Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, ti elismeritek azt,...

Ateisták, ti elismeritek azt, hogy mindenki bűnös?

Figyelt kérdés

Szent János levelében olvasható az alábbi sor:

"Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűn mi bennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen mi bennünk." (1Jn 1,8)

Mondjuk ha elvonatkoztatjuk ezt a vallástól ezt a kérdést, és a hétköznapi életet nézzük, akkor ez hogy is van? Hiszen senki sem tökéletes.

Te például bűnösnek vallod magad?

Dante

2016. máj. 8. 12:50
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

# 10/10 Időpont ma 21:12

Szerintem a kérdező nem adott rá okot, hogy ilyet stílusban írj neki.

2016. máj. 8. 21:43
 12/20 anonim ***** válasza:
Hát... azért ez az "elismeritek-e"... már ebben is benne van, hogy itt valami nagy probléma van.
2016. máj. 8. 21:55
 13/20 Papi Gonzales ***** válasza:

ez így ebben a formában egy erősen "töltött" kérdés...

de röviden nem...én nem fogadom el

2016. máj. 8. 22:42
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Igen, elismerem, hogy tettem olyan dolgokat, amik nem voltak szépek, de nem nevezném magam bűnösnek, mivel semmi illegális nem volt köztük.

Mellesleg, ez a mindenki bűnös/eredendő bűn kicsit az agyamra megy. Egy gyerek például nem lehet bűnös szerintem. Később azzá válhat, de mivel ők is beletartoznak "mindenkibe", ezért az első kérdésedre csak nemmel tudok felelni.

És csak még egy dolog, van olyan ismerősöm, aki kedves, szorgalmas, segítőkész, nem cigizik, nem iszik, szerintem életében még sosem hazudott, aranyos és még egy millió jó tulajdonsága van. Na ő is egy példa arra, hogy nem mindenki bűnös.

2016. máj. 8. 23:11
 15/20 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Eszembe jutott egy eset, amikor hallgattam egy prédikációt a Jelenések könyvéről.

Az volt a lényege, hogy a prédikátor szerint a képmutató vallásnál még az ateizmus is jobb. Ilyet nem mindig hallunk egy kereszténytől, de a magam részéről maximálisan egyetértek vele.

2016. máj. 8. 23:13
 16/20 anonim ***** válasza:
87%

Inkább úgy kellett volna kérdezni, hogy "elfogadjátok-e?"

Az ateisták általában nem beszélnek mellé: tehát, ha valaki bűnös, azt elismerik.

Csakhogy az ateizmusban NINCSEN eredendő bűn: tehát az a gyerek, akinek még nincs öntudata (2 év alatt), az NEM bűnös. Egyik sem.

Tehát, az eredmény: NEM mindenki bűnös.

2016. máj. 9. 00:53
 17/20 A kérdező kommentje:

Valóban, talán érdemesebb lenne úgy kérdezni.

A kérdésben az én meggyőződésem tükröződik, miszerint szerintem mindenki követ el hibát. Ez teológiai szempontból bűn, csak kis bűn - ha jól gondolom, de már találkoztam már olyan lelkésszel is, aki vétek és bűn közt tett különbséget.

Az eredendő bűn egy másik téma. Alapvetően én sem hiszek abban, hogy egy kisgyerek bűnös lenne abban az állapotban, amikor megszületik. Kétségtelen tény viszont, hogy ő is bűnös lesz, lehet hamarabb, mint gondolnánk.

2016. máj. 9. 01:19
 18/20 anonim ***** válasza:
Az hogy mi a bűn vagy gyengeség mindig társadalmilag "közösen" van eldöntve. Biztosan csináltam már olyan csibészséget, ami a magyar jogrend szerint szabálysértés (gyorsabban mentem mint 50 lakott területen), vagy olyat ami a mi kultúrkörünkben negatív dolog (visszabeszéltem szülőnek, megbámultam egy előnyös külsejű nőt). Viszont véleményem szerint csak akkor nevezhető egy ember "bűnösnek", ha tudatában van annak, hogy amit csinál, az nem jó. Ilyen formán a gyerekek 100%-a élből nem bűnös a szememben semmiért.
2016. máj. 9. 10:29
 19/20 anonim ***** válasza:
A "bűn" egy agyafúrt csapda, ami azért került felállításra, hogy nehogy ki tudjál lépni az ego hatásköréből. Ha létezne bűn - nem létezik -, akkor éppen az egyház lenne a legnagyobb bűnös azért, mert ennek a csapdának a felállításban és fenntartásában aktívan részt vesz. (Nem ő az értelmi szerző, annyi esze nincs neki.)
2016. máj. 9. 13:24
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

A bibliai bűnök és büntetések az ókori törvényeken alapulnak, Hammurabbi törvényeiből levezetett mózesi rendszabályok ezek, amelyek már régen nem érvényesek.

Ma már jobban disztingválunk, árnyaltabbak az erkölcsi követelmények, a Biblia anakronisztikus, az eredendő bűn pedig marhaság.

2016. máj. 12. 17:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!