A keresztény egyház miért tartja nagyobb bűnnek a házasság előtti testiséget a dohányzásnál meg az alkoholizásnál?
"Egy pohar bor nemhogy nem pusztít el semennyi agysejtet, hanem számos jótékony hatása van."
Legfőképpen mikor megszondáz a rendőr.
Kérlek ne menjünk el egymás mellett!
Két különböző dologról beszélünk.
Mindazon anyagok melyek a MUSTBAN fellelhetők és nem csökkennek, vagy semmisülnek meg az alkohollá erjedés folyamatában. IGEN JÓK ÉS HASZNOSAK. De sajnos az alkohol véglegesen, visszafordíthatatlanul megöli az agysejteket.
Csak azért nem látható annál aki úgymond mértékkel iszik, mert sok van ezen sejtekből. És az agy képes NEM ÚJ SEJTEKET, hanem új információs pályákat létre hozni. Így nem tűnik fel, hogy néhány millió agysejt eltűnt.
Ugyan ezt már nem mondhatja el egy alkoholista. Mert az agy nem győzi.
Naná, hogy akik az alkoholt el akarják adni erről nem tájékoztatják a vevőket.
És ugyan ki garantálhatja, hogy egy mértékkel ivóból egyszer nem lessz alkoholista? SENKI! Marad az, hogy ne játszunk a tűzzel!
Követ, az alkohol önmagaban nem rossz. Apukám is minden este megidzik rgy pohár bort, mégse lett alkesz. Amúgymeg ez az "alkohol megöli az agysejteket" duma csak egy tevhit.
Gyanítom neked személyes élményből fakad az alkohol iranti utálat, de a mértékkel való ivás nem bűn. Hiszen Jézus is borra valtoztatta a vizet a kánai mennyegzőn.
Jézus NEM ALKOHOLOS BORRÁ változtatta a vizet.
A személyes tapasztalatom annyiban ki is merül amit a vendéglátós munkám során láttam. És most itt nem alkoholistákról beszélek.
És tőlem mindkét dologról hogy amit akarsz.
Vagy ahogy Jézus mondja: "Legyen a te hited szerint."
Mert a kifogást úgy is mindenki megkeresi, megtalálja, ha nagyon akarja. De attól még Isten nem adja áldását rá.
Nem alkoholos bort? Wow... Jézus alkoholmentes bort csinált? Hát ez jó. :D Valóban nem a ma hasznalatos bor volt, de az sem igaz, hogy nem lett volna benne alkohol. Jézus nem vetette meg a (mértékletes) alkoholfogyasztást.
Érdekes módon nincs felírva a templomok és hitközösségek főbejáratára, hogy kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg Istenét és őrangyalait. - Pedig bizony kellene... Mert szabad akaratot kaptunk, (kellő bölcsesség nélkül persze) szabadon választhatunk, milyen hülyeséget hiszünk el embertársainknak.
Az egyházakkal van mit vitatkozni. De ki a frászt érdekli? Nekünk Istennel kell elszámolni és nem egy hivatallal a sok közül, aki kikiáltotta magát az Ő helytartójának, nevében adót szed, beleszól életünkbe, némelyik embereket gyilkolt az úr nevében - rémlik is valami hatodik parancsolat tájéki torokkaparászás, eretnek perek, keresztesháborúk, az ősi (gyakran ingyen, hivatástudatból, emberszeretetből) gyógyítók ellen lefolytatott bosziperek - és egy sor (marhasággal is fűszerezett) értelmes dolgot hordanak össze.
Ja igen... Természetesen a sok egyház legtöbbje deklarálja, hogy garantáltan elkárhozol, ha nem lépsz be hozzá. Ám a legtöbb azt is mondja, hogy más egyház tagja nem lehetsz. Természetesen minderre garanciát is adnak: az Úr kinyilatkozta az egyház vezetőjének. Ez már eleve eszetlenség. Nyilván az úr vagy egyetlen egyházat választ ki magának vagy egyet sem... (Hajlok az utóbbira)
Isten szeme inkább az egyénre lehet kíváncsi.
