Miért nem lehet az embernek felnőttkorban saját véleménye a Biblia szerint?
Szia!
Talán összekeverik a tulajdonlás és a segítés fogalmakat.
Amúgy tudtad, hogy a rigófiókák csak pár hónapos korig éneklik ugyanazt a dallamot, amit a hím tanít? Később ezt a saját dallamukra cserélik, amelynek eredménye, hogy nincs két rigó, aki ugyanazt a dallamot fütyülné. Csodálatosak!
Szervusz!
Ilyent nem ir a Biblia. Arro ir, hogy egy gyermek koteles engedelmeskedni a szuleinek egeszen addig, mig nagykoru nem lesz. Sokan vannak azonban olyanok, akik meg felnott korukban is meghallgatjak a szulok velemenyet.
Isten mindenkinek szabad akaratot adott. Senki nem eroszakolhatja ra a masikra az o akaratat.
Mindenki maga dont a sorsarol. Valaszthat jo, es rossz dontes kozott. Ha a rosszat valasztja, akkor el kell viselni a kovetkezmenyeket is.
Gondolok itt arra, hogy valaki kiprobalja a drogot, majd raszokik. Ebben az esetben a kovetkezmenyeket is el kell majd viselnie. Ha kerdesed van, szivesen valaszolok. Udv: Judit!
Kedves Judit!
Isten ments attól, hogy bármilyen drogot kipróbáljak. Bár tudom ezt csak példának hoztad fel. Viszont pont ezt az, hogy ezáltal az ember kicsit a peremre szorul, periferikus lesz, marginalizálódik, mivel nem ugyanazt vallja mint a közösség. Nyilván az nincs benne a Bibliában, hogy ne igyunk és orvosok szerint akár hasznos is lehet. Ennek ellenére én annyira utálom, hogy még a gyomrom is megfájdul tőle, ráadásul elbutít. Azt a nézetet sem vallom, miszerint szabályrendszerek szerint kellene élnünk, mivel ez már szerencsére nem egy diktatórikus rendszer. Az már megint más kérdés, amit az elején fejtegetem, hogy nehezebb beilleszkedni a társadalomba. Bulikba sem mentem soha, mivel konkrétan felfordul a gyomrom attól, ami ott van. A koncert az más, ha értelmes emberek gyűlnek össze és jó a hangulat. Itt nem egyértelműen komolyzenére gondolok, de bármilyen igényes élőzenére vagy színházi előadásra.
Sajnos soha nem szerettem beállni a sorba. Más emberek útját követni szerintem nem hogy nem szabad, hanem egyenesen hülyeség. Persze, hogy van bennünk megfelelési kényszer. Csak az a baj, ha sokféle nézettel szeretnénk azonosulni annyi részre nem tudunk szakadni és magunkból metszünk ki valamit. Ez nem egoizmus, nem is konokság, egész egyszerűen sok dolgot elfogadunk, de vannak amelyek nem illeszthetőek a mi értékrendünkbe, más úton járunk.
Szüleid - akármennyire is hívőknek tartják magukat - nem ismerik a Bibliát.
Feltételezem, szüleid nevelésed során javadat akarták. Őket alázod meg azzal hogy ilyen szeszes példát hozol fel mert nem hiszem (nem akarom hinni), hogy ezt egyszer is megtették volna!
Mivel a vallási téziseket szüleidtől tanultad, - amit ők sem ismernek kellő mélységben - te még kevesebbet tudsz/tudhatsz az egészről.
A legjobb, amit tehetsz: elolvasod a Bibliát. Ha elfogadod a benne leírottakat, legyen úgy.
Ha nem fogadod el, akkor viszont tudni fogod, miről vitatkozol, milyen téziseket kritizálsz.
Tisztességes vitatkozó ismeri a vitatott téziseket is!
"Ha a Biblia ilyeneket ír, hogy nem lehetnek saját döntéseink akkor lehet inkább ateistává válok."
Talán érdemes lenne elolvasnod végre a Bibliát, amit ezek szerint a szüleid is csak hírből ismernek, vagy félreértetted őket. ;)
Azt javaslom, kezdd az Újszövetséggel, az egy kicsit könnyebben érthető, mivel közelebb van a mi korunkhoz. Ha elolvasod mondjuk az evangéliumokat, akkor Jézus életében is megfigyelheted, hogy mennyire volt engedelmes a szüleinek gyerekként, és mennyire vált önállóvá felnőttként.
Lehet, hogy nem vagy ateista, de igazán keresztény sem (még), mert kereszténynek lenni élő kapcsolatot jelent Istennel, nem csupán vallásoskodást. Jézus azért jött a földre, hogy helyreállítsa a kapcsolatunkat Istennel. Ő azt szeretné, ha veled is igazi, élő kapcsolata lehetne. Fordulj hozzá, ő segíteni fog abban is, hogy megtaláld az egyensúlyt, és úgy válj önállóvá, hogy a szüleid iránti szereteted se csorbuljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!