Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kinek mi a véleménye erről és...

Kinek mi a véleménye erről és a "Holy Trinity Brompton (HTB) Church"-ről?

Figyelt kérdés

A következő új egyházas "dobás" az lesz, hogy a hívek kapnak pontgyűjtő kártyákat és az adakozás fejében akciós pontokat gyűjthetnek, amit az egyházzal együttműködő partner üzletekben válthatnak be...

A legutóbb egy ehhez hasonló rendszert találtam a HTB honlapján. No, meg az Alpha kurzust "nyomják" orrba-szájba. Sok értelme nincs, projektoros "evangelizáció", olyanoknak, akiknek bibliaórára és hitoktatásra lenne szükségük! De legelőször is keresztelőre! Vagy semmire, mert nem tértek meg!

Nos igen, nem csalódtam azóta új honlap van, az előző csilli-villi honlap helyett egy még csillogóbb, menőbb! Van pénz, nem gond!

[link]

Na, akkor adakozzunk!

[link]

1.) "Give online"

2.) "Give regularly"

3.) "To leave a legacy"

4.) "Tax efficient giving"

5.) "Give as you earn - payroll giving"

6.) "Matched Funding"

7.) "Giva as you live"

8.) "Give for Alpha International"

Hát, csak nyolcféleképpen lehet adakozni!

A legmókásabb a 7.) "Giva as you live"

[link]

Ez az, amit fent, már körülírtam.:

"For example – when you shop at Debenhams through Give as you Live 2.5% of your purchase price will be donated to Holy Trinity Brompton so, spend £100 and you’ll raise £2.50 = free! "

Na, pl. vegyél konyhafelszerelést a Tescóból és támogasd ezzel a HTB Egyházat is, ne csak a Tescót! :-)

Itt is van.: [link]

Király, ugye? Elképesztő, az anyagiasság, meddig fokozható, arra hivatkozva, hogy "Egyház Vagyunk!"!!!

És ez a valóság!

Csak ezekkel a cégekkel működik együtt a HTB Church.:

"Amazon

eBay

lastminute.com

Debenhams

John Lewis

Marks & Spencer

ASOS

Expedia

Argos

Next

Early Learning Centre

iTunes & App Store

Mothercare

Thomas Cook

B&Q

Firebox

Burton

Currys

Interflora

PC World

Toys R Us

Topman

Dorothy Perkins

House of Fraser

Apple Store

Viking

Halfords

LEGO

Monsoon

Hamleys"

Egyszóval kedves Philip Yancey ( [link] Úr és minden kedves Magyar református ifjúsági lelkész, akit megetettek ezekkel a dumákkal, kérlek, gondoljátok végig, ebben a hónapban beszéltem, két huszonéves fiatallal is az egyikük Kosovo-ban tanul (hogy legyen 70 000 Ft fizetése, ha mákja lesz), a másikuk Donyetszk-ben tanulna, ha éppen nem a sötét szobájában hasalna és hallgatná, ahogy percenként csapódik be egy bomba! Ha még él egyáltalán szegély!...

Egyszóval ébredjetek már fel, lássátok már meg, mekkora etetés megy itt!!!

A magyarországi gyülekezetek honlapjain hány adakozási mód van! Nézzük csak!

pl: [link]

Igen, gyűjtenek a fenti országok Háborús/gazdasági menekült lakóinak, konkrét helyre, konkrét adománytípusokat (ruha, élelem). Ezt bizonyítottan el is juttatják és célba is ér! Erre majdhogynem állami garancia van!

Továbbá lehet perselybe dobni aprópénzt, hol nem...

Továbbá 1% adó. Van két alapítvány és technikai száma az egyháznak, de mindez nagyon szerényen van feltüntetve, először nem is látszik, úgy kell keresni direkt!

Ennyi, más adakozás nincs. Ez három adakozási forma a fenti nyolccal szemben!

