Kedves keresztény vallás hívei! Szerintetek Isten miért alkotta a Földet, ha a jó emberek a haláluk után a mennybe mennek a rosszak pedig a pokolba jutnak? Akkor mi a szerepe a Földnek? Megmagyaráznátok?
Ésaiás 45:18: "...Ő az Isten, aki alkotá a földet és teremté azt és megerősíté; nem hiába teremté azt, hanem lakásul alkotá".
Zsoltárok 37:11: "A szelidek pedig öröklik a földet, és gyönyörködnek nagy békességben."
A Biblia szerint az emberek lakásául alkotta, és a szelíd emberek örökségeként.
"Nem hiszem, hogy az egész fizikai létünket, a gyönyörű állat és növény világot és a természet egészét azért alkotta meg, hogy ebben a rövid életünkben, 70-80 évig gyönyörködjünk benne. És azt sem hiszem, hogy a csodásan megalkotott bolygónkat tűzzel elpusztítja."
Megteheted, hogy nem hiszel a Bibliának, viszont mindez, amit nem hiszel, le van benne írva, és ugyanúgy be fog következni, mint ahogy a korábbi próféciák is mind megvalósultak. És ez független attól, hogy hiszel/hisztek-e benne vagy nem.
"Akkor lehet, hogy mégsem a test szerinti zsidókra vonatkozik a 144000 száma?"
Nem látok rá indokot, hogy miért nem. János nem azt írta le, amit gondolt, hanem azt, amit Isten mondott neki. Az, hogy Dán törzse nem szerepel, nyilván oka van, amit nem biztos, hogy tudunk pontosan még, de semmi ok ennek alapján azt feltételezni, hogy akkor nem Izraelről van szó. Ez kábé olyan, mint mikor a szaducceusok nem tudták elképzelni, hogy ki lesz annak a nőnek a férje a feltámadás után, akinek sok férje volt életében, és ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy akkor nem lesz feltámadás. Egyébként itt egy lehetséges magyarázat a dán törzsére:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
(lásd 4-es hozzászólás)
"Vicces lenne,ha a Jóisten számolgatná, hogy hány szűz férfi van."
Ez nem vicces, Isten számon tartja azokat, akik Őérte megőrzik magukat ebben a világban.
"Mert vannak heréltek, a kik anyjuk méhébõl születtek így; és vannak heréltek, a kiket az emberek heréltek ki; és vannak heréltek, a kik maguk herélték ki magukat a mennyeknek országáért. A ki beveheti, vegye be." Máté 19:12
A JT-vel pedig nem gúnyolódtam, hanem leírtam, amit tapasztaltam velük kapcsolatban.
Sajnálom, hogy Isten Igéje helyett emberi magyarázatoknak hisztek. Van egy elképzelésetek Istenről, alkottok róla egy képet, lekorlátozzátok, ahelyett, hogy Őt magát ismernétek meg. Pedig Ő élő kapcsolatot szeretne veletek is kialakítani. És sokkal jobbat tervezett el számunkra, mint ez a föld, nemcsak amilyenné a bűn tette, hanem annál is, mint amilyennek eredetileg teremtette.
"„Amit szem nem látott,
fül soha nem hallott,
ember szíve meg sem sejtett,
olyan dolgokat készített Isten
azoknak, akik szeretik őt.”" 1Korintus 2:9
(Nem 144ezerenek, hanem MINDAZOKNAK, AKIK SZERETIK ŐT. Te is részese lehetsz ennek)
A föld nem örökkévaló lakásunk, hanem átmeneti.
"Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük." Zsidók 13:14
Az meglepő, hogy nem látod, a földet mennyire tönkretette a bűn, és ráadásul nem is szeretnél jobbat. Szerencsére Isten nem így gondolkodik, hanem Ő a legjobbat akarja nekünk.
A kérdésben említett igeverseid egyáltalán nem mondanak ellent Isten kijelentéseinek. Az embernek lakóhelyül teremtette a földet, az ember viszont a bűnt választotta, és ezáltal tönkretette. Egyszer már Isten elpusztította ezt a földet a bűn miatt víz által, a mostani föld pedig tűznek van fenntartva. A szelídek pedig öröklik a földet, azt az új földet, amit Isten az ő ígérete szerint fog a mostani helyett előhozni.
