Hol van a végtelen isten által adott szabadakarat?
Én nem akartam 11 hónaposan vastüdőbe kerülni, Nem akartam 56 évet leélni, gyermekbénultként! Hol van itt a végtelen jóság!?
Vagy ez az eleve elrendeltetés! Akkor pedig, megintcsak nincs szabadakarat, mert minegy mit teszek, az elrendeltetés törvénye szerint végeztetik be!
Továbbá: Ha Neked azt mondom, imádj, mert "megdöglesz" Az zsarolás! Márpedig, ha nem imádod a Te baromi jóságos istenedet, 'örök' kárhozatra jutsz! Sok érdésem lenne még!
Kérdező !
Azt nem neked írtam, hanem annak akitől beidéztem -aki nem tudja értelmezni a szabad akaratot.
Bár ahogy a kérdésedet nézem, te sem nagyon -.
A különböző ideológiák is -bár vannak hasonlóságok- különböző magyarázatokat adnak az emberek sorsára. A hinduizmus, buddhizmus szemszögét itt előttem már Duenna felvázolta, ill. tett utalást a megismerésére.
Az ezoterikus magyarázat többnyire az, hogy a leszületés előtt választjuk ezt a sorsot, csak mert ki akarjuk próbálni, tehát lényegében kíváncsiságból. Hasonlóan pl. mint amikor valaki megmássza a Himaláját, aminek szintén nincs semmi kézzelfogható eredménye és haszna, viszont életveszély, szenvedés, megpróbáltatás annál inkább.
A kereszténység az ember kollektív bűnösségét állítja. Ebbe aztán minden büntetés, rossz sors belefér, és nem is kell tovább magyarázkodni.
Az ateizmus -jó szokásához híven- félresöpör mindent ami nem anyagi szintű. Tehát az anyag -az egyén szempontjából- szerencsétlen konstellációjának tartja. Vagyis ha nem is véletlennek, de kvázi véletlennek.
"Továbbá: Ha Neked azt mondom, imádj, mert "megdöglesz" Az zsarolás! Márpedig, ha nem imádod a Te baromi jóságos istenedet, 'örök' kárhozatra jutsz!"
Hát igen, isten valóban nem lehet ilyen. Ez egy beteges isten értelmezés. A zsidók istene ilyen. Mondjuk ezért nem vagyok én jujdejó keresztény. Ez egy beteges agy beteges elképzelése istenről. Egy jó isten természetesen nem lehet ilyen.
Minden ember úgy értelmezi istent, ahogy azt a saját pszichéje lehetővé teszi neki. Őnekik ennyi jutott -sajnálni lehet őket ezért, de ez van.
Missi_Key !
"nem szabadság az ahol határok közé van szorítva a választásod."
Persze, hogy nem, ilyet senki se mondott. Egy vallás sem állítja ezt. A szabad akarat a létező világ törvényszerűségei adta kereteken belül működik. Isten -a Biblia szerint- embert teremtett, nem istent. Az ember pedig nem mindenható. Te összekevered a SZABAD AKARAT fogalmát a SZABAD CSELEKVÉS-sel. A világnak azért még megvannak a szabályai, törvényszerűségei.
Te nagyon egyszerű dolgokat nem akarsz tudni értelmezni. Én meg bármennyire is szeretném, nem tudom nem lenézni az ilyen embert -mert gondolom, hogy nem 5 éves vagy. Ha te úgy képzeled a szabad akaratot, hogy most kilépsz az ajtón, és átsétálsz a Plútóra, hát sajnálom, de nagyon nincs fogalmad semmiről. Ez nagyon nagy sötétség. Persze tudom, hogy ennyire azért nem vagy -. Csak tudod az is baj, ha ennyire színvonaltalanul támadod a másikat. Ha csinál az ember valamit -még ha az is a célja, hogy másokat basztasson, rombolja a hitüket- legalább csinálja azt hittel és hitelesen, meggyőződésből. Ez tényleg egy 5 éves -és ráadásul gonosz- gyerek szintje, hogy odamegy a másikhoz és összerombolja a homokvárát.