Viszont csomó alkalom ( Baba-mama klub, Gyermek istentisztelet, Hittan csoportok, Konfirmációi előkészítő, Kisifi, Felnőtt konfirmációi előkészítő, Házassági előkészítő, Női Bibliakör, Kálvinista kör, Nőszövetség), program, Óvoda, Cserkészcsapat, Kórházmisszió van!

A HTB Church-nél és a többi mega gyülekezetnél (Hillsong Church), bizony nagyon kilóg a lóláb! Aki ezt nem veszi észre, igen hiszékeny és naiv!

#egyház #anyagiasság #Holy Trinity Brompton Church #HTB Church
2015. febr. 10. 01:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
9%

Sosem hallottam még róluk. Angolul sem tudok. Nem tudok nyilatkozni sem. Mit szeretnél hallani, hogy megnyugodj?

Isten nem hagyja az övéit veszni. Aki a sátáné az jó helyen van a rossz helyen.

2015. febr. 10. 09:33
 2/12 anonim ***** válasza:
Háromság már rögtön az egyház nevében? Hát nem túl bíztató tekintve a János 1:1-et....
2015. febr. 10. 10:46
 3/12 A kérdező kommentje:

Adok némi magyar nyelvű anyagot is.:

Nem "ítéletet mondatni" szeretnék, semmiképpen sem!

Csupán nem értem, hogy mi folyik itt?

Persze a bolti kovászos uborka sem az már, ami rá van írva...

forrás: [link]

"Londoni élmények

2014. április 28., hétfő

Londonban jártak tanulmányúton a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet tagjai. Beszámoló.

Április 4-én, pénteken délelőtt indultunk a debreceni repülőtérről tizenöten a London Luton repülőtér felé. Utunk problémamentesen zajlott, néhányan először repültünk, számunkra különleges élmény volt. Délután megérkeztünk Londonba, ahol a csomagok lepakolása után városnézésre indultunk.

A szombati nap is városnézéssel telt, délelőtt még együtt volt a csoport, délután két-három fős csapatokban fedeztük fel a várost. Útközben, pénteken és szombaton egyaránt, sokat beszélgettünk, szóba kerültek gyülekezetünk dolgai is, tapasztalatokat cseréltünk, ha már végre volt időnk ilyen megbeszélésekre. Szombat este ismét az egész csapattal ültünk be egy kávézóba, hogy megbeszéljük a nap élményeit.

Vasárnap reggel néhányan a Westminster Apátság reggel nyolc órai istentiszteletén vettünk részt. Ez hagyományőrző, régies nyelvezetű, egyszerűnek mondható alkalom volt. Külön odafigyeltek arra, hogy az első sorokba tereljenek minket, mert kevesen voltunk (körülbelül harmincan vettek részt az alkalmon) és így kiszűrték azokat, akik csak turistaként ingyen szerették volna megnézni az Apátság belterét. Sok imádsággal teli, mély, lelki alkalom volt, megfelelő kezdés a továbbiakhoz.

A csapat többi tagjával az All Souls templom előtt találkoztunk. Itt néhány tag a gyermekistentiszteleten vett részt, ahol sok ötletet gyűjtöttek – a korosztályok közötti különbségek áthidalása és a játékok milyensége mindig érdekes kérdés marad. Legtöbben a családi istentisztelet „felnőtt" részén maradtunk. A zenei stílus inkább szimfonikus volt, könnyen tanulható dallamokkal, nem túl nehéz, de témába illő szöveggel. A prédikáció előtt különböző emberek mondtak köszöntőt, imádságot, hirdetést. A köszöntő során az előadónő kérdéseket tett fel, amikre bárki válaszolhatott, sőt, egy rövid beszélgetésre is sor került a szomszédainkkal: a téma Jézus kérdése volt, „Hát ti kinek mondotok engem?" (Mk. 8, 29), amihez a prédikáció is szorosan kapcsolódott. A prédikáció „ámenje" után rövid imával és énekkel véget is ért az istentisztelet, ezután mindenkit vártak teára, kávéra, beszélgetésre. Körülbelül fél óra múlva megkértek, hogy hagyjuk el a termet, mert készülődnek a következő alkalomra – ez mindenütt jellemző volt a napunk során.

