Miért mondta Isten, hogy legyen világosság?
Ha tök jól megvolt a sötétben örökkön örökké, akkor mire kellett, neki a fény?
Aztán miért mondta a fényre, hogy jó? Talán nem volt neki jó a sötétség? Akkor meg miért nem teremtett már korábban is világosságot?
"Míg idea valami, addig csak hordozóját boldogítja. A megvalósult idea kell, hogy hordozza Alkotóját."
Ez az oka annak, hogy nem ücsörgött tovább a sötétségben.
Ha elolvasod még párszor a teremtés ezen mozzanatát, akkor igyekezz megérteni a folyamatot. A világosság egy kétértelmű szó (mint jó sok más szó, a magyarban). Éppen ezért nem úgy lett fordítva, hogy "fény".
Amikor megteremti a "világosságot", akkor azt elválasztá a sötétségtől. Ha szerinted itt a fényről van szó, akkor azt miért kell elválasztani a sötétségtől?
Jó gondolkodást...
Anonymus
Kedves Anonymus!
Hogy jön ide egy filozófiai műszó, az "idea"?
Ezt Platón találta ki és az újkeresztény teológusok - szt. Tamás, Ágoston - bele voltak abba bolondulva, hogy Platón filozófiáját összehangolják a Bibliával. Nem sikerülhet, hiszen mások a kultúra és a gondolkodás alapjai. Ezért ha valaki a Biblia kapcsán ideákat, meg kiáramlást, meg részesülést..emleget semmit nem ért, csak szajkózza azt, amit nem ért.
Nincs ebben a történetben semmi olyasmi, hogy egyszercsak az Isteni jóság és világosság Isteni döntésre kiáramlik, vagy idea lenyomatokat hoz létre, mintha Isten valami jó és világosság ideája, vagy mintaképe lenne. Bár én megértem, hogy a magyaràzatokba mindent bele kell keverni, hátha sikerül megérteni a mesét, amit antik, korlátozott tudású emberkék írtak világmagyarázatként.
Te érted is, amin felháborodtál, vagy csak úgy jól esett felháborodni?
Én értem, hogy te nem szeretnél ilyesmiken gondolkodni, és nem is érdekel a vallási misztériumok, de engem meg igen, és tajtam kívül még jó pár ember van akit érdekel.
Tudod létezik egy olyan dolog, hogy vallás szabadság. Ez azt jelenti, hogy úgy értelmezem a bibliát vagy bármilyen más vallást, ahogy azt én szeretném, és nem úgy, ahogy te szeretnéd. Természetesen megosztom a gondolataimat másokkal, és meghallgatom mások véleményét is, ahogy a te véleményedet is meghallgatomm. De ha csak egyszerűen anyázni szeretnél, akkor húzzál el egy másik fórumra, mert marhára nem vagyok kíváncsi, hogy mennyire okos vagy és mennyire büszke vagy magadra, hogy csak te tudod jól.
Anonymus
Nem csak én tudom jól kedves Anonymus! De szeretek ragaszkodni a valósághoz, ezért nem vagyok vallásos..
Mindig csodálom, hogy akik belezavarják magukat a vallásos értelmezések útvesztőibe, hogyhogy nem találkoztak még a Minotaurusszal? Vagy ők maguk lettek azok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!