Ha Isten számára annyira fontosak a belső értékek, akkor miért egy olyan világot teremtett, ahol az emberi kapcsolatok legfontosabb mozgatórúgója a külső vonzalom?
Kérdezö, ha tényleg szerelmes vagy, azzal a csodálatosan szép romantikus szerelemmel, amely szinte szárnyat ad az embernek, akkor nem gurulsz be ilyen gyorsan. :D
Ha hosszú szép házasságban élnél, akkor azt is tudnád hogy egy hirtelem fellángolás nem elég a sikeres boldog házassághoz.
Tudod mit mond a Biblia a szép, de buta nöröl? Hogyan olyan mint az aranykarika a disznó orrában.
No meg minek egy olyan férfi, aki szép külsöleg, de arogáns, buta, eröszakos, alkoholista, lusta és és?
Miért vagy ideges?
Nekem hosszú-hosszú évek után is a férjem az egyetlen az életemben, és ö a legjobb barátom is. Elsö látásra szerettem bele, de mikor együtt jártunk, egyre jobban megszerettem kedves természetéért is.
Nem vagyok ideges. :)
Nem kell mindig szélsőséges esetekkel példálózni, a lényeg, hogy egy csúnyább egyén hatalmas hátránnyal indul egy szebb egyénnel szemben, feltéve, hogy mondjuk a belső értékeik mindegyiknek helyénvalóak, csak a csúnyábbiknak még az önbizalma is sérül a külseje miatt.
"nem egészen értek veled egyet.
Ha a párkapcsolatra gondolsz, tudtad hogy nagy szerepet játszik tudatunk alatt a másik illata?"
És ez talán belső érték? Ez is csak külsőség.
"Nekem hosszú-hosszú évek után is a férjem az egyetlen az életemben, és ö a legjobb barátom is. Elsö látásra szerettem bele, de mikor együtt jártunk, egyre jobban megszerettem kedves természetéért is."
Tehát te is a külseje miatt szerettél bele a későbbi férjedbe, és csak később ismerted meg a belső értékeit, kedvességét.
Akkor meg miben is nem értesz egyet a kérdezővel?
Kérdező: az evolúció válasz a kérdésedre.
A vonzódásunk szempontjai egyértelműen a párunk genetikai állományának felmérésére (becslésére!) vezethető vissza. Még az illat is... úgy tudom, ennek a belterjesség elkerülésében van szerepe, hiszen közeli rokon is lehet vonzó, de ha az illata ismerős, akkor nehezebb rágerjedni.
"No lám! Ez így valótlan, ugyanis szép emberek is hordoznak hibás géneket. Ráadásul, ha mindkét fél "jól néz ki", ellenben mindkettő hordoz rákra, agyvérzésre, szívinfarktusra, stb..., hajlamosító faktorokat és örökítik, akkor a tételed ugrott. Ez egyébként nem is olyan ritka. "
Persze, de azért azt vedd figyelembe, hogy nem a 21. századi emberről beszélünk, aki feltérképezi az emberi genomot, hanem évmilliárdos ösztönökről. Ha jó géneket akarsz találni (nem tudatosan, hanem a tudattalan ösztönvilágod), kizárólag ránézésre tudsz becslést tenni. A külsőnk a génjeink kivetülései, tehát legalább a génjeink egy részéről információt szolgáltatnak. Ez több, mint a semmi, és ez a lényeg, nem az, hogy mennyire pontos a becslés.
Ami pedig a belső értékeket illeti: szociálisan fejlett, társas fajoknál értelmezhetőek csak, ezekről pedig tudjuk, hogy sokkal később alakultak ki, mint a külső alapján történő válogatás mechanizmusa, és ez meg is magyarázza, hogy miért annyira erősen alárendelt előbbinek. Ennek nem is a párválasztásban van szerepe, hanem a kialakult társas kapcsolat hosszútávú fenntartásában. (Lásd: grkaty esete)
Még egy szempont a belső értékek mellett: gondoljunk csak arra, hogy az ember újszülöttje hosszú évekig magatehetetlen, az anyját is kiszolgáltatott helyzetbe sodorja, különösen a mainál zordabb körülmények között. A faj fennmaradása veszélybe kerül, ha ebben az időszakban nincs ott egy harmadik személy is, aki mindkettőjükről gondoskodni tud. Ezért fontos a szeretetteljes kapcsolat hosszabb távú fenntartása. Végül pedig, a leendő szülő viselkedése is azt tükrözi, hogy mennyire lesz jó szülő.
Ezek az okai annak, hogy a belső értékek számítanak, de messze a külső értékek mögött kullognak. Utóbbiak már akkor is a részünket képezték, amikor még sokkal primitívebb állatok voltunk, és az érzelmeknek nem volt semmilyen szerepük, talán még társas kapcsolataink sem voltak. Előbbiek pedig csak a törzsfejlődésünk késői szakaszában lettek egyáltalán értelmezhetőek, és csak ekkor kaptak szerepet.
Kedves kérdező, te túl értelmes vagy a vallásosakhoz, mivel neked van kritikai érzéked.
Mi, értelmes emberek, soha nem fogjuk tudni megérteni őket.
Kedves kérdezö
kösz a kérdésed, /ne gondoljátok, igazán nem vagyok gonosz :D / ...de olyan jól mulattam.
Akár hívö vagy, akár hitetlen bizony szép dolog a szerelem, ugye ezzel egyetértesz velem.
Azt is tudjuk, hogy az egész kémia. Valahol olvastam, hogy a "frissen" szerelmes féfiak miért viselkednek enyhén szólva furcsán? Vagy a "friss" szerelmes párok miért néznek ki idönként kicsit no hogyan is? /Tudjuk/
Állítólag olyan kémiai anyagokat termel az agy amikor szerelmes az ember, amit egyes psychés beteg emberek agyában lehet kimutatni.
És bár kémia, de milyen csodálatosan szép. Hogy ezek a kémiai anyagok hatása idövel mindenkinél csökken, elmúlik.
Azért is mondják, hogy az a szép, és kívánatos, mikor a szerelem átmegy mély szeretetté.
Legyünk öszinték. Idövel megjelenik az ösz haj, a kopasz fel, kihull a fog, meggörbülhet a hát, esetleg baleset vagy betegség elveszi a szépség bizonyos részét, és mégis akik szeretik egymást kitartanak egymás mellett.
Milyen szép látni, mikor az ösz öreg bácsika és nénike még egymás kezét fogva ......... no még a meghatottságtól rámjön a sírás, ismertem ilyen házasokat
Hogy-hogy nincs?
Te még nem olvastál erröl a témáról semmilyen szakirodalmat? :)
Itt a kérdezö kétségbe vonta az emberek belsö értékeit a párkapcsolat választásánál. Csupán a külsö képet teszi fontossá, amibe valamilyen módon belekeveri saját nézetét, tapasztalatát?
Tényleg akibe beleszeretett igazán a világ szépsége? Vagy akibe Te beleszerettél a legcsodálatosabb királykisasszony /fiú/ a világon? Tényleg nem fontos az egyénisége, csak a teste?
Ha kinyitja a szépség a száját, és csak úgy döl belöle a butaság, akkor is még vonzó?
...és még egy gondolat. Isten szépnek teremtette a világot, az embereket is.
Akik akaratát cselekszik, szépek kintröl és bentröl is. :)
Az emberek teszik csúnyává
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!