Honnan ered ez a valóságtól elrugaszkodott értékítélet sok kereszténynél?
Arra gondolok, amikor olyan dolgokat találnak ki, hogy ellentétes fogalmakból hiánypárokat kreálnak. Például hogy a rossz az a jó hiánya, a gyűlölet meg a szeretet hiánya.
Amikor először találkoztam ezzel, azt hittem, csak véletlenül kifogtam egy olyan embert, aki a vallásától függetlenül teljesen buta. De azóta jó pár embertől találkoztam már hasonló gondolkodásmóddal.
Ennek a gondolkodásmódnak van valami Bibliai alapja? Vagy csak én voltam annyira szerencsétlen hogy kifogtam a legbutább hívőket, amikor ez volt a téma?
Aquinói Szent Tamásnál is reklamálhatsz kérdező, plusz számos filozófusnál. Úgy tűnik, hogy a korlátoltságod miatt frusztrált vagy azokra, akik nálad jobban értik a szellemi dolgokat, és jöttél reklamálni + önigazolást szerezni. Helyette inkább gondold végig, amit mondanak és nézz utána. Csodálkozni fogsz
"Ennek a gondolkodásmódnak van valami Bibliai alapja?"
Igen, jóhogy
"Honnan ered ez a valóságtól elrugaszkodott értékítélet sok kereszténynél?"
Akkor ebben az esetben is megállapíthatjuk, hogy a kérdés hibás, mert mér előre levonod a következtetést arról, amiről bebizonyítottad, hogy fogalmad sincs
"Abban pedig szerintem megegyezhetünk hogy ezek eléggé rossz dolgok."
Próbáld ne keverni az abszolút rosszat a relatív rosszal. Amíg nem tudod, h mi a különbség, nem fogod érteni. Próbálj már gondolkodni!
" jó és a rossz is relatív fogalmak, tehát az abszolút jó eleve egy paradoxon"
Magad cáfoltad magad, mivel írtad, hogy a jó és a rossz relatív. Ebből következik, hogy léteznie kell egy abszolút jónak. Szerinted meg paradoxon. Akkor mégis mihez viszonyítasz?:) Tudod egyáltalán mit jelent a relatív szó?
"Vérhas, pestis, kolera, AIDS, földcsuszamlás, hurrikán, cunami, fagyhalál, kánikula, depresszió, önzés, kapzsiság, gyűlölet, gyilkosság, erőszak, mérgező növények, járványokat terjesztő rovarok, mérgeskígyók, kannibalizmus, stb..."
Isten hiányából adódó rossz dolgok
"Magad cáfoltad magad, mivel írtad, hogy a jó és a rossz relatív. "
Igen. Pont ebből következik hogy nem létezik olyan, hogy abszolút jó vagy rossz. Mert ami egy embernek egy bizonyos helyzetben jó, az más embernek más helyzetben kevésbé az.
Próbálj gondolkodni egy kicsit!
"Isten hiányából adódó rossz dolgok"
Aha, logikus!
Megtagadom Istent! És voilá, csak úgy a semmiből hirtelen megjelent a kolera!
Plusz aki az egész életét Istennek szenteli, az ugyanúgy áldozata lehet bármilyen katasztrófának vagy betegségnek, vagyis duplán is bukta a gondolatmeneted.
Kevered a metafizikát a etikával, méghozzá eléggé erősen.
Az, hogy a rossz a Jó hiánya, egy metafizikai kijelentés, nem etikai. Tehát kozmikus spektrumban kell értelmezni. A rossz forrása az, hogy maga a kozmosz, és benne az emberiség zuhant távolra Istentől. Ezt nevezi a kereszténység bűnbeesésnek. Amit pedig üdvösségnek hív, az az egység helyreállása a Végső Valósággal (Istennel), amelyben már nem áll fent a hiányállapot, tehát a rossz. A távolság az emberi természetben van jelen, nem az egyes ember tetteiben, vagy abban, hogy hisz e, vagy nem hisz e. Maga az emberek által megélt valóság távolodott el Istentől.
Ennek a távolságnak az áthidalására a teológia szerint Isten elküldte Jézust, a Logoszt (Ige), aki a közvetítő az Istenség és az emberi létszféra között. Jézussal történt ami történt, ismerjük a sztorit, a lényege, hogy ennek eredménye a megváltás, amely az egység helyreállításának lehetősége, az egyén számára felkínálva, végpontja az üdvösség, a megvalósult egység. Jézust ezért nevezik Istenembernek, mert egyesítette magában az isteni és emberi természetet, ezáltal potenciálisan áthidalhatóvá tette az Isten és a kozmosz közti szakadékot.
Tehát ez metafizikai álláspont, nem mindennapi etikai.
"Kevered a metafizikát a etikával, méghozzá eléggé erősen."
Csak a valóságban élek.
Megfogalmazhatsz te bármit bárhogy metafizikailag, ha egyszer annak semmi köze nem lesz ahhoz, ahogy azok a fogalnak ténylegesen, a való világban működnek, akkor nem sok értelme volt feleslegesen túlbonyolítani egy olyan definícióval, amit egy valós példa sem igazol vissza.
Akkor ne tegyél fel metafizikai és teológiai kérdéseket a neten, ha egyrészt nem vagy hajlandó ezekbe beleásni magad az ehhez tartozó irodalom szintjén, másrészt pedig nem vagy rá képes, hogy értelmezd és kontextusba helyezd a filozófiai és teológiai kérdéseket, mondjuk az etikával való viszonyrendszerüket illetően.
Senki nem mondta, hogy ide kell jönni, ki kell írni a kérdést és minifilozófust játszani. Ez így olyan, mintha elmennél az egyetemen német nyelvszakra, úgy, hogy középfokú nyelvismereted sincs. Aztán lehet verni az asztalt, hogy a valóságban nincs szükség a német irodalomra, elég a Guten Tag meg az Auf Wiedersehen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!