"Mert rejtve marad előttük, szándékosan meg is feledkeznek róla, hogy egek régóta voltak, és föld is, amely vízből és víz által állt elő az Isten szavára. Ez által az isteni szó által az akkori világ özönvízzel elárasztva elpusztult, a mostani egek és a föld pedig ugyanezen szó által megkímélve megmaradtak, hogy tűznek tartassanak fenn az ítéletnek és az istentelen emberek pusztulásának napjára.
Az az egy azonban ne legyen rejtve előttetek, szeretteim, hogy az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap.
Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen.
De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek.
Mivel pedig mindezek így felbomlanak, milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek, akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor majd az egek lángolva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!
De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyben igazság lakik." 2Péter 3:5-13
Tény, hogy az ember alapvetően örök életű (csak a test halmeg) és a Föld tökéletes örök otthonul lett teremtve. A gond az, hogy ez a tökéletes Föld a bűn következményeként átok alatt van, nem mellesleg az ember az Isten által ráruházott tulajdonjogot átadta a Sátánnak, így jelenleg ő a föld ura. Mivel Isten szavatartó, ezért az adománya is örök időkre szól, vagyis a Föld elvesztette tökéletes lakhely státuszát.
A pokolról annyit, hogy alapból tényleg egy állapotott jelent, az Istentől való teljes elszigeteltséget. A bűnhődés ebben az, hogy az ember a teremtése alapján csakis Istennel közösségben képes az életre, így ez az elválasztódás eleve szenvedéssel jár; az Igében ezt hasonlítják a tűzhöz (az égési sérülések a legfájdalmasabbak, amiket ismerünk). És mivel Isten nem vállal közösséget a bűnnel, ezért akik arra nem képesek, hogy elfogadják az ebből való megszabadítást, azok ebben az állapotban fognak maradni.
A Föld jelenleg arra szolgál, hogy ez az a hely, ahol eldöntheted: Istennél szeretnéd-e eltölteni az örökkévalóságot vagy megfosztva tőle (azaz a pokolban).
JT-k megjegyzéseire meg annyit, hogy földi életünk egy négydimenziós téridőkontinuumban történik, amit a halál alkalmával elhagyunk, így értelmetlen azzal foglalkozni, mit csinálnak most az elhunytak (szenvednek, alszanak, stb.). Nincsenek az időben. Az ő számukra az az Xezer év, ami a haláluk és a feltámadás/ítélet/ízlés szerint itt a Földön eltelik, egyszerűen nem létezik.
„A Biblia nem ezt tanítja, hanem éppen azt, hogy minden ember bűnös. Tehát nincs egyetlen jó ember sem. Mindannyian a poklot érdemeljük.”
A Biblia sehol nem írja, hogy nincs egyetlen jó ember sem. Mindannyian tökéletlenek vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek jó emberek. Nem minden fekete és fehér. A nem tökéletes és a pokol-fajzat között van még néhány árnyalat.
Ha az általad idézett Jel. 21:1-4-et szó szerint értelmezed, mert azt mondod új ég és új föld lesz, akkor Jeruzsálem városa hogyan fog fizikailag leszállni az égből, hogy lehet egy város menyasszony és ki a férje? Vagy félig szó szerint félig szimbolikusan? Az derék! Nyilván szimbolikus az égi Jeruzsálem a menyasszony és a férj is. Akkor nyilvánvalóan az új és az új föld is. Ráadásul úgy kezdődik az idézet rész, hogy LÁTOMÁS!!! Az pedig szimbolikus nem?
„Jehova Tanúi járkálnak, és nézik a házakat, hogy melyik lesz majd az övék.”
Ezt folyóiratban olvastad, vagy oda ment hozzád egy tanú, és azt mondta, ha meghalsz a házad az enyém lesz? Gondolom ilyen nem történt, tehát ez finoman szólva is gúny, de inkább rágalom.
Igazad van, nem fogalmaztam pontosan, amikor azt írtam, hogy nem hiszem, hogy a világot csak egy rövid időre teremtette Isten. Így pontos: Kizárt, mert a Biblia nem támasztja alá, és minden logikát nélkülöz az az elképzelés, hogy Isten ezt a gyönyörű bolygót elpusztítsa, miután hosszú évezredek alatt megtervezte és megalkotta.
Kérlek, értelmezd a Zsoltárok 37:11-et! Szerinted, milyen értelemben fogják a szelídek ÖRÖKÖLNI a Földet? Hogy érted azt, hogy a föld és a menny eggyé fog válni? Fizikai vagy szellemi életet fogunk élni? Ha Isten külön tervezett fizikai és szellemi világot, miért változtatná meg az eredeti szándékát? Mikor tért el attól?
