Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit jelenthet a keresztény...

Mit jelenthet a keresztény vallásokban használatos szó: Megváltás?

Figyelt kérdés
Azért itt tettem fel a kérdést, mert az általuk adott közhelyszerű magyarázatait ismerem (ismerni vélem), ezért jobban érdekelne a gondolkodók válasza. Konkrétabban, hogy ki és mitől válthat meg, kit, és miképpen, szerintetek, hogy gondolkodtatok-e már erről?

2017. febr. 18. 08:55
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Vissza kérdezek.

Miért jó az ha valaki meghal, illetve miért akar valaki meghalni?

Ugyan is Isten az örök élet kilátásával teremtette az embert.

2017. febr. 18. 23:19
 12/22 anonim ***** válasza:

"üdv!

...hja...magam is "egyház nélkülinek" mondanám magam, mert annyira eltérő az értelmezésemben a "megváltás".

Talán az utánad válaszoló, aki közelebb jár ahhoz, amit magam is hiszek, vallok, de leszögezni szeretném azt, hogy nemcsak hogy hiszek Istenben, vallom a "Szentháromságot " is, vallom a Bibliát is Isten szavának, de mégsem tudom az egyházak által hirdetett vallási tanitásokat, dogmákat elfogadni úgy, ahogyan azt nekünk tálalják. "

Üdv. Köszi a választ! Én úgy látom, hogy az egyházak teológiájában van közös pont is, ami igencsak Biblikus, de tény, hogy nem kötelező teológián keresztül értelmezni a Bibliát. Viszont némely esetben biztonságosabb, mintha a saját fantáziánk, alapvető kívánságaink, elvárásaink alapján értelmezzük (félre). Nem mindenben tévednek az egyházak. Persze vannak szombatisták, karizmatikusok, Mária imádók, törzsfejlődés hívők, lapos Föld hívők, tizedszedők, Jézus örökkévaló istenségét tagadók. Vannak olyanok, akik a Bibliát kedvük szerint allegorizálják, hogy tetszenek az ateistáknak. Ezeket ügyesen ki kell kerülni

2017. febr. 19. 08:59
 13/22 anonim ***** válasza:

Az un. megváltástan lényegében Jézus áldozathozatalának az elferdítése.

Jézus egyértelműen és világosan mondta, hogy ő maga az ÚT, aki nem jár ezen az ÚTON, azzal az Isten sem tud mit kezdeni (az Isten nem csinál meg helyette semmit sem).

Az meg maga a borzalom, amit egyes keresztény egyházak állítanak az Istenről, hogy Isten azért bocsátott meg az embereknek, mert keresztre feszítettük a FIÁT.

Ezt a tévtan Pál találta ki, és az összes keresztény egyház őt követi ebben, Jézust pedig megtagadták, élükön a hülyeséggel a Tanúk, akik már Jézust istenségét is tagadják.

2017. febr. 19. 09:23
 14/22 szp72 ***** válasza:

A megváltás, mint szó annyit jelenti, mint fizetni valakinek a korábbi tulajdonjog helyreállításáért. Tehát ha mondjuk zálogba adtam valamit, akkor a zálogdíj kifizetésével megválthatom a zálogba adott tárgyat.

Régen a rabszolgákat meg lehetett váltani, ha valaki kifizette a rabszolga árát, az visszanyerhette a szabadságát. Ő volt a rabszolga megváltója.

A keresztény megváltás lényege, hogy az ember a bűnei miatt a Sátán rabszolgája lett. Minden egyes bűn növeli a Sátán hatalmát és emberre való befolyását. A dolog azonban úgy működik, hogy a kevésbé bűnös emberek isszák meg a levét annak, amit a bűnösebbek főznek. Tehát a bűnösebb emberek kevésbé, a kevésbé bűnösök pedig jobban szenvednek, mint az igazságos, de összességében az egész emberiség egyre inkább a Sátán befolyása alá kerül, és egyre jobban szenved tőle. Nos a keresztény tanítás szerint Jézus, egy olyan ember volt, aki alapvetően változtatott ezen a mérlegen. Az ártatlan és önkéntes szenvedése és Isten iránti hűsége ellensúlyozza az egész emberiség bűneit. A folyamatos lecsúszást megállította, legalábbis azok esetében akik hisznek benne. Aki ki akar szállni a lecsúszásból az még megteheti.

Amit #13-as mond az szörnyű ostobaság.