>Jézus NEM ALKOHOLOS BORRÁ változtatta a vizet.
Sokat somolygok a különféle bibliamagyarázatokon, de ezt a teóriát még nem hallottam. Elmeséled, hogy ki volt az, akinek az Úr ezt kinyilatkozta, illetve miből vezette le?
Egyéb iránt nekem még az rémlik Mózestől, hogy "s monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül."
Nyilván fordítás kérdése, de a mindenben benne a szőlő leve, a dohánylevél, a mák teje, a vadkender, de még a mérges növények gyümölcsei is, ami lehet gyógyszer, fűszer, élvezeti cikk, stb...
A tízparancsolat ezekről nem rendelkezik semmit.
A paráználkodás is egy érdekes fordítás, néhol házasságtörésnek írják. Nyilván értelmezés kérdése, hogy melyik banda mit hoz ki belőle. Mert nem azt írja a szöveg, hogy házasság előtt, vagy párod elhalálozása esetén ne szexelj. Nem azt, hogy ne élvezd a szexet.
Helyette ad egy keretet és majd értheted bárhogy.
Na az okosok értik is....
Egy időben egyes házastársak zsákot húzva fejükre, kizárólag szaporodás céljára szeretkeztek. Vagy Onán bűne tilos, de óvszer használható. :)
Szerintem (hangsúlyozom, csak szerintem) a szex gyönyöreivel való visszaélésről van szó. Azaz a másiknak való szándékos, önző károkozásról. Akkoriban pl. a megerőszakolás elterjedt volt. Én ide sorolnám az érdekházasságot, a szülők által történő és az egyházak által hallgatólagosan támogatott kényszer házasságokat, a kizárólag szexre orientált kapcsolatokat. Vagy éppen a házasságon belőli megerőszakolást.
Viszont kivenném a körből a társkeresés céljából történő próbaházasságokat. Az emberiség teljes történetében voltak örömlányok, örömtanyák, alkalmi kapcsolatok. Alig létezik ember, aki így/úgy ne élt volna valamelyikkel.
Nyilván ha mind elkárhozna, igencsak gyér lenne a mennyeknek országa, nem véletlenül kelt annyira az a sokat emlegetett bűnbocsánati cédula... Isten nevében seft, ez volt az egyik "legjobb" húzás... :)))
A Bibliában persze vannak példabeszédek bőven, amit így is, meg úgy is lehet értelmezni, meg kiterjeszteni szinte bármire. Természetesen mindenki azt magyaráz bele, amit nem szégyell.
Mindennek megvan a mértéke és az értéke. Szexnek, dohányzásnak, evésnek, ivásnak. Ha a táplálkozástudósokra, szentkleofásokra, vagy az ortodox materialistákra és egyéb, önjelölt idiot-prófétákra hallgatott volna mindenki, rég kihalt volna az emberiség.
Szerencsére az ösztöneink megvédenek a szélsőséges hülyeségektől... Lásd "szívbarát margarin" (ekkora b.ságot - oszt még most kezdenek rájönni a műkaja "áldásaira"...) , cukor és sómentes élet, csak házasságban szex, (lassan már a póz és a heti darabszám is előírva) az egyház a hálószobában, napi legfeljebb 1,5l víz, meg a többi agyament dolog.