Közös ebéd után a Hillsong London kora délutáni alkalmára mentünk. Már maga a helyszín is formabontó: abban a színházban tartják, ahol a Queen nevű rock-zenekarra emlékező színdarabot is rendszeresen előadják, ezért kívül egy óriási Freddie Mercury szobor fogadott minket. Bent rengeteg ember nyüzsgött, végül az emeleten foglaltunk helyett. Kezdés előtt szöveg nélküli videót láttunk az óriási vetítővásznon, valamint háttérzene szólt. Aztán bejött a színpadra a dobos és egy gitáros, elkezdték a háttérzenét játszani. Szinte észre se vettük, utána robbanásszerűen jöttek be az énekesek, a másik gitáros és a billentyűs és elkezdték a dicsőítést. Mindenki egy lendülettel pattant fel a székéből. Több ének után, hasonlóan az All Souls-hoz, hirdetések következtek (itt videókkal tarkítva), valamint a hét folyamán begyűjtött imatémákat sorolták fel különböző személyek. Végig volt zenei kíséret, egyedül a prédikáció alatt nem. A prédikáció után további énekekkel dicsérhettük Istent és megtérésre hívás is volt, amire többen jelentkeztek a teremben (ezernél is többen voltak jelen, főleg fiatalok, harminc év alattiak).

A Hillsongtól átutaztunk a Holy Trinity Brompton (HTB) délutáni alkalmára. Itt főleg egyetemisták és végzős középiskolások voltak. Az épület egy XIX. századi templom, belülről viszont színes fények, vastag, puha szőnyeg és sok párna fogadott. Bár félrepakolva székeket is láttunk, erre az alkalomra csak párnák voltak letéve a földre. Ami még meglepő volt, hogy a színpad középen volt, a gyülekezet pedig körbeülte. Hogy mindenki mindent lásson, rengeteg kivetítő volt a teremben, amin élő közvetítés volt a színpadról. Kezdés előtt fél órás dicsőítés volt, majd különösebb megszakítás nélkül elkezdődött az alkalom, folytatódtak az énekek. A hirdetések itt is rövid, lényegre törő videóban voltak, „htb news" címmel. Röviddel az istentisztelet után átsétáltunk az HTB főépületébe, ahol a könyvesboltot látogattuk meg. Ebből a gyülekezetből indult az Alpha kurzus, melyet Szegeden a mi gyülekezetünk is meg szokott szervezni, így tanulságos kiadványokat nézhettünk és vehettünk meg.

A vasárnapot közös vacsorával zártuk, ahol megosztottuk egymással napi élményeinket. Mindenki elmondta, hogy mi az, ami tetszett neki a meglátogatott gyülekezetekben, mi az, amit szívesen látna a sajátunkban, és mi az, amit semmiképp sem kellene átvennünk. A véleményekről jegyzetek készültek és a következő félévtervező alkalmunkon vitatjuk meg pontról pontra, hogy milyen változásokat vezetünk be az új félévben.

A hétfői nap már a hazautazásról szólt, két csoportban jöttünk vissza, így már kevesebb alkalom volt beszélgetésre.

Összességében mindannyian élményekkel, tapasztalatokkal telve érkeztünk haza. Öröm volt ennyi keresztény fiatalt látni és elképzelni, hogy mi is tehetünk a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet és a Magyarországi Református Egyház növekedéséért azáltal, hogy egyre több egyetemistával ismertetjük meg az evangéliumot; mindezt vonzó, fiatalos hangon, mégis megmaradva a Sola Scriptura elvénél."