2017. febr. 19. 13:17
 15/22 anonim ***** válasza:

Az ember eleve bűnben születik kárhozatra ítélve, az öröklött bűn miatt.

A megváltás azt jelenti, hogyha valaki keresi az élet értelmét, az öröklét valóságát, annak van esélye rá, hogy megtalálja azt. Mégpedig Jézus Krisztus megbocsátása és kegyelembe fogadása által.

Megtört, őszinte, alázatos bűnbánó szív kell hozzá!

Jézus válaszol az ilyen imára és bizonyságot ad!

Jézus a kárhozattól, az ítélettől, az örök kíntól és gyötrelemtől vált meg. Jézus az örök életet kínálja az Őt szeretőknek, a bűnbánó, megtört-szívűeknek.

Az ember meghal, te is meghalsz. Mit viszel magaddal? Mi olyat tudsz gyűjteni magadnak, amit magaddal vihetsz és meg is marad örökké, odaát?

2017. febr. 19. 21:07
 16/22 A kérdező kommentje:

Koszonom az eddig erkezett valaszokat, es sok elgondolkodtato folvetest talaltam bennuk.

Datenak irnam, hogy kb. 30 eves koromig magam is agnosztikusnak vallottam volna magam, ha foglalkoztam volna eleg elmelyulten Isten valosagaval, am, ma mar mindenkeppen ismeronek kell valljam magam, mert az Isten ugy latta jonak,hogy megnyilatkozzon szamomra es altalam, es igy mindazok akik hisznek nekem, azok bizonysagot is nyertek errol.Tudom, kerdezhetned, miert merem ezt igy kijelenteni,amire csak azt mondhatom, hogy nekem sem volt konnyu es egyszeru elhinni a tortenteket, de mindannyiszor, amikor a ketseg, a hitetlenseg legyozott volna, nagyon komoly megerositeseket kaptam, es olyan modon,tobb csatornan keresztul,hogy ma mar ezt teljes hittel es bizonyossaggal ki merem mondani. Az elhivasomnak ma mar elmult 25 eve,azota mar vezetve es tanitva vagyok a Szentszellemtol Istenrol es az Utonjarasrol, es igy meg kell probalnom megtalalni a " hallo fuleket",mert ahol "hallo fulek" es "lato szemek", hivo lelek es alazatos lelek talalhato, ott varnak az en testvereim,akik hozzam hasonloan Isten elveszett gyermekei,es akik segitsegre, utbaigazitasra varnak attol akit az Atya kuldott, akit a Szentszellemnek hivnak. Javasolnam hogy most figyelmesebben olvasd, es izleld is soraimat, szavaimat,mert nem biztos, hogy azt jelentik, amit elso olvasatra kiolvasol abbol.

Koszonom

2017. febr. 20. 08:24
 17/22 A kérdező kommentje:

Szia 4-es-12es!!

Egyetertek veled,hogy az egyhazak tanitasaiban van sok kozos pont, sot az egyhazaknak nagyon fontos szerepe van Isten terveben, es tevedhetnek is a tanitasaikban akar, az sem gatolja meg, hogy az megvalosuljon Isten akarata szerint. Foldi emberkent rendkivul tisztelem az egyhazakat, vallasos embereket, talan csodalom is a vallasban elo embereket elszantsagukert, kuzdelmeikert,am ez n3m gatolhat abban, hogy valami sokkal tobbet,sokkal konnyebbet, egyszerubbet ne kinaljon fel altalam nekik is az Atyaisten,ha megfaradtak, mert az Ur megkonnyitheti az o terheiket is. ...es koszonom irasod.

Udv.

2017. febr. 20. 08:45
 18/22 A kérdező kommentje:

Udvozollek 13-as!

Egyetertek veled abban amit irtal, valoban helytelen értelmezése a bibliának, a bibliának, de ez nem Pál tanítása, az ő tanításának helytelen értelmezése csupán.

2017. febr. 20. 08:54
 19/22 anonim ***** válasza:

"Amit #13-as mond az szörnyű ostobaság."

Egyetértek. Pál sokaknak szúrja a szemét. Miért? Mert Pál teologizál, elmondja a lényeget. És így félre kell tolni, ha a saját butaságainkat akarjuk propagálni

2017. febr. 20. 09:42
 20/22 anonim ***** válasza:

@Kérdező

Velem meg éppen fordítva volt: hívő voltam, és agnosztikus lettem.

Üdv. Dante

2017. febr. 21. 15:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!