Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallásos emberek! Isten...

Vallásos emberek! Isten hogyan teremthetett egy ennyire borzalmas világot?

Figyelt kérdés
Isten tökéletes, nem? Akkor egy tökéletes lény hogyan teremthet hibás és rossz dolgokat? Hiszen ha ő tökéletes, a teremtményeinek is annak kellene lenniük, és ez esetben a Sátán sem válhatott volna gonosszá. Egyáltalán miért teremtette meg Isten Lucifert? Hiszen tökéletes és mindentudó, akkor hogyhogy nem tudta előre, hogy mivé fog válni? Egyáltalán miért enged meg ennyi szörnyűséget a világban? Persze, szabad akarat, meg minden. De a súlyos mentális betegségek, fogyatékosságok, balesetek, természeti katasztrófák, stb nem az emberek hibája. Akkor miért hozta létre ezeket a dolgokat Isten?

2016. jan. 22. 18:51
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
50%

"Szóval a vallás nem ad magyarázatot semmire, nem tudhatjuk meg a válaszokat, teljesen logikátlan az egész, de azért higgyük el és ne gondolkodjunk, mert jó érzést kelt bennünk?"

Na, jól eltaláltad a lényeget, mivel pontosan erről van szó.

Ezekkel nem lehet mit kezdeni, kikezelni őket csakis egy nagyon alapos kúrával lehetne.

Például beviteted őket szanatóriumba és filmeket vetítesz nekik a tudományról, világegyetemről, evolúcióról, az életről, stb.

2016. jan. 22. 23:02
 12/28 anonim ***** válasza:

"Nem, teljesen téves ez az okoskodás."

- Egy intellektuális vitánál legalább annyit tartsuk be, hogy nem nevezzük "okoskodás"-nak a másik érvelését.

"A mindenhatóságából pontosan az ellenkezője következik teljes egyértelműséggel, az hogy Isten csak a jóra képes, a rosszra nem.

Ki lehet ezt fejteni részletesen is, de ahhoz kell némi teológiai alapműveltség is, hogy megértse az ember.

Röviden pedig úgy lehetne kifejezni "jó" = Isten, "rossz" = a "jó" hiánya, azaz Isten hiánya."

- Jaj én tudatlan... szóval számodra az ágostoni privációs elképzelés a kizárólagos magyarázat? A zsidó teológia "Zimzum" magyarázata annyit sem érdemel, hogy megcáfoljuk?

2016. jan. 23. 07:13
 13/28 anonim ***** válasza:
Figyelj, egyáltalán nem akarlak bántani, de én ateista vagyok, de már engem zavar, hogy ezt mennyien megkérdezték. Minden héten megkérdezi valaki. Ott egy csomó válasz.
2016. jan. 23. 08:33
 14/28 anonim ***** válasza:
Megjegyzés: érdekes, hogy megkérdőjelezzük Isten jóságát vagy létét, de valahogy senki nem kérdőjelezi meg a mindenhatóságát.
2016. jan. 23. 08:34
 15/28 A kérdező kommentje:
Amúgy én néha azon gondolkodok el, hogy mi van, ha Isten tényleg létezik, és egyszerűen csak rosszat akar nekünk. El akarja hitetni a vallásos emberekkel, hogy jó és mindenható Isten, aki feltétel nélkül szeret minket, de közben élvezi nézni a világ pusztulását... De aztán mindig arra jutok, hogy értelmetlen ezt feltételezni, hiszen nincs semmi logikus okunk arra, hogy azt gondoljuk, hogy létezik egyáltalán bármilyen Isten. De azért örülnék, ha el tudnék beszélgetni egy értelmes vallásos emberrel ilyen dolgokról...
2016. jan. 23. 12:59
 16/28 anonim ***** válasza:

[link]

Ennyit a kereszténységről.

2016. jan. 23. 16:42
 17/28 anonim ***** válasza:

Amikor Isten kiválasztotta Mózest, akkor mondta Isten, miután Mózesnek ellenvetése volt a beszéde miatt:

Az Úr ezt válaszolta: „Ki adott szájat az embernek, ki teszi némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Nemde én, az Úr?

Van még kérdés?

Az egyházak azt mondják, hogy célja van ennek. Így szólítja meg Isten a bűnös embert, hogy nézzen magába. Előfordul, hogy az ember éppen a szenvedés miatt lázad, de ezt később remélhetőleg Isten segít rendbe tenni.

