Hívők miért gondoljátok úgy, hogy van Isten?
# 5
Tanult ember körberöhögi az ilyen hivatásos agymosókat... régen volt egy műsor is ahol sorra döntötték meg a papok hülyeségeit akik csak kínosan nevettek! :D
Hogy miért hiszek?
A hitte több úton el lehet jutni.
Az egyik út az értelem útja: Az ember józan eszével belátja, vagy legalábbis megsejti, ha már bizonyítani nem tudja, hogy létezik valami hátsóbb, mélyebb ok a világ keletkezése és létezése mögött.
Egy másik út az érzelmek útja: Az ember olyan eseményeket él át, olyan dolgokat tapasztal, amelyek az érzelmei útján vehetik el Istenhez.
Azonban arra a kérdésre, hogy ténylegesen miért hiszünk, nem lehet válaszolni. Miért nem? Mert a hit irracionális. Az ember szűkös, biológiai keretek közé zárt értelme nem képes felfogni, megmagyarázni nála komplexebb dolgokat: Ezért is ütközünk sokszor nehézségekbe a természet felfedezése során: Egyszerűen sokkal, de sokkal összetettebb az amit vizsgálunk, mint mi. Sokszor használjuk azt a szót, hogy végtelen. De volt már valaha ember, aki FELFOGTA, teljes egészében megértette, hogy mit is jelent ez a szó? Nem. Ez egyszerűen meghaladja az emberi gondolkodás határait.
A hit is épp ilyen. Amikor a transzcendenssel találkozunk, viselkedésünk irracionálissá (ratio=ész) válik, mert nem vagyunk képesek ezzel a korlátolt emberi aggyal felfogni, hogy mivel is kerültünk szembe: Valami hatalmassal, végtelenül összetettel, megmagyarázhatatlannal. Istennel?
Tehát arra a kérdésre, hogy miért hiszek, racionális válasz (legalábbis emberi agy számára racionális válasz) nincs. Maximum annyi, hogy csak.
Mert a világ megfigyelése, a tapasztalataim, stb. alapján erre a következtetésre jutottam.
És eddig még nem tapasztaltam semmit, ami alapján változtatni kellene ezen.
Kedves Kérdező!
Miért gondolom, hogy Isten van?
Nem gondoltam ezt mindig így. De egyszer - nem előzmény nélkül, igaz - leült mellém és megvigasztalt. Nem, a szememmel láttam! Honnan tudom, hogy Ő volt Isten? Egyszerűen tudtam, nem kellett mondania. Egy ismeretlen ismerős. Azóta TUDOM, hogy Isten létezik.
Miért gondolom azt, hogy a rengeteg névtelen hozzászóló nem pusztán egy ember, hanem léteznek olyan emberek, akik névtelenül szólnak hozzá? Felismerhető a különbség a hozzáállásokban, gondolatokban stb.
És te? Mit gondolsz? Isten létezik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!