Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek a keresztények...

Szerintetek a keresztények miért vetették el Jézus tanításait, és cserélték le különböző próféták tanításaira? Lehet valamit találni egyáltalán, amit az Egyházak úgy tanítanának, amint azt Jézus tanította?

Figyelt kérdés

Most olvasom a bibliát, és szinte alig van amit úgy tanítanának, mint Jézus. Ebből a szempontból a Jehova Tanúi a legdurvábbak, mert ők még Jézust magát is elvetik (prófétává alacsonyítják le), és nem csak tagadják a tanításait.

De nézzük konkrétan:

1, Mt 11.14 és Mt 17.12 Jézus rámutat, hogy Bemerítő János az előző életében Illés volt.

A keresztények mégis ördögtől valónak tartják Jézusnak ezt a tanítását, és azt magyarázzák, hogy azt nem úgy kell érteni, ahogyan Jézus mondta, hanem úgy kell érteni, ahogyan azt Jézus nem mondta. (különböző variációk, hogy csak a szelleme volt az, meg izé stb.)

2, Mt 5.34 Ne esküdjetek sem az égre, se a földre.

A keresztények állandóan esküdnek valamire, hol az egyházakhoz való hűségre, hol engedelmességet fogadnak az elöljáróiknak.

3, Mt 23.9 „Senkit se hívjatok atyáknak, mert egy a ti Atyátok, aki az égben van.”

„Nehogy vezető (tanító) mestereknek (hitoktatóknak) hivassátok magatokat, mert egy a ti tanító (oktató) mesteretek: a Krisztus”

Mégis atyáknak (vagy pásztornak/előljáróknak) hívatják magukat a különböző egyházak vezetői.

4, Jézus nem gazdagságra és másokon való uralkodásra tanított, hanem a szegénységre és a szeretetre.

Mégis különböző „hierarchiák” jöttek létre szinte valamennyi egyházban, és uralkodnak az „alattvalókon”, és hát mi tagadás jelentős vagyonok is keletkeztek. (Valamelyik egyház pld. milliárdokat fizetett kárpótlásul a szexuális zaklatások áldozatainak).

5, Jézus azt tanította, hogy akivel nincs személyes kapcsolata, azt nem is ismeri, és törekedjün ővele kiépíteni ezt a kapcsolatot.

A különböző egyházak mégis megpróbálnak a személyes kapcsolt közé „ékelődni”.

Tehát pld. csak az Egyházon keresztül lehet, vagy az Eukarisztián, vagy az Úrvacsorán keresztül lehet személyes kapcsolatba kerülni, de semmiféleképen sem közvetlenül, mer akkor jaj nekünk. :)

6, Mt5.44 „Szeressétek inkább ellenségeiteket.”

A különböző felekezetek teljesen elfogadottnak veszik a fegyveres harcot, és ha kell megáldják a fegyvereket is. (Mondjuk elég komikus volt amikor a Jugoszláv háborúban mind két oldalon az egyházak vezetői (főleg horvát és szerb) megáldották a harcba vonuló katonákat, hogy öljék egymást a „szent honvédő harcban”.

2016. febr. 2. 11:49
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

5-höz még: vannak egyházak, amelyek nem így működnek, ahol az egyszerű hívek még a Miatyánkot sem imádkozhatják, mert nekik nem Atyjuk az Isten.

6. Sajnálatos dolog a háború, de a keresztények megvédhetik magukat, a családjukat, a hazájukat és a kereszténységet annak ellenségeitől. Az ellenség szeretete nem azt jelenti, hogy mindezt feláldozzák érte. A X. századi Német-Római Birodalomban még megáldottak fegyvereket a pogányok elleni harcra. Ma már csak a katonákat áldják meg. Ha valakinek, akkor egy katonának szüksége van az áldásra, mert eleshet a csatamezőn.

2016. febr. 2. 17:27
 12/28 anonim ***** válasza:
Kedves kérdezö és a hozzászolok többsége! Áruljátok el, hogy honnan TUDJÁTOK, hogy Jézus mit és hogyan tanitott, szemben a Bibliával, szemben az Egyház tanitásaival? Hol és miböl ismertétek meg (ezeken kivül!!!!) Jézus tanitásait?
2016. febr. 2. 17:43
 13/28 Shamash ***** válasza:

Utolsó,

ennyire nem lehet valaki vak, mint te!

2016. febr. 2. 17:46
 14/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Kedves Shamash!

Ennél mélyebb összefüggések vannak szerintem (a világosság fiainak harca, a világ fiai ellen), és amit megfogalmaztál az, ha a felszínt nézzük, akkor igazad is lehet, de azért én nem általánosítanák, mivel vannak a kereszténységnek igen szép „gyümölcsei” is.

Ha lesz időm, akkor ezt még kifejtem bővebben is.

Az újraszületést (reinkarnáció) tanította Mt 11.14. 17.12, az hogy kinek mit jelentenek a szavak, nem érdemes ezen lovagolni. Bemerítő János az előtte lévő életében Illés volt, Jézus ezt tudta róla, ez a döntő szerintem.

Jézus színe változásánál már Bemerítő nem élt, addigra lefejezték, és mivel Illés volt ezért Illésként is jelent meg, nem értem miért akarod Jézus erre vonatkozó szavait másként értelmezni, mint ahogyan azt Jézus mondta?

