Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallás vagy szólásszabadság a...

Vallás vagy szólásszabadság a fontosabb?

Figyelt kérdés

Elsősorban magukat hithű "vallásos" emberek véleménye érdekel . Sokak szerint vannak olyan karikatúrák olyan vallásgyalázó írások amelyeknek nem szabadna megjelenniük és sértik egy-egy vallás tagjait konkrétabban a vallásszabadságot ...

Ti hoznátok arról törvényt hogy a vallásokat bizonyos határ felett tilos lenne kritizálni ( például nem lehetne azt leírni hogy "Jézus egy g..i" ) vagy szólásszabadság pártiak vagytok és úgy gondoljátok a szólásszabadságnál nincs fontosabb és az emberek azt gondolhatnak amit akarnak és akár újságban/tvében is megjelenhetnek olykor szélsőséges egyes emberek számára sértő gondolatok ?

Egyáltalán összeegyeztethető ez a két dolog ? Beszélhetünk egyszerre teljes értékű vallásszabadságról miközben teljes értékű szólásszabadságról is beszélünk ?

A kettő nem üti egymást ? Ha én bármit kimondhatok egy vallásról ( nem uszítás gyűlöletkeltés szintjén ) akkor annak a vallásos embernek én megsértem hitét és megsértem a valláshoz való egyéni jogát is nem ?

2016. szept. 2. 22:21
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A szólásszabadság (mint minden más jog) a liberális felfogás szerint addig tart, amíg nem korlátoz másokat. Egy ilyen sarkos vélemény gyakorlatilag kimeríti ezt, ezért jó érzésű ember nem tesz ilyen kijelentéseket, pláne nem nyilvánosan, sajtóban.
2016. szept. 2. 22:35
 2/6 anonim ***** válasza:
78%

Az elsőnek teljesen igaza van. Semmiféle gyalázkodás nem fér bele a demokratikus szabadságjogokba.

Ha teszem azt rólad teszek valami gyalázkodó kijelentést, te engem beperelhetsz, hiába hivatkozom a szólásszabadságra. Ha a családodról mondok csúnyát, akkor is perelhetsz. Ha a szexuális szokásaidra, családi állapotodra, egészségi állapotodra, stb. mondok valami ilyesmit, akkor is perelhetsz.

Miért képezne ezek alól kivételt, ha a vallási identitásodban sértelek meg?

2016. szept. 2. 23:01
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, ha jól értem, te is úgy képzeled a szabadságot ahol következmény nélkül tehetnél, mondanál bármit. De ezzel mindig önellentmondásba futnál a végén, következmény nélküliség nem létezik.

Hiszen ha mondjuk neked szabad becsmérelned Jóska édesanyját, megteheted ha egyszer szólásszabadság van, de Józsi szabadságát meg miért korlátoznád hogy ha ezután orrbavágna egy párszor?

Azaz ha a szólásszabadság alatt mások retorziótól mentes sértegetését érted, az veszett ügy.

2016. szept. 2. 23:18
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A vallás- és a szólásszabadság egy tőről fakad. Szabad kimondanod, amiben hiszel, szabad abban hinned, amiben akarsz. Azzal, hogy g..cinek nevezed Jézust, nem sérted a vallásosok vallásgyakorláshoz való jogát, mert emiatt nem zárják be a templomokat, más kérdés, hogy akkor egy tahó ember vagy, akivel kultúrember nem áll szóba.

A rágalmazás és becsületsértés nem ide tartozik. Ha azt állítod, hogy "Kovács Jóska egy utolsó gazember, aki átveri az alkalmazottait és csalja a feleségét", azzal kárt okozol neki, mert rontod a hírnevét. Ha azt mondod, hogy "az összes sámánhívő kizsákmányolja az alkalmazottait és csalja a házastársát", ott nincs konkrét sértett, ez még a közösség elleni uszítás fogalmát se annyira meríti ki. (Nyilván akkor lenne értelme büntetni az ilyet, ha a sámánhívők egy diszkriminációnak kitett kisebbség, bár akkor is inkább kontraproduktív lenne a sértegetésük büntetése, ez ellen inkább máshogy kell fellépni.)

2016. szept. 3. 02:58
 5/6 anonim ***** válasza:
Tisztelet és elfogadás. + Béke.
2016. szept. 3. 21:35
 6/6 anonim ***** válasza:
A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárkit alpári módon sértegethetünk és gyalázhatunk.
2016. szept. 4. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!