„Az, hogy Dán törzse nem szerepel, nyilván oka van”.
Igen, leírtam mi az oka, azt pedig azért nem emeltem ki,h János apostol ihletés alatt írta, mert evidencia.
„Van egy elképzelésetek Istenről, alkottok róla egy képet, lekorlátozzátok, ahelyett, hogy Őt magát ismernétek meg. Pedig Ő élő kapcsolatot szeretne veletek is kialakítani.”
Légy szíves ne méltasd azt, hogy milyen képünk és van Istenről vagy milyen a kapcsolatunk vele. Nyilván nekem is vannak gondolataim arról, hogy milyen képe van egy Hit gyülekezetesnek Istenről vagy milyen kapcsolata van Istennel. De nem fogom leírni, mert unintelligens gesztusnak tartanám.
"A Biblia sehol nem írja, hogy nincs egyetlen jó ember sem."
"Jézus így szólt hozzá: "Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül." Márk 10:18
"Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett." Róma 5:12
"Isten pedig ezt az igazságát most nyilvánvalóvá tette a Krisztusban való hit által minden hívőnek. Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." Róma 3:22-24
Az új ég és új föld végigvonul a Biblián, nem szimbolikus dolog, megtalálod úgy az Ószövetségben, mint az Újszövetségben, nemcsak a Jelenések könyvében, hanem idéztem pl. Péter levelét is. Isten nem szimbolikusan fogja elpusztítani a földet, mint ahogyan az özönvíz sem egy szimbolikus dolog volt annak idején.
"Gondolom ilyen nem történt, tehát ez finoman szólva is gúny, de inkább rágalom."
Éppen azért írtam, mert történt ilyen, nem szoktam rágalmazni. Az egyik ismerősömékhez ment oda két tanú, azt mondták, hogy csak szeretnék megnézni a házukat, mert tetszik nekik, és ők ezt nézték ki maguknak, ezt fogják örökölni (vagy nem tudom pontosan milyen szavakat használtak, de az fejezték ki, hogy az "új világban" ezt szeretnék maguknak). Még csodálkoztam is, mert ha én választhatnék, biztos szebbet választanék, az ő házukat nem találom olyan különlegesnek :)
"Kizárt, mert a Biblia nem támasztja alá, és minden logikát nélkülöz az az elképzelés, hogy Isten ezt a gyönyörű bolygót elpusztítsa, miután hosszú évezredek alatt megtervezte és megalkotta."
Noénak sem hittek, mégis bekövetkezett az, amit Isten megmondott.
"Fizikai vagy szellemi életet fogunk élni?"
A Biblia egyértelművé teszi, hogy nem szellemek leszünk, hanem egy új testet kapunk. Nem lesz külön szellemi és fizikai világ, az most van, most nem látjuk a szellemi világot, csak olyankor, amikor betekintést nyerünk Isten kegyelméből. Ugyanabban a dimenzióban leszünk majd, mint Isten, és az egy más jellegű lesz, mint a mostani fizikai világunk. Mivel csak ebben a dimenzióban tudunk gondolkodni, nincsenek is rá szavaink, hogy Isten elmondja nekünk, milyen csodálatos dolgok várnak ránk. Pál apostol is látott belőle valamennyit, és azt mondta, hogy azt nem lehet elmondani (nem azért mert nem szabad, hanem, mert nincsenek rá szavak).
"Igen, leírtam mi az oka"
Nem, nem írtad le mi az oka. A következtetést írtad le, hogy szerinted mivel nem szerepel Dán, ezért nem lehet Izraelre vonatkoztatni.
"Légy szíves ne méltasd azt, hogy milyen képünk és van Istenről vagy milyen a kapcsolatunk vele."
