Tényleg ilyen hihetetlen, hogy nem mindenki bűnöző?
A napokban több vallásost is láttam itt hitetlenkedni meg gúnyolódni, amikor felmerült hogy valaki nem él bűnös életet.
De belegondolva mi olyan bonyolult abban, hogy valaki ne csapjon be másokat, ne lopjon, ne öljön embert, tiszteljen másokat, stb? Rengeteg olyan jó ember él, akiknek ezek alapvető dolgok, és ehhez még csak vallás sem kell.
Kedves Kérdező!
Kérdésed abból adódik,hogy nem ismered a "bűn"fogalma keresztény értelmezését.
A bűn,nem egy rossz cselekedet,hanem eltérés(céltévesztés)a SZERETET ÚTJÁTÓL.
Ilyen értelemben bűn nem kifejezni szeretetünket azoknak,akiknek az jár.
Bűn elmulasztani a segítséget,amikor arra lehetőség lett volna.
Bűn elmulasztani a rossz irányba-bűn fele-tartó ember szeretetteljes figyelmeztetését.
Minden bűn,amikor nem a szeretet útján járunk.
Az Isten nélkül élőket is indítja Isten Lelke- a lelkiismeretükön keresztül-a szeretet útjára,csak kérdéses,hogy ennek milyen mértékben engednek,ha az élet forrását tagadják.
Ilyen esetekben,a "jó ember",a környezete erkölcsi normái valamilyen kényszerből adódó megtartásán alapszik. Ez,rendszerint az,hogy jónak kell mindenkinek tartania magát.
"De belegondolva mi olyan bonyolult abban, hogy valaki ne csapjon be másokat, ne lopjon, ne öljön embert, tiszteljen másokat, stb?"
Ezek külsőségek, testi gondolkodás. A bűn szellemi eredetű. Lehet, hogy valaki nem tör házasságot, de lehet, hogy egész életében vágyódik rá, azaz bűn van benne. A megtisztult ember nem is vágyódik a bűnre.
Sajnos sokan nem értik Jézus házasságtörős példáját.
Továbbá nem értik, hogy miért a testre vonatkozó törvények a mózesi törvények és miért szellemi az Úr Jézus szeretettörvénye.
"A napokban több vallásost is láttam itt hitetlenkedni meg gúnyolódni, amikor felmerült hogy valaki nem él bűnös életet. "
Először tisztázni kellene ki mit ért bűnös alatt.
Ez valláskritikai kérdés amúgy
Sok keresztényre jellemző az álszentség, képmutatás így lehet sokaknak nehezen hihető. Nem írtál konkrét vallást de feltételezem keresztényekre gondolsz.
Nemrég több kereszténnyel beszélgettem itt a bűnmegváltásról. Kérdeztem mi történik akkor ha keresztény ember bűnt követ el, de megbánja, majd újból elköveti, akár többször is, de mindig megbánja. Erre azt a választ kaptam hogy keresztény nem követi el újra azt a bűnt amit megbánt. Ebből az következik hogy a keresztények közel tökéletes bűn nélküli emberek. Ez nyilván nem igaz, tehát már ezzel az állítással is bűnt követett el az illető.
Ez meg így már nagyon izzadtságszagú. Addig csűrni-csavarni egy fogalmat az irrealitásig, amíg el nem hitetem saját magammal hogy annak márpedig igaznak kell lennie...
Pedig a válasz, amit kaptál, helyes, csak a konklúziód rossz. Nem kell ehhez még csak kereszténynek sem lennie, bármilyen épeszű ember, ha megbánja hogy pl tolvajként élt, akkor utána nem fog lopni.
Ettől még nem lesz tökéletes valaki.
Eddigi tapasztalataim alapján inkább az tűnik extrém esetnek, hogy valaki megbánta valami bűnös szokását, felhagyott vele, aztán újra elkövette ugyanazt.
Persze előfordulhat, de nem jellemző. Illetve nem is biztos hogy akkor az a megbánás olyan őszinte volt.
" Ne mondja már nekem egy keresztény sem hogy nem követte el ugyanazt a bűnt kétszer."
Szó sincs ilyenről. A megszentelődés az újjászületéstől kezdődő hosszú (és magunk miatt sokszor fájdalmas) folyamat, de csak így tudunk tanulni
"A napokban több vallásost is láttam itt hitetlenkedni meg gúnyolódni, amikor felmerült hogy valaki nem él bűnös életet."
Akkor ez olyan dolog lehet egyeseknél,hogy "Én mindenképp különb vagyok,jobb vagyok,mint te" vagyis kicsinyes gőg.
Vagy épp olyan oka is lehet a gúnyolódásnak"nehogy kiderüljön,hogy vallásosként képmutató életet élek,miközben az általam lenézett nem hívő pedig az egyszerűségével előrébb van,mint én."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!