Lehet, de ölni sem szabad, mégis ölünk, sokszor keresztények is. Ettől még Jézus erre vonatkozó tanítása semmit sem változott, sem az eskü, sem az ölés vonatkozásában.

Jó, ha azt mondod, hogy ezt meg ezt nem tudjuk megtartani, és vétkezünk azzal szerintem nem lenne baj, na de azt tanítani, hogy ez rendben van, mert így tanította ezt Jézus, vagy nem Jézus szerint kell értelmezni ezt a dolgot, mert úgysem tudjuk megtartani, szerintem ez elfogadhatatlan.

Ez is „sántít”, mivel ha Jézus azt mondta, hogy ne hívjátok egymást atyáknak, akkor ez nem azt jelenti, hogy másnak sem hívathatjátok magatokat (pld tanárnak), hanem azt, hogy atyáknak ne. Szerintem nem véletlenül kérte ezt Jézus, de hát ezt sem értjük, és meg sem tartjuk.

Jézus csak a szolgáló (rabszolgáló) szeretet hatalmát ismerte el, és erre adott felhatalmazást a tanítványainak, nem pedig a másokon történő uralkodásra.

Persze én megértem, ha valaki a trónon ülve, fején a koronával, azt mondja, hogy ő a szolgák szolgálója, csak éppen egy kicsit nehéz el is hinni.

Ezzel sem az a baj, ha az emberek nem tudják betartani Isten törvényét, a baj akkor van, ha ezt nevezik Isten törvényének, mivel Jézus pontosan, hogy nem ezt tanította, hanem ennek az ellenkezőjét.

Ez a válaszod ok. tetszik is. Persze biztos csak nekem tűnik úgy, hogy az Apostoli Egyházak mintha egyedüli és kizárólagos kapcsolatnak tartanák az Eukarisztiát, vagy az Úrvacsorát, és a személyes kapcsolat más formáit nem akadályozzák (Biblia értelmezések, Mária jelenések). Ebben biztos én tévedek.

Megértem, hogy ezt mondod, a gondom ezzel továbbra is az, hogy mindezt Istenre hivatkozva tenni már elfogadhatatlan. Jézus ennek pont az ellenkezőjét tanította, a keresztre feszítés eltűrésével pedig igazolta tanítását, szerintem ezt teljesen tévesen gondolod, ami persze még nem lenne baj, de ezt Istenre hivatkozva, már viszont komoly hiba.

2016. febr. 2. 18:16
 15/28 anonim ***** válasza:
Kedves "Shamash nevű felhasználó! Engedtessék meg nekem a "vakságom" de a sommás itélet helyett inkább elmagyaráznád akkot te (A kérdezö válaszra sem méltatott.)?
2016. febr. 2. 18:37
 16/28 A kérdező kommentje:

Jézus tanítása nem a Bibliában van, hanem az Evangéliumokban. Jézust az Evangéliumokból lehet megismerni és nem a Bibliából.

Az Evangéliumokban Jézus tanítása erkölcsi szinten semmilyen ellentmondás nincs. Gondolkodás módja egységes és koherens, és meg ismerhető.

A gond az, hogy a keresztények ezt "beletették" és "összekutyulták" és beleválogatták a prófétai tanításokkal, és a próféták tanítása szerint másítják meg Jézus tanítását, ahogyan ezt fent a kérdésfelvetésekben jeleztem.

Így aztán a Bibliából mindent ki lehet olvasni, meg annak az ellenkezőjét is, attól függően, hogy éppen kinek mi az érdeke.

2016. febr. 2. 18:39
 17/28 anonim ***** válasza:

1,3,-as vagyok

Nyugodt vagyok. nincs miért idegeskednem,

mindössze értetlenségemet fejeztem ki, hogy olyanokat állítanak rólunk ami nem igaz.

Mindössze helyre tettem a dolgokat velünk kapcsolatban

S Jehova Tanúi nem félemlítenek meg senkit.

Békében élek a szomszédaimmal testvéreimmel Rokonaimmal.

A világon mindenütt békében élnek a Tanúk, semmilyen megfélemlítésről nem írnak hogy mi terrorba tartanánk bárkit is.

Aki itt van és marad, Önként marad. És Önként van itt, senkit nem ráncigáltak ide, a fülénél fogva. senkit nem kereszteltek meg akarata ellenére,

S ha elakar menni menjen, nem kötelező itt lenni,

Látod, olyat állítanak, ami nem igaz, és kik Ők?

Akik valamikor Testvérként voltak itt önként, és valamiért elmentek, és hogy befeketítsék a valamikori testvéreiket,

2016. febr. 2. 19:11
 18/28 anonim ***** válasza:
Ahhoz, amit te 6-oshoz írtál: Akkor miért nem Keresztelő Jánosként jelent meg, hanem Illésként? Ha lélekvándorlás lenne, akkor Jánosként kellett volna megjelennie, nem Illésként, mert Illés megszűnt, János volt helyette.
2016. febr. 2. 22:04
 19/28 anonim ***** válasza:

Jézus azt mondta:

Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért.

Semmi szó sincs ellenségeiről, pedig az mennyivel nagyobb áldozat, ha inkább ő hal meg, mint az ellensége! Mennyivel nagyobb szeretet ez az ellenség iránt!

2016. febr. 2. 22:11
 20/28 anonim ***** válasza:
Klérdezö! Zavarba akarsz hozni? A Biblia ujszövetség része nem tartalmazza az evangéliumokat?
2016. febr. 2. 23:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!