Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleménye a keresztényekn...

Mi a véleménye a keresztényeknek a Trónok Harca c. sorozatról?

Figyelt kérdés
A sorozatban nagyon sok az erőszak, a szex (nemi erőszak, vérfertőzés, stb.), ráadásul elég negatívan mutatja be a hitet, az isteneket, és az egyházat (mint intézményt).

2016. júl. 21. 17:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
65%

Ez relatív, mert akkor én meg ezt mondom: ha valaki azt akarja belelátni, hogy "na ugye, hogy a sorozat szerint is az egyház alapvetően jó", akkor úgy is azt fogja, de ez nincs benne. A sorozat alapvetése, hogy minden egyháznak szerves tagja a korrupció, és még ha létezik is olyan formája, ami valóban mutat valami erkölcsi értéket (már ha a bigottság, meg a homofóbia erkölcsi értéknek tekinthető), az is foggal-körömmel ragaszkodik a hatalmához és a státuszához. Ezek fenntartása érdekében, pedig minden eszköz megengedett. A harcot hit erre tökéletes példa: "hit és korona".

A tűzistenben való hit, pedig a vallás legszörnyűbb formáját hívta életre: papnők áldoznak fel ártatlan gyermeket, majd elintézik ennyivel: "bocsánat, tévesen értelmeztem a jeleket".

A legelfogadhatóbb a sorozatban talán a Faceless Men, és nem azért valami erkölcsi értéket képviselne, hanem azért, mert őszinte és nem kertel, nem álszent. Szolgáld istent, áldozz isten kedvéért: "All men must serve. Faceless Men most of all."

Egyébként érdekesség: az utolsó évadban Septon Meribald, a Faith of the Seven egyik papja, maga is kételkedik az istenekben, egyáltalán nem biztos a létükben, de számára igazából ez teljesen mindegy is. Gyakorlatilag a sorozat egyetlen elfogadható erkölcsökkel rendelkező papja ateista (de minimum agnosztikus).

2016. júl. 22. 11:33
 12/18 anonim ***** válasza:

nem értek egyet a tűzisten a sorozatban pont, hogy nem olyan mint amilyennek a vörös asszony beállítja, ez a könyvből mégjobban kijön, ezért is mondtam h kb olyan mint mondjuk kereszténység vs jehova tanúi

a kereszténység alapvetően egy európai ember számára azonosulható, jehova tanúi pedig ha meghal egy gyerek mert nem engedik a vérátömlesztést azt mondják "ennek így kellett lenni" ez kb épp annyira antikeresztény a valóságban, holott jehova tanúi hivatkoznak rá mint a amennyire a tűzisten és a vörös asszony nem összeegyeztethető

persze azért tartózkodnék a a messzemenő következtetéektől h a tűzisten és a keresztények közé analógiát vonjunk, de azt szerintem kiválóan ábrázolja, hogy milyen az amikor valaki elszakadva a mainstream ágától az adott vallásnak önhatalmúlag elkezd annak a nevében ügyködni

a könyből az is kiderül egyébként ,hogy a nő boszorkány, tehát bár elvielg a tűzisten nevében lép fel gyakorlatilag a hatalmát nem tőle kapta, valójában nem vallja a vallás nézeteit, stb stb nem kell a világvégérem enni hogy hasonló szektavezéreket és csalókat találjunk a valóságban

2016. júl. 22. 13:18
 13/18 anonim ***** válasza:

Érdekes, mert én a könyveket nem olvastam (most olvasom a tűz és jég világát, de ebben nincsenek taglalva a vallások sajnos), viszont a GoT wiki szerint a vallásnak szerves része az áldozatbemutatás ("hitetlenek" elégetése), és a vörös papok/papnők a vallási vezetők, vagyis ők képviselik a fő vonalat.

