Sok keresztény szerint miért szent könyv a Biblia, és pl. a Korán miért nem?
Sokan beszélnek itt arról a széles körben elterjedt véleményről, hogy minden világvallásnak egyenrangú szentiratai vannak.
Szép-szép, de most akkor hogy van ez?
Ne haragudj, nem akarlak megbántani.
Tehát nem ismered a Koránt, ezért nem állíthatod, hogy egyenrangú lenne bármi mással.
Vagyis a legtöbben - ezt állítom - a bibliát sem ismerik pontosan, nemhogy más kulturkörök iratait, de mégis összemossák egymással őket. Ezt nem értem.
Amiért nem ismeri, attól még miért ne fogadhatná el, hogy nagy értékű alkotás? Tekintve, hogy mennyi embernek az a Szent Könyv! Ez csak alapvető jóérzésre utal benne, arra, hogy ismeretlenül is tiszteli a másikat.
Egyébként a római pápát sem ismerem, de attól még tisztelem, és szinte biztosra veszem, hogy nem rossz ember.
Nem kell mindent közvetlenül és betéve ismerni, ahhoz, hogy alapvető véleményt alkothass róla. Ezzel mindenki így van. Hall egy dologról pár elszórt információt, ami alapján kialakítja egy kezdetleges véleményt. Majd idővel a több és több információ hatására egyre konkretizálódik benne, és minél inkább megismeri, annál határozottabb véleménye lesz róla. Nem értem, mi ebben a rossz?
Szept. 25-ei, 16:05-ös hozzászólótól kérdem kíváncsiságból, ha még olvas minket:
- Mi a helyzet azokkal a kéziratokkal, amelyeket nemrégen találtak (pl. Júdás evangéliuma), és mi a helyzet azokkal, amelyeket századokkal ezelőtt az akkori egyházfők egyszerűen kitiltottak a Bibliából?
- Melyek azok a jövendölések, amelyek - történelmi tények által bizonyítottan - valóra váltak?
"Melyik másik könyv az" Bejegyzéséhez kapcsolódóan:
Véleményem szerint egyszerre lehet több könyv is szent és sugalmazott. A Korán alapján az Iszlám ezt nem veti el, hisz a biblia Prófétáit prófétaként elismeri, és írásaikat Istentől sugalmazottnak fogadja el. A "Melyik másik könyv az" kezdetű vélemény írójának minimális ismerete sincs a Koránról, mert akkor nem írt volna akkora butaságokat le Róla.
A Bibliával kapcsolatos gondolataihoz, csak annyit, hogy az Ószövetség könyvei ténylegesen Isten sugalmazott könyvei, tényleg fantasztikus Próféciákkal, amelyek már beteljesültek, kivéve a Messiási próféciák legfontosabbikát, melyet Izajás mond (nem szószerint, csak tartalmilag idézem): ha a Messiás elérkezik, béke lesz a földön, nem lesz többé háború, ez nem teljesült. Itt megjegyezném egy másik válaszolónak, hogy ez az egyik prófécia ami miatt a zsidók nem ismerik el Jézust messiásnak. (Tudom, keresztény várakozás szerint mindezek a próféciák Jézus második eljövetelekor majd teljesülnek, ezzel csak annyi a baj, hogy az Ószövetségi próféciák egyetlen Messiás eljövetelt jövendölnek és többet nem, nem mondják, hogy majd máskor eljön. Persze, a próféciák a messiást Királynak írják le, aki a Sionon fog uralkodni, Sion Izraelben van, nem a mennyekben, a Messiás dicsőséges lesz, és nem szenvedő, megaláztatott, legalábbis az, aki Dávid házából származik).
Az Ószövetség könyvei emberi belepiszkálástól mentesek, sértetlenek, amelyeket a Qumráni leletek igazolnak, főleg Izajás könyveit, természetesen Újszövetségit egyet sem igazol.
Az Újszövetség könyveivel már fenntartásaim vannak: egyetlen evangélium eredetije sincs meg, és a legkorábbi is a tanítványok halála utáni időkből származó másolat, Máté írásáról csak feltételezik, hogy arám nyelven íródott.
Az Újszövetséget Kr. u 300 körül állították össze, kihagyva belőle sok mindent, és beletéve sok újítást, amit lehet, hogy az apostolok nem hagytak volna jóvá. Ha sugalmazottak az apostolok, akkor miért nincs benne pl. a Korintusiaknak írt valóban első levél, hisz amit ma annak hiszünk, az már legalább a második. Ha szent, és sugalmazott, a Keresztények annyira gyarlók voltak, hogy elszórták valahova?
Az Újszövetség megbízhatóságához csak annyit, hogy érdemes megnézni, két helyen írják le, hogy Jézusnak mi a családfája. Pici bibi van a dologban, a kettő már a nagyszülőknél nem egyezik.
És még egy gondolat, az "A Biblia a szeretetre, békességre int. A Korán ellenben.." kezdetű bejegyzésre: Azt írod:"De a Korán egy szóval sem utal arra, hogy Mohamed is feltámadt volna!" Ki várta, hogy Mohammed feltámadjon? Senki sehol nem jövendölt ilyet. Mohammed Próféta, és ember, aki elhunyt. Isten az utolsó ítéletkor támasztja fel Őt is másokkal együtt. Emellett a Messiás feltámadásáról sem sok ószövetségi prófécia van, ennek száma erősen a 0-hoz tart, mégis sokan hiszik, hogy feltámadt. A várt Messiás, dicső, és uralkodik majd Izrael népe felet, nem azt írják a próféták, hogy meg fog halni és feltámad. Sok olyan Ószövetségi hely van, amelyre az Újszövetség mint Krisztológiai helyre utal, de ha kikeresi ezeket a helyeket az ember, akkor rájön, hogy még csak utalás sincs némelyikben a Messiásra.
Megjegyzés: Ha valaki Bibliát vesz a kezébe, érdemes a lehető legújabb fordítást olvasni, a különböző félrefordítások azokban már nincsenek benne (persze ez probléma, hisz így néhány Krisztológiai hely megszűnt)
mert a keresztények a bibliát tartják szent konyvuknek mert ez a vallásuk és az istenuk szerint ez a szent konyv.
a muszlimok bedig azért tartják a koránt szentnek mert allah szerint ez a szent konyv.
én nem ítélem el mást a vallásáértcsak azért mert másban hisz.
én amugy muszlim vagyok de nem gyulolom a keresztényekt vagy a zsidokat.
ok másban hisznek mint én.
nekem a korán a szent konyv nekik a biblia.
én abban hiszek hogy a világon csak egy isten van és a sok vallás ugyanazt az istent imádja csak más modon más eszkozokkel.
már az 1 istenhitrol bezsélek.
nekem allah az istenem másnak más istene van.
nem kell oket lemondani ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!