Nekem az az egykori barátom jutott eszembe, aki koraszülött volt, és technikai okok miatt megvakult. Később a lány még cukorbeteg is lett, egy olyan gyermekbetegség után, aminek az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem szövődménye a cukorbetegség. A család az első után már hibáztatta Istent, és a második után még inkább hibáztatta Istent. Nem tudom, hogy ha Isten mindentudó, és ennyire a cél szentesíti az eszközt a módszere, akkor miért követ el ekkora hibát.

Az én történetem pedig: Valamikor évekkel ezelőtt elvesztettem az Istenbe vetett bizalmamat, és a hitem instabillá vált. Nem segített az sem, hogy a nyáron egy fájdalmas és csúnya betegségem volt, amit csak hónapokig tartó kezeléssel lehetett meggyógyítani. Pedig én kértem, hogy gyorsan gyógyuljak meg. Ennek eredményeként kialakult egy kissé szadista istenkép, aki azért szereti kínozni az embereket, mert úgyis bűnösök, megérdemlik. Most már stabil a hitem, de még mindig az az elképzelésem, hogy Isten egy kissé szadista.

2016. jan. 23. 19:16
 18/28 anonim ***** válasza:

Az én személyes véleményem,(gondolatom) hogy Isten szabad akaratot adott,nem csak nekünk,hanem az angyaloknak is (mindenkinek).

Szóval,ha nem adott volna nekünk szabad akaratot,akkor be programozott robotok lennénk.

Isten látta előre,hogy mi fog bekövetkezni.(Mert isten tökéletes és hatalmas).

Ha,isten nem hagyta volna,a dolgokat úgy,ahogy azt előre látta,akkor nem lenne szabad akarat!

Így,hagyta a dolgokat lezajlani.

És így,minden ember és angyal dönthet,hogy a jót vagy a rosszat válassza!És ez a szép,a szabad akaratban!

2016. jan. 23. 22:26
 19/28 anonim ***** válasza:

Szia kérdező!

Én vallásos (humanisztikus) zsidó vagyok.

"Isten hogyan teremthetett egy ennyire borzalmas világot?"

I-ten nem teremtett borzalmas világot.

Ha már itt tartunk...

Amúgy mi az ,hogy borzalmas világ?

A világon vannak jó dolgok ,amik véget érdemes élni és azokat megélni ,pozitívumok.

Illetve vannak rossz dolgok ,amiket érdemes elkerülni ,de ha nem tudjuk akkor magunkon segíteni és erőt venni magunkon ,hogy ki mászunk a córeszből ,de ha nem tudunk akkor mástól segítséget kérni.

A fő ,hogy legyünk kreatívak ,illetve mindenbe keressünk pozitívumot ,de amibe nem tudunk azt hagyjuk figyelmen kívül.

"Isten tökéletes, nem?"

I-ten se nem tökéletes ,se nem tökéletlen...E végre ő teremtette a tökéletességet.

"Akkor egy tökéletes lény hogyan teremthet hibás és rossz dolgokat?"

Nem teremtett.

A szabad akaratnak van jó ,de van rossz oldala is.

Az angyaloknak (מלאך) is volt szabad akaratuk.

"Egyáltalán miért teremtette meg Isten Lucifert?"

Angyalnak ,azaz az ő ún. "szolgájának" ,de rossz irányba ment.

"Hiszen tökéletes és mindentudó, akkor hogyhogy nem tudta előre, hogy mivé fog válni?"

A jövő kiszámíthatatlan.

"Egyáltalán miért enged meg ennyi szörnyűséget a világban?"

I-ten a gólesz (exodus) bekövetkezésével -viccesen fogalmazva- "kiszált a játszmából" ,azaz nem hat az életünkre (nagyobb mértékbe).

Az egyiptomi gólesz azért volt ,hogy I-ten úgymond "tesztelje" a zsidó népet ,hogy alkalmas lesz e az önállóságra.

Én ezért vagyok deista gondolkodású.

Üdv!

2016. jan. 23. 23:33
 20/28 anonim ***** válasza:

19. Tetszett,amit írtál :)

Megkérdezhetném,hogy a humanisztikus zsidó vallás mivel különbözik,a katolikus,református,és a Jehova tanúi vallástól?

Vagy talán egyszerűsítem a kérdésem.Ti,hogyan értelmezitek a bibliát?

Válaszodat előre is köszönöm.

2016. jan. 24. 12:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!