[link]

2016. júl. 22. 20:18
 14/18 anonim ***** válasza:
jó ég ki írja azt az oldalt? Szerintem jól láthatóan téved... na de ezt inkáb privátba folytassuk ha akarod mert szétoffoljuk a topicot
2016. júl. 22. 21:10
 15/18 anonim ***** válasza:
Mert az az oldal elsősorban a sorozat wikije, a könyveknek van egy másik (amúgy itt is van egy in the books bekezdés). Mivel a sorozatban főleg Melissandrán keresztül ismerjük meg, holott valójában egy nagyon kiterjedt és népszerű vallás keleten tudtommal, és korántsem ennyire szélsőséges (bár azért Varysnek sincsenek túl jó élményei a keleti vallással kapcsolatban). Melissandre különben is boszorkány, aki papi szerepben tetszeleg.
2016. júl. 22. 21:41
 16/18 anonim ***** válasza:

Én is keresztény vagyok és szintén szeretem, bár a könyveket jobban, mint a sorozatot. A sorozatban volt néhány dolog, ami szerintem öncélúan, hatásvadász elemként került bele (és esetleg a könyvekben benne se volt), de hát a tévésorozatok ilyenek. A sztori egyes más részein meg pont a könyv a durvább a sorozathoz képest.

Sok keresztényt ismerek, aki elítéli/tabuként, kerülendőként kezeli a sorozatot és/vagy a könyveket (merthogy sok benne az erőszak, nemi erőszak, vérfertőzés, mint a kérdező említi), de az ilyennek csak azt tudom mondani, hogy ha szokta olvasni a Bibliát, rájöhet, hogy ez a sztori ilyen szempontból semmivel sem "durvább". Most nem azért, mintha csak ez lenne a jellemző, de a Bibliában olyan borzasztó történetek vannak nem kis mennyiségben és néha igencsak naturálisan leírva, hogy pl. egy ártatlan fiatal lányt egy egész városnyi férfi egy teljes éjszakán keresztül nemierőszakol az utcán, míg végül reggelre a lány belehal, majd a holttestet 12 darabra vágják és szétküldik az egész országban, aztán erre válaszul az egész nép összefog az elkövetők nemzetsége (Benjámin törzse) ellen és pár száz ember kivételével az egész törzset kiirtják és minden városukat felégetik.

A fő különbség az az, hogy a Tűz és jég dala egy fantasy történet, egy fiktív irodalmi mű, aminek a lényege, hogy egy történetet meséljen el, miközben az olvasó érdekes jellemfejlődéseket láthat, katarzisokat élhet át, a benne lévő irodalmi és nyelvi értékekkel gazdagodhat, sőt erkölcsi tanulságokon gondolkodhat.

A Biblia pedig a keresztény hit szerint igaz történeteket tartalmaz, és bár erőszak, szex és vallási durvaságok tekintetében legalább ugyanolyan durva, mint az említett könyvek, mégsem ez alapján ítéljük meg (bár pusztán irodalmi műként is hihetetlen értékes olvasmány!), hanem a benne lévő erkölcsi tartalom és igazságok miatt tartjuk rendkívül fontosnak.

Nem hiszem, hogy egy értelmes, érett felnőtt embernek árthat az adott történetek elolvasása vagy filmen való megtekintése, hiszen nyilván nem abban fogja az örök élet titkát vagy az Istenre vonatkozó igazságokat keresni... A helyén kell tudni mindent kezelni.

2016. júl. 31. 18:25
 17/18 anonim ***** válasza:
76%

"Szerencsére az egyháznak már nincs akkora hatalma. Ha rajtuk múlna, akkor még írni sem tudnának legtöbben. Minden értelmes találmány eretnekség lenne, mint annó a sötét középkorban."

Főleg, hogy a katolikus egyház hozott létre egy csomó egyetemet a középkorban, ahol korszerű tudományos kutatásokat végeztek.

Ezt a marxista propagandaszöveget a "sötét középkorról" el kéne már felejteni végre :)

2016. júl. 31. 19:31
 18/18 anonim ***** válasza:
Mint keresztény azt mondom, nagyon jo sorozat. Minden 18+osnak ajánlom.
2016. okt. 25. 23:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!