A keresztények miért beszélnek kedves és szerető Istenről, amikor egy kegyetlen világot teremtett az ipse?
A jelenleginél lehetne sokkal jobb is, ezt nem tagadhatja senki.
Még a szerény emberi intelligenciámmal is klasszisokkal jobbat tudok elképzelni.
"Héberül a szó helyes kiejtése: Jáhve."
Az írásmódját meg a #12-ben megadtam :-)
" Csak a vallás összemosta a két istenséget, bár Jahve megkérdőjelezhető, hogy isten-e, vagy valami más entitás."
Nahát, egy vallásújító! Kedves próféta, mikor tisztelhetjük új vallásának megalapítását? Mert hogy EZ NEM A KERESZTÉNY HIT, az bizonyos.
Mondd el ezeket egy papnak, azonnal szentmisét celebrál a lelki üdvödért, te eretnek istentagadó!
Elég nagyot tévedsz. Vallásos nevelést kaptam, gyerekkoromban ministráltam is, rendszeresen jártunk templomba.
Csak később egyre több kritikával fogadtam a rengeteg csodát, jóságot, szeretetet, stb. ami az Istenből fakad - mert a világban nem ezt látom magam körül. És ha az Úr mindenható, mindentudó, akkor a világ bajainak ő az oka.
Megoldhatná a problémákat, de nem teszi.
Megszüntethetné a szenvedést, de nem teszi.
Jóvá tehetné az embereket, de nem teszi.
Miközben pontosan tudja előre, hogy mindez mit fog eredményezni, és hova vezet.
Szabad akarat? De hiszen ő előre tudja, hogy mit fogok akarni! És azt is, hogy a gyilkos mit fog akarni!
Ő TEREMTETTE ILYENNEK A VILÁGOT!
Véletlenül? - Akkor nem mindentudó.
Szándékosan? - Akkor viszont mégiscsak gonosz.
És te most azzal jössz, hogy én nem értem a dolgot? Honnan veszed? mitől vagy ilyen magabiztos? Hátha éppen TE nem érted a dolgot?
Hiszen te is csak egy ember vagy!
Érdekes, hogy bennem RENGETEG kétely van, rengeteg kérdés, rengeteg bizonytalanság - te meg rögtön fújod mindenre a választ, és persze én vagyok a gyengeelméjű, aki "nem érti" ezeket a dolgokat...
Nos NEM. Ismét mondom: NEM hiszem el, hogy egy minket szerető, jóságos Isten létezne. És ehhez elég csak a Bibliát elolvasni.
Szia!
Mi az amit kegyetlennek tartasz?
Nagyon tájékozatlan lehet a kedves kérdező, vagy csak provokálás a szándéka mert az „ipse”, vagy akit a hívő és a vallásos emberek Istennek neveznek, nem teremtett semmit. Isten nem egy valaki, Isten egy személynél, egy valakinél minden tekintetben több, nagyobb, hatalmasabb, bölcsebb stb., stb.
Közelebb állunk a valósághoz ha Istent úgy képzeljük el mintha egy önfejlesztő ihlet lenne, az Eredeti Ihlet; mindennek Forrása, oka, kezdete és fenntartója; mint egy Mindenható Törvény, a Vezérlő Alapelv mindenben. Így ábrázolva, könnyebben megérthetjük, a vallások bizonyos tanításait, mint például azt hogy minden Istenből származik. Az ihletre ugyanis a közlésre, a kifejezésre a kinyilatkozásra törekvő hajlam a jellemző. A vallások állítása is, hogy Isten mindenütt jelen van, érthetőbbé válik, ha a dolgokat körülöttünk, és saját magunkat is, az eredeti Ihlet vagy Isten fejleményeinek tekintjük.
Isten nem teremtett semmit, de jelen van bennünk és minden fejleményében körülöttünk, mint a Vezérlő Alapelv, vagy Mindenható Törvény. Ez megmagyarázza Isten sokat vitatott mindenhatóságát is, ami nem természetfölötti dolgokban, csodákban, isteni beavatkozásban nyilvánul meg, hanem a természet törvényei által folytonos hatásában mindenre. Külön beavatkozásra nincs szükség hiszen Isten folyton jelen van mindenütt.
Mégis történnek néha olyan „megmagyarázhatatlan” dolgok, melyeket a hívők csodának minősítenek. Had mondjam el, hogy csodák, természet fölötti dolgok, vagy közvetlen isteni beavatkozás nem létezik (Isten közvetlen jelen van), minden a természet törvényei szerint megy végbe, de a természet törvényei is az Eredeti Önfejlesztő Ihlet vagy Isten fejleményei. És létezik olyan természeti törvény is, amely minden más, akár természeti törvényt is felülír. Mikor ez a magasabb rendű törvény érvényesül, akkor beszélnek az emberek csodáról, isteni beavatkozásról, stb.
Még egyszer, Isten nem teremtett kegyetlen világot, hanem mindenné fejlődött, amit a természet törvényei lehetővé tettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!