Az Alpha Kurzus úgy látom, tipikus HTB-s ötlet.:

https://www.youtube.com/watch?v=CcaGjKKy9Qk

2015. febr. 10. 14:00
 4/12 anonim ***** válasza:
Első vagyok: nekem tetszik ez az élménybeszámoló.
2015. febr. 12. 14:59
 5/12 A kérdező kommentje:

Értem, nekem nem tettszik, mert nem látom, hogy az írói jobban megismerték volna az általuk meglátogatott felekezetek, ill. egyházak történelmét, gyökereit, működésüknek módját. Csupán egy felületes, elsőre nagyon vonzó képet kaptak a látogatásuk alatt, amit tovább is adnak az élménybeszámolóban!

Látják, hogy a felszínükön, hogyan működnek azok az egyházak, ugyanakkor nem néznek mélyebbre, hogy ahhoz, hogy ezt megtehessék, mi minden mást vetnek be (pl. a fenti célzott vásárlásssal egybekötött adakozás)!

Továbbá tőlük szándékoznak "átvenni" ötleteket, "elemeket", de nem látják, hogy ahhoz bizony az üzleti szemléletet is át kellene venni, mert anélkül nem fognak működni az egyébként nagyon tömegbevonzó módszerek.

Továbba reformátusként számomra érthetetlen, hogyha Londonba elmegy egy református közösség, azzal a célallal, hogy gyülekezeteket látogasson meg, akkor miért nem látogatják meg a következő gyülekezeteket.:

Angliai Magyar Református Egyház

[link]

Továbbá a Magyarországi Református egyház Nagy Britanniai hivatalos társegyházait, pl.:

United Reformed Church (URC, Egyesült Református Egyház):

[link]

Továbbá nem értem az első "támadó" hangú kommentedet, ahol azt írod, hogy mit írjál, hogy megnyugtass engem!

Nyugodt vagyok és köszönöm a hozzászólásaidat, mindegyikért adtam egy felpontozást Neked!

Inkább olvasd el, a HTB és Hillsong weboldalait, utána beszélgessünk róluk, annak tükrében, hogy te mit láttál ott!

2015. febr. 13. 15:45
 6/12 xeniah ***** válasza:

Nem igazán értem a problémádat, azt meg végképp nem, miért mosol össze egy anglikán gyülekezetet (HTB) egy teljesen más felekezetűvel (Hillsong). Ha nem tetszik az adakozási forma, nem kell átvenni. Az Alpha-kurzus nem tartalmaz semmiféle instrukciót adakozásra vonatkozóan, tehát ebben sem sok logika van, hogy azt mondod, hogy ha az Alpha-kurzust átveszi valaki, akkor az együtt jár az adakozási módszer átvételével.

Vagy csak nem sikerült megértenem, mi a kérdésed/problémád, vagy mit akartál mondani...

2015. márc. 7. 13:56
 7/12 A kérdező kommentje:

6: Azért nem érted, mert valószínűleg te magad sohasem tapasztaltad meg, hogy nem én mosok össze mindent-mindennel, hanem a Magyarországi Református Egyház egyes ifjúsági gyülekezetei. Ha elolvastad volna a hivatkozott cikket, láthattad volna, hogy ők látogattak össze-vissza mindenféle gyülekezetet.

Te református vagy, keresztyén vagy? Van rálátásod, vagy csak írtál egy választ?

Mondjuk ki, sem a Hillsong, sem a HTB Church nem jár jó úton, teljesen mindegy, melyik hova tartozik és semmit sem szabadna tőlük átvenni.

És látni kell, hogy nem én egyszerű hívő, hanem az egyes ifjúsági, egyetemi lelkészek mosnak össze mindent-mindennel. Fel kellene hagyni végre a megélhetési lelkészek alkalmazásával, mert így elpusztul a Magyarországi Református Egyház.

Lelkük rajta, nem veszik észre, hogy baj van, pedig amikor egy férfi ágon református családban a fiúnak olyan gondolata támad, hogy római katólikussá is lehetne, nos akkor egyértelmű, hogy gondok vannak.