Az alkohol is ugyan ez: mértékkel orvosság. Sőt! Belegondolva, ha akkora méreg lenne, a szirupok, kanalas orvosságok nem alkoholos oldatban lennének, amit egy evőkanállal még a gyerekkel is beszedetnek. Több ezer éves, ha nem idősebb, bevált dologról (pl. tinktúrák) akar valaki "okos" véleményt mondani néhány elfuserált és egyoldalúan irányított tudományosnak nevezett teszt alapján. Már bocs, de mi a helyzet akkor az elfuserált élelmiszerkönyvi adalékokkal? Azokkal meg lehet tömni a népet, mint valami hízott libát? Szintetikus édesítők, mesterséges színezékek, ízfokozók, állományjavítók, jódozás, fluorozás, bomlástermékeket pöfékelő műanyagba csomagolt, víz és élelmiszerek?!? A módszerváltás előtt még legtöbb helyen kiváló minőségű, mára lerontott és ihatatlanná tett csapvizek, hogy vedd a boltit?!? Nyári rekkenő melegben meg eltüntetjük a 2literes kiszerelést, hogy nagyobbat kaszáljunk még ezen is, nem számítva a sok kidobott PET-et? A környezetvédelemből meg bizniszt csinálva álszent módon ökolábnyomot sikítunk?
Most komolyan... Én nem szoktam élvezetből alkoholos italokat inni, mert egy görény alkoholista nevelőapám volt, aki pokollá tette életem első felét. Úgyhogy elmondhatom, nem az italreklámok ideális üdvöskéje vagyok... Legfeljebb évente egyszer társaságban és akkor is kizárólag az illendőség kedvéért iszok. De ha émelyeg a gyomrom, remekül hat rá egy kis sósborszesz kokcacukorra, esetleg egy evőkanál kristálycukorra csepegtetve. Ha hasmenésem van, nincs jobb egy kupica pálinkába reszelt egész szerecsendiónál. Vizsgadrukk esetén egy étcsoki vagy 2..3 rumosmeggyes bonbon csodát tesz. Az emésztést nehéz ételekkel való bezabálás után remekül javítja egy kis rumosmeggy vagy alkoholban eltett körtebefőtt, mondjuk nem sok, de biz' évente 1..2 alkalom ilyen is akad.
Náthás időszakban se a függőséget okozó szteroidos és mesterséges édesítőszeres, amúgy nekem pl. szinte semmi érzékelhető javulást nem hozó ilyen citran, olyan merkaptán patikai porokat zabálom, hanem teszek egy félliteres befőttes üvegbe két ujjnyi mézet, (egyesek szerint pfuj, mert méhek hányása...), vizet meg egy kis gyümölcsös teafiltert az íze végett. Be a mikróba 4 percre. Utána filter kiszed és egy kupak házi körtepálinka beletölt, majd amilyen forrón bírom, megiszom és ha tehetem, alaposan betakarózva kialszom magam. A kezdődő influenza virnyákokat (amire állítólag gyógyszer sincs...) is remekül viszi, ha még időben fogyasztjuk és nem tudott elszaporodni bennünk a kórság. Na most ezek a dolgok mennyi agysejtet irtanának ki szemben azzal a pindurka gyógy-alkohollal?!?
Szóval gyerekek, vegyük egymást komolyan, ennyire azért ne szívjunk be a média csecsén... :DDD
"Sokat somolygok a különféle bibliamagyarázatokon, de ezt a teóriát még nem hallottam. Elmeséled, hogy ki volt az, akinek az Úr ezt kinyilatkozta, illetve miből vezette le?"
Aki olvassa és érti a Bibliát még annak is tud sok újjat mondani, de aki nem is olvassa ugyan honnan értené.
Harsányi Sándor szerző.
Mindazoknak akiket érdekel egy kis olvasmány.
Vagy a másik. Irója a római Gergely egyetemen végzett.
Egyéb iránt nekem még az rémlik Mózestől, hogy "s monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül."
Jól rémlik ELEDELÜL!
"A Bibliában persze vannak példabeszédek bőven, amit így is, meg úgy is lehet értelmezni, meg kiterjeszteni szinte bármire. Természetesen mindenki azt magyaráz bele, amit nem szégyell."
Lehet bizony, csak az a baj, hogy te SEHOGY SEM ÉRTED! És ezért hordazz össze ennyi zagyvaságot. Mert, ha értenéd nem tennéd. De még nincs mindnen veszve.
Bármikor el lehet kezdeni olvasni a Bibliát, hogy igazi értelemre juss. Na meg javaslom az ajánlott könyveket.
Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!