Ezt annak alapján írtam, amit írtál, ahogy beszélsz Istenről. Úgy hangzik, mintha értelmezni próbálnád a betűt, a saját elképzeléseidhez ragaszkodva, ahelyett, hogy Istent magát akarnád megismerni. Ha igazán ismernéd Őt, ha élő kapcsolatod lenne Vele, akkor nem jelentene gondot elfogadni az Ő szavát. Ha személyesen megtapasztalod azt, hogy az Ő egyetlen Fiát, Jézus Krisztust odaadta érted, mert annyira szeret, akkor azt az Igét is megtapasztalod, hogy vele együtt MINDENT nekünk ajándékoz. Egy olyan hatalmas Isten, aki ezt a világot olyan gyönyörűnek megteremtette, aminek a szépségét még akkor is láthatjuk, ha a bűn meglehetősen eltorzította, ha az ember folyamatosan teszi tönkre, ha 50 faj pusztul ki naponta, gondolod, hogy nem tudna és nem akarna az Ő gyermekeinek egy sokkal jobb ajándékot adni? A lekorlátozást azért írtam, mert a hozzászólásod olyan, mintha kapnál egy autót édesapádtól ajándékba, karamboloznál vele, és utána édesapád azért, mert szeret téged, és mert megteheti, egy vadonatúj, sokkal jobb autót szeretne neked ajándékozni. Te erre azt mondod, hogy nem kell, meg sem kell javítani a karambolos autót, te így akarsz továbbra is járni vele, neked ez tökéletes.
De igazából nem ez a kulcskérdés. Mert biztos vagyok benne, hogy ha meghalsz, és a feltámadáskor Isten megmutatja neked a mennyei Jeruzsálemet és a csodálatos új földet, akkor nem fogod visszasírni a régit. A kulcskérdés inkább az, hogy ott leszel-e. Ez pedig itt, a földön dől el, mégpedig annak alapján, hogy Jézus Krisztust, Isten Fiát elfogadod-e Megváltódnak. Ő azért halt meg, hogy a te bűneid (és az enyémek is) bocsánatot nyerjenek, és Őáltala egy új életet élhessünk, amely már itt a földön elkezdődik, és majd odaát fog kiteljesedni.
Ami az idézetekés illeti azt illetőnek,h senki nem jó, a Márk 10:18-ban Jézus így utasította vissza a gazdag ifjú hízelgését. A többi vers csak azt bizonyítja,h tökéletlenek vagyunk és szükségünk van Krisztus válságáról, amit én nem is vitatok.
Az egyik ismerősömnek mondták dolog pedig minden, csak nem hiteles. Ez az új test és új föld misztérium pedig kész képzavar, és arra még sem ad választ,h a Mindenható miért térne el eredeti szándékától, hisz ilyet soha nem tett.
"Jézus így utasította vissza a gazdag ifjú hízelgését."
Nemcsak erról van szó. Jézus kíváncsi volt arra is, hogy a gazdag ifjú kinek tartja Őt: vajon hízelgésből nevezte-e Őt jónak, vagy valóban Istennek tartja.
Emellett, amit Jézus mond, az igaz, tehát ha azt mondja, hogy senki sem jó, csak Isten, akkor egy ember sem nevezhető jónak. ;)
"többi vers csak azt bizonyítja,h tökéletlenek vagyunk és szükségünk van Krisztus válságáról, amit én nem is vitatok."
Így van, éppen ezért nem vagyunk jók, mert bűnösök vagyunk. Bűntelenné csak Krisztus által válhatunk.
"Az egyik ismerősömnek mondták dolog pedig minden, csak nem hiteles."
Nem tudom, lehet, hogy nálatok, tanúknál ez a szokás, hogy nem hisztek egymásnak, ha valaki mond valamit. Az az ismerősöm szintén keresztény, és nem hazudik. A hozzászólásod egyébként éppen alátámasztotta azt, hogy ez nem is egy egyedi eset lehetett, hiszen valóban egyezik a tanaitokkal, mert nem hisztek az új ég és új földben.
"a Mindenható miért térne el eredeti szándékától, hisz ilyet soha nem tett."
Pedig hányszor tett és tesz ilyet. Az özönvíz előtt ismerős az a rész, amikor megbánta, hogy embert teremtett? Eredetileg nekünk adta a földet, mi meg átadtuk a Sátánnak az uralmat. Isten eredetileg nem akarta megátkozni a földet, ez a bűnünk következménye lett. Az más kérdés, hogy Isten tudja előre a döntéseinket, tudta előre azt is, hogy a bűnt választjuk, ezért már a világ megteremtése előtt eltervezte a Megváltást, ami által újra élő, bensőséges kapcsolatunk lehet Vele, és nem kell, hogy a bűn elválasszon tőle.
A te életedre is eltervezett valami jót, az enyémre is, és rajtunk múlik, hogy Isten eredeti terve valósul meg a saját életünkben, vagy megyünk inkább a magunk feje után. És persze az eredmény is más lesz, attól függően, hogy hogy döntünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!