A Szent Szellem vagy másnéven Szentlélek Szellemi Személy vagy csak puszta élet fenntartó energia? Természetesen nem a Teremtő Atyára gondoltam.

Érdekes, egy reformátustól sem hallottam még a "Szent Szellem" kifejezést, csakis a fundamentális szektáktól...
Málnás, Édességet Néked!

#2 Nekem is hasonló gondolatom támadt. A túl sok szellemezéstől mindig az ezoterikusok jutnak eszembe.
Egyébként helyesen fogalmazva: Szentlélek és isteni személy. A Szentháromság egyik személye, nem pedig energia. Krisztus nyilatkoztatta ki az Újszövetségben számunkra, de ahogy az Atya és a Fiú, úgy a Szentlélek is öröktől fogva létezik.
Amúgy furcsa, hogy ennyire nem vagy képben, nem konfirmáltál már? Úgy tudom a reformátusoknál bőven kellett volna 19 éves korodra és ott biztos tanítanak ezen dolgokról.

Mt 3,11
Én ugyan vízzel keresztellek titeket megtérésre, de a ki utánam jő, erősebb nálamnál, a kinek saruját hordozni sem vagyok méltó; ő Szent Lélekkel és tűzzel keresztel majd titeket.
Ahogy a tűz sem személy, a Szent Lélek sem az. Ha tényleg személy lenne, nem lehetne vele...
... betelni:
. Lk 1,15
Mert nagy lészen az Úr előtt, és bort és
részegítő italt nem iszik; és betelik Szent
Lélekkel még az ő anyjának méhétől fogva.
Csel 2,4
És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és
kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek
adta nékik szólniok.
Csel 4,31
És minekutána könyörögtek, megmozdula a hely, a
hol egybegyűltek; és betelének mindnyájan Szent
Lélekkel, és az Isten beszédét bátorsággal
szólják vala.
Amikor Istenről és Jézusról ír a Biblia, miért nem ír soha a Szent Lélekről is, mint aki szintén ott ül mellettük az égben? István tanítvány is csak Jézust látta Isten mellett ülni.

Hogy ne lenne személy. Saját akarata van, a Bibliában nyelvtanilag is személyként írtnak róla (csak a személyekre vonatkozó ő névmás).
"Mindezt azonban egy és ugyanaz a Lélek műveli, tetszése szerint osztva kinek-kinek."
Akarata szerint adja ajándékait.
"Jól beszélt a Szentlélek Izajás próféta által atyáitokhoz, amikor ezt mondta"
Egy tehetetlen erő nem képes beszélni.
Javaslom olvasd el az alábbi oldalt, mely rengeteg igével támasztja alá, hogy személyről van szó.

Ezeket megszemélyesítésnek hívják.
Zsid 12,24
És az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére.
Ez is az.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!