Ehelyett egyre erősödik a vezetés gondolkodásmódjában az "egyetemes papság" elve és minden más elv halványul, tehát egyre kissebb behatása lesz az egyház vezetőinek abba, hogy miként is kellene működnie magának az egyháznak.

Tragikus ez, pont a mai korban, nagyon tragikus, mert egyenesen rohan a gyilokba Egyházunk és nekünk, híveknek ezt tehetetlenül kell végignézni.

Sebaj, az idő, majd mindent elrendez, ha folytatódik a jelenlegi felfogás, 100 év múlva nem kell magyarországi reformátusságról beszélni!

Egy dologban bizakodhatunk, hogy az eljövendő évszázad olyan súlyos problémákat hoz majd elő, kőolaj-földgáz hiány, globális klímaváltozás, ivóvízhiány, hogy a jelenleg a karosszékükben hátradőlő és nagy jó dolgukban már-már férfi, avagy női mivoltuk meglétéről filozofáló ifjúsági, egyetemi lelkészeink, vezetőink megvilágosodnak és visszatérnek alapvető értékrendjeinkhez.

2015. márc. 7. 15:10
 8/12 xeniah ***** válasza:
Ja, értem, az egyházadat félted. Én keresztyén vagyok (nem református), de nem az egyházat tekintem fontosnak, hanem a Bibliát. A Biblia alapján szoktam megítélni, hogy egy egyházi/gyülekezeti gyakorlat helyes-e vagy nem. A gyülekezeti életet pedig szerintem a gyümölcsök mutatják, nem a létszám. Tehát ha vannak megváltozott életek (megtérések, növekedés, megszentelődés), akkor az örömre ad okot, bármilyen egyház/név alatt fut az összejövetel. Ha pedig csak szociális együttlétről van szó, közben mindenki életében marad minden a régiben, inkább a világhoz igazodik mindenki, mint Isten Igéjéhez, akkor annak sok értelmét nem látom.
2015. márc. 7. 15:26
 9/12 A kérdező kommentje:

"A gyülekezeti életet pedig szerintem a gyümölcsök mutatják, nem a létszám."

Ebben tökéletesen egyetértünk.

Számomra az egyház is fontos, mert a történelemből tudhatjuk, hogy falai között maradt meg a keresztyénség és a kereszténység, így az Istenfélő országok is!

Történelmi egyházainknak magyarságmegtartó szerepe van.

Nem értek egyet azzal, hogy csak a Biblia fontos, semmi más nem, hiszen ezzel a kijelentéssel a keresztény emberek visszatérnek, visszatérhetnek az őskeresztények és világban üldözött keresztény testvéreink sorsára, 'földalatti' gyülekezetekbe, a társadalmomból kiszakadtan.

Mi magyarok 1000 éven keresztül küzdöttünk azért, hogy legynen Hazánk, hogy itthon érezzük magunkat, miért most adnánk fel?

2015. márc. 7. 15:44
 10/12 xeniah ***** válasza:

"Nem értek egyet azzal, hogy csak a Biblia fontos, semmi más nem, hiszen ezzel a kijelentéssel a keresztény emberek visszatérnek, visszatérhetnek az őskeresztények és világban üldözött keresztény testvéreink sorsára, 'földalatti' gyülekezetekbe, a társadalmomból kiszakadtan. "

Ez sok országban ma is így van, mégis vállalják, mert Krisztusban sokkal többet nyertek. Ezt a sorsot nem önként választja az ember, akkor kerül rá sor, ha üldözötté válik, amire minden igazi keresztyénnek jó esélye van, hiszen Jézus mondta:

"Ha engem üldöznek, titeket is üldözni fognak."

Magyarországon jelenleg vallásszabadság van, de ki tudja meddig. Nem szégyen, hanem kiváltság, ha ugyanarra a sorsra jutunk, mint az első keresztyének ;)

2015. márc. 8. 13:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!