Lehetne neked is hited ! Miért nincs? Csak rajtad múlik! Építs te is ha szükséged van rá, ne a másikét rombold! Vagy azzal neked jobb lesz? Kár ha így van, mert az emberek hitét csak az életükkel együtt veheted el. A célodat tehát sosem éred el, csak olyan módon, amit azért gondolom te sem akarsz. Bár ki tudja, ateistától ez is kitelhet akár. Hiszen nem olyan nagy változásokat kell előidézni az anyagban, hogy élőből élettelen legyen. Sőt, a zsidók is csak dobták a követ bizonyos alkalmakkor. A kő volt, nem ők! Ők aztán nem öltek -nem sértették meg a parancsolatot.
Sok lelemény szorult egyesekbe, hogy megmagyarázzák azt amit nem lehet. Csak van akinek unalmasak ezek a gyerekes magyarázatok.
ceri..
van különbség aközt hogy a plútóra sétálsz, meg hogy ha felgyújtasz valamit az leég, meg aközött, hogy valakinek döntési szabadságot adsz, aztán ha rosszul dönt bünteted.
amúgy igen, én sokat nyernék azzal ha kevesebb vallásos lenne.
pl, nem lennének elnyomva a nők sehol, vagy pl..az örök élet lehetséges lenne, valóban és nem csak a lelki zagyva rész, mert engedélyeznék az ez irányú tudományos kísérleteket.
és akkor a többi (pl nem lennének fanatikus terroristák) féle előnyről már inkább ne is beszéljünk.
lehet hogy gonosz 5 éves vagyok, de az nem az én hibám hogy nem tudod értelmezni a példáimat. neked komolyan azonos az hogy "át akarok sétálni a plútóra most" azzal hogy "a kutyád megharapott, megvered-e?"
Isten a szabad akaratnak csak a lehetőségét adta.
Az akarat szabadságáért meg kell dolgozni.
Sok-sok különböző dolgot kell megélni és közben művelni, képezni kell az akatot ahhoz, hogy szabad legyen.
De persze mindez nem kötelező.
Végül vagy megérti az ember, hogy a törvényekhez alkalmazkodni kell, vagy nem érti meg és szerinte nem kell és az szívás.
Ja, és az akarat összefüggésben áll több más fontos emberi képességgel, tulajdonsággal, megnyilvánulási formával.
Önmagunk fejlesztéséhez megkapjuk a kellő időben a megfelelő eszközöket és segítséget hozzá.
Vagy élünk vele vagy nem.
Kb. ennyi a döntés szabadsága.
És ha e döntés közben nem érznédd magad szabadnak, tudd, hogy nem vagy ezzel egyedül és az ezzel kapcsolatos kérdéseidet felteheted, lesz is aki válaszol, csak keress, tanulj, légy figyelmes, türelmes, és fejleszd az emberi erényeidet.
Egyszer csak (ha lehet még ebben az életben) kezdd el kutatni az igazi okait annak, hogyy miért lettél ennyire komoly beteg. Bánat, düh, számonkérés, kisebbségi érzés nélkül.
Ha mindezt szeretnéd megtenni, de nem megy akkor vagy nincs itt az ideje mégsem, vagy nem vagy elég erős lelkileg hozzá.
Ehhez is kérhetsz segítséget.
Már ha nem érrzed megalázónak.
Az érzéseidet is pallérozhatod, nemesítheted.
Már ha nem érzed/gondolod feleslegesnek.
Ha szeretnéd de nem tudod, hogyan tedd akkor ennek is keresheted az okait és kérhetsz segítséget, személyeset vagy akár csak egy könyvet.
És ez így megy körbe-körbe.
Vagy belépsz egyszer ebbe a körbe, vagy még kívül maradsz......
Kedves Kérdező:
Ha azt mondom tarsd ki a fejed a vízből, mert különben megdöglesz, nos, az zsarolás ???
A fizikai világok tökéletlenek. Nem lehet őket máshogy megalkotni.
Nincs eleve elrendelés.
Isten is tudja, hogy bizonyos értelemben hiába parancsolja meg valakinek, aki gyűlöli, hogy imádja; de nagyon hasznos dolog a kereszténység: sokkal élhetőbb a világ annak, aki jó (akinek nem kell megparancsolni, hogy szeresse Istent, mert megismeri, és megszereti, hiszen Isten jó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!