél közelebb kerülünk akár időben, akár gondolkodásban a szerzőhöz, annál helyesebben tudjuk ezt értelmezni.
De ez nem csak a "szent könyvre" igaz, hanem pl. egy bármilyen átlagos történeti írott forrásra is.
Innentől kezdve nem igazán értem a kérdést...
Nem gondolom, hogy helyesebben ítélem meg, egyszerűen csak tanultabbak vagyunk mint a régebbi átlag, így ma már tágabb réteg fogja fel ugyanúgy, amit régen egy szűkebb csoport volt képes.
Pl. képes vagyok elolvasni.
Eleve nem nagyon értem, hogy lehetne egy ókori világszemléletben, kontextusban írt művet helyesebben értelmezni a modern-posztmodern fogyasztói társadalomban.
Maga a gondolkodás is egyre profánabb és széttöredezettebb, az ókoriak pedig úgy gondolták, mindent átható szentségben élnek.
Sőt, egyenesen lehetetlennek gondolom a Biblia teljesen pontos értelmezését egy olyan világban, ahol lassan már a földművelési metaforákra építő példabeszédeket sem érti meg az Iphone-társadalom átlagpolgára.
Arról meg már szót se ejtsünk, hogy a Bibliát olyan ma már holt nyelveken írták, amelyek tele vannak számunkra szinte visszaadhatatlan fogalmakkal. Lásd erósz-fília-agapé problematika Jézus Péternek feltett kérdéseiben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!