A nyilvános istenkáromlás büntethető?
#11 Hogy te milyen okos vagy! Taníts még, mester!
Kár, hogy a kérdésre megint csak nem sikerült válaszolnod...
Nem büntetendő.
De most konkrét esetről érdeklődsz, vagy csak általában? Milyen mértékű "istenkáromlásról" beszélünk?
Azért baj lenne, ha már mi is oda jutnánk, hogy semmit se lehet mondani, vagy írni, mert jaj, valahol valaki nehogy besérüljön.
" Hiszen amíg nincs sértett (vagy amíg az nem kíván feljelentést tenni), addig nincs bűncselekmény sem. "
Azért azt az ateisták is elismerhetik,hogy egy sértett mindenképp van,mégpedig a hívő ember,főleg akkor,ha a nem hívő szándékos bántásból kezd el előtte káromkodni. Nem büntethető a jog szerint,de ez nem jelenti azt,hogy sértett sincs,csak mert a törvény engedi,hogy megbánts valakit,attól még nem muszáj parasztnak lenni.
Gyakorlatban,az ellenkezője működik,legalábbis itt a Gyakorin.
Amikor én az "ateista"kifejezést magyarra fordítottam,rendszerint törölték azt,és figyelmeztettek,hogy az sérti az ateisták lelkivilágát,mivel a kifejezéshez-méltán-hozzáragadtak negatív jelentéstartalmak is,melyek azokra jellemzően vonatkoznak.
Ugyanannyi jogod van azt mondani, hogy Isten létezik és erről győzködni másokat, mint az ellenkezőjéről.
Magyarul éppen anbyi jogod van hinni, mint nem hinni Isten létezésében és ugyanannyi jogod van mindkettőt hangsúlyozni.
Igen, nyilván zavaró és parasztság egy olyan ember hitének ellentmondani, akinek van. De az is éppen annyira zavaró, ha valaki olyan embert próbál megtéríteni, akinek nincs vagy más a hite. Mindegy, hogy a keresztény vagy épp a wicca vallásról beszélünk.
Abban hiszel vagy éppen nem hiszel, amiben akarsz és ezt jogod van elmondani másoknak. (Legalábbis Magyarországon és a fejlett demokráciákban.)
Merete! Ugye csak akkir van gond, ha a te hitedet sérti a dolog!?
Pár kérdéssel lentebb, a melegekről teljesen mást írsz.
Ráadásul a vallás csak hit kérdése, a melegség meg vele született dolog.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
De tovább megyek. Mi akkor, ha az én hitem az, hogy nem hiszek Istenben? :D
A te logikád alapján te azzal, hogy hiszel és ezt hangoztatod sérted az én meggyőződésemet, hitemet.
Vagy ez csak akkor baj, ha a te hitedet sérti valaki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!