Szerintetek normális dolog 21. században megbüntetni valakit istenkáromlásért?
Előző:
Jó,nem pontosítottam az elején,de közben ugyan linkeltem a cikket,hogy miért háborodtam fel.
A lényeg,hogy megkérdezték a színészt,mint mondana,ha Istentől kérdezhetne valamit.
Erre ő elmondta,hogy hát.. nem tetszik neki ez a világ és hogy mi az elképzelése arról az istenről,aki ilyen világot teremt és így tovább..
Erkölcsileg természetesen ez már röhejes. A törvényeket pedig igény szerint meg lehet és meg is kell változtatni.
A legszomorúbb az egészben, hogy sok válaszoló szerintem el sem olvasta, miért büntették meg a "törvénysértőt". Nem vallási uszítás vagy más gyűlölködésről van szó, szimplán elmondta a véleményét: ha (akármilyen) isten ilyen világot teremtett és szerinte ez így jó, akkor nem normális. Ahol ezt nem lehet kimondani, ott bizony komoly bajok vannak.
Az istenkáromlás egy emberi szabály. Ha azt veszed alapul, hogy mindent isten teremtett azáltal, hogy felosztotta önmagát (a fizikus is ezt mondja: ősrobbanás, egy kicsiből lett sok) akkor rájössz arra, hogy a renden (sorba követik egymást a dolgok, pl napfelkelte, 1000 és múlva is lesz) kívül egyetlen törvény és szabály se létezik. Ha létezne, isten saját magát korlátozná. Ilyen emberi szabály az is, hogy isten szent nevét a szádra ne vedd. Ennek persze megvan a miértje és nem mennék bele, de ezt el se tudod követni. Egyszerűen azért, mert nem tudod isten nevét. Ha káromkodsz és azt mondod: "Isten baxxxa meg!" Ez magyarra lefordítva: Termékenyítsen meg az úr! Ez áldás, vagy átok?
Végül egy kedvenc filmemből idéznék: Két isten van: az amelyik megtetemtette a világot és az amelyiket a vallás teremtette meg. (PK,: [link]
Igen. Legalábbis egy adott vallási közösség teljesen jogosan alkalmazhat rerorziót azzal a tagjával szemben, aki ilyesmit követ el. Mindaddig, amíg ez a vallási szervezeten belül marad.
Azon kívül nem elfogadható.
"Igen. Legalábbis egy adott vallási közösség teljesen jogosan alkalmazhat rerorziót azzal a tagjával szemben, aki ilyesmit követ el. Mindaddig, amíg ez a vallási szervezeten belül marad. "
Dehogy alkalmazhat. Eléggé durván szembemenne minden létező alkotmánnyal és törvénnyel a világ civilizáltabbik felén.
"@26: a világon létező összes szervezetnek, egyesületnek, klubnak, stb. megvan a szabályzata, amelyet a belépésnél a tag magára nézve kötelezőnek ismer el. Ezek szerint az mind alkotmányellenes..."
Amennyiben alkotmányellenes a retorzió, akkor alkotmányellenes, igen :) Nem igazán konkretizáltad, de nekem eléggé fenyegetőnek hangzott. A "mondj el 2 miatyánkot", az nem retorzió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!