Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kezdem elveszíteni a...

Miért kezdem elveszíteni a hitemet?

Figyelt kérdés

Keresztény vagyok és hiszek is Istenben (vagyis már nem igazán). És egy ideje már kételkedek az ilyen dolgokban.

Miért van ez?

2018. márc. 27. 18:42
1 2
 11/19 Darkmoon80 ***** válasza:
76%
Vagy ha rájössz milyen gagyi, végképp kiábrándulsz belőle!
2018. márc. 28. 07:04
 12/19 anonim ***** válasza:
74%

Mert kezdesz felnőni, és nem hiszel el baromságokat.

Ha egy kisgyereknek azt mondod h létezik Superman akkor el fogja hinni. Később meg már mikor felnő rá fog jönni h hazudtak neki. Na pont ez van istennel is.

(Nem olvastam a válaszokat, lehet h írták már)

2018. márc. 28. 11:15
 13/19 anonim ***** válasza:
0%

"Inkább gondolkodj, mint higgy."

A kettő nem zárja ki egymást. Sőt. Értelem nélkül a hit nem más, mint hiszékenység. A hit egy tudatos döntés valami mellett, ami az egyén számára igaznak bizonyult.

Javaslom Aquinói Szent Tamás munkásságát egy kis olvasásra, ha már a rációnak (egyébként sok szempontból jogosan) ilyen nagy hatalmat tulajdonítasz.

A kérdésre válaszolva, kissé profán példával ez olyan, mint a nyelvtanulás. Én középiskola végén letettem a nyelvvizsgát németből. Azóta alig-alig használtam. Mi az eredménye: hát jól el is felejtettem. Ahhoz, hogy ezt megelőzzem, használnom kellett volna a németet gyakrabban.

A hitet is ápolni kell. Imádsággal, lelki olvasmányokkal. Legfontosabb "lelki olvasmányunk" a Szentírás maga. De ajánlok más teológiai műveket, egyénenként változó, hogy kit mi fog meg, de lehet böngészni bátran: Szent Ágoston, Loyolai Szent Ignác, de hogy maiakat is említsek II. János Pál pápa gondolatai is sokakat megragadnak, vagy nemrég olvastam Székely János püspök atya Hit Kapuja című könyvét, szívesen ajánlom.

2018. márc. 29. 11:21
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

"A hit egy tudatos döntés valami mellett"

Mármint előfordulhat, hogy maga a döntés tényleg tudatos. Ez ugye nem vonatkozik pl. arra, akit beleneveltek egy hitbe.

"ami az egyén számára igaznak bizonyult."

NA NEM!

Csak HISZED, hogy igaz! Itt aztán minden van, csak nem bizonyosság!

Pont ezért HIT! Különben tudásnak neveznénk, ugye.

2018. márc. 29. 13:27
 15/19 anonim ***** válasza:

"Mármint előfordulhat, hogy maga a döntés tényleg tudatos. Ez ugye nem vonatkozik pl. arra, akit beleneveltek egy hitbe."

Engem "beleneveltek", de mégis döntenem kell. Ha úgy tetszik minden nap újra és újra döntenem kell. Mert jössz te, vagy jön egy ateista, aki kérdéseket tesz fel, vagy megállapít dolgokat. Engem ez gondolkodásra sarkall, hogy valóban jó-e, amiben hiszek?

A másik, meg a hit nem az, hogy ülök a szobámban szépen csendben és magamnak hiszek. Legalább is a keresztény hit nem ez. Hanem meg kell látszódnia a tettekben is. Pl. ma nem megyek bulizni a barátaimmal este, mert nagycsütörtök van. Ilyenkor mi az Utolós Vacsorára emlékezünk. Ez is egy döntés (és most nem azt akarom mondani, hogy a bulizás bűn, csak hogy a hitből döntések fakadnak).

"NA NEM!

Csak HISZED, hogy igaz! Itt aztán minden van, csak nem bizonyosság!

Pont ezért HIT! Különben tudásnak neveznénk, ugye."

Pedig de. Mondom az EGYÉN számára igaznak bizonyult. Attól még, hogy én hiszek, te nem fogsz. Sőt, a tudás sem így működik. Egy példa a saját szakmámból: Ha én elmegyek az Állambiztonsági Levéltárba, megnézem a BM III/1. csoportfőnökség irataiból az M dossziét, és ott az van, hogy Kovács József 1960-ban hónapokon keresztül jelentett Kiss Pistáról, akkor ez már nekem tudás. Mert láttam. De neked nem, mert gondolom nem voltál bent és nem láttad. De ha én ezt elmesélem neked, akkor vagy elhiszed vagy nem. Ha elhiszed, akkor számodra ez igaznak bizonyult, mert el tudod fogadni és igaznak tartod, hogy Kovács úr jelentéseket írhatott és valószínűleg engem is hitelesnek tartasz, hogy nem fogok hazudni neked.

Jézusról is vannak forrásaink, voltak szemtanúk, akik ezt leírták. Vagy elhiszed vagy nem. Csak Kovács Jánoshoz képest itt bonyolultabb helyzet.

2018. márc. 29. 15:08
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Nálam akkor kezdődött el a "hit" elvesztése,amikor szétnéztem a világban és rácsodálkoztam az Univerzumra.

Gyönyörű a Világegyetem.

De ez a szenny és mocsok,ami itt zajlik a Földön az emberfeletti.

Egy jóságos és szerető Isten ezt nem engedné és most hagyjuk,hogy a Sátán kezére lett adva a Föld és az emberi szabad akarat...

Szerintem az a hívő,aki egyszer ki mert tekinteni a dogmák és a vágyálmai ketrecéből,elkezd gondolkodni,egyszerűen ateistává válik.

2018. márc. 29. 20:39
 17/19 anonim ***** válasza:

"megnézem a BM III/1. csoportfőnökség irataiból az M dossziét, és ott az van, hogy Kovács József 1960-ban hónapokon keresztül jelentett Kiss Pistáról, akkor ez már nekem tudás."

Így igaz.

"De ha én ezt elmesélem neked, akkor vagy elhiszed vagy nem."

Pontosan!

Ugyanez vonatkozik az apostolokra. Vagy igazat mondanak - vagy nem.

Vagy esetleg részben igazat mondanak, a másik részben pedig nem. Akár tévedhetnek is.

"Ha elhiszed, akkor számodra ez igaznak bizonyult"

NEM!

Akkor elhittem. Ennyi, és nem több!

Attól még lehet igaz, vagy nem igaz is.

2018. márc. 29. 21:03
 18/19 anonim ***** válasza:

Igazad van, de lehet, hogy nem feltétlenül lesz ateista, de az, hogy elutasítja a mai keresztény teológiát az fix.

2018. márc. 29. 22:18
 19/19 HaEv ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ennyiből nem derül ki, mi a kételkedésed oka, így nem lehet tudni, hogy miért van ez. Nagy általános marhaságokat lehet ide irkálni, és feltételezésekből kiindulva szintén lehet irkálni - csak te nem jutsz előrébb vele.

Mi az, amiben kételkedsz? Mik az érvek? Mik az ellenérvek?

(Miért van az, hogy emberek azt hiszik, gondolatolvasók vagyunk?)

2018. ápr. 2. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!