Miért érzem sokszor azt, ha bibliáról, vagy templomról van szó, hogy még mindenki isten dicsőíti, addig a gonosznak kikiáltot sátán nem is annyira gonosz? Sőt?
"a sátán a felelős minden gonoszsagert, vegso soron. Amig ő nem lázadt fel, addig senki sehol nem szenvedett"
Ez azért nem teljesen egyértelmű.
Ha az Ószövetséget elolvasod, akkor láthatod, hogyan átkozódik, rombol és pusztít az isten - akkor, amikor igazságos és jóságos is lehetne.
Másrészt a Bibliából elég jól látszik, hogy mi is történt itt. Egyrészt az isten és a sátán szinte teljesen hasonló (tudod: képére és hasonlatosságára) - de a szerepük egészen más. Nézd meg pl. Jézust - aki csak egy fokkal hatalmasabb a sátánnál - mit csinált?
Az első pillanattól kulcsszerepe van a teremtésben, a világban, majd a megváltásban... ez egy életre szóló, hatalmas és dicsőséges feladat.
És mi a sátán szerepe?
Énekelhet a kórusban?
Őrizheti az édent a semmitől?
Kereskedhet ékkövekkel?
Imádhatja Ádámékat?
Ezeket a lehetőségeket kapta. A teremtésnek még csak a közelébe se mehetett.
Csoda, hogy mégis milyen hosszú ideig bírta békésen.
"A sátán lázadásának pedig a lényege, hogy ő isten akart lenni"
Na igen.
Pont, mint Jézus.
Igazából nem is csodálkozom rajta.
"holott ehhez teremtmenykent nincs joga."
Akkor viszont miért ilyenre teremtette az isten? Miért nem adott neki szerényebb lelket?
"A negatív bizonyítás elve alapján kimondhatjuk, hogy az istenben nem lehet gonoszság"
Ez az, ami nem igaz.
"hiszen az ellene való lázadás ebben az esetben nem eredményezne gonosszá válást"
Ez megint csak nem igaz. Egy - BÁRMIFÉLE - küzdelem simán gonosszá tehet bárkit.
"Az van, hogy jelenleg egyfajta per zajlik az univerzumban, aminek ez a lényege. Hogy kinek van igaza: a sátánnak, vagy Istennek."
Ez pedig azért nem lehet igaz, mert egy végtelenül jó isten nem engedélyezne ilyesmit. Ha pedig végtelenül előrelátó, akkor nem teremtene ilyen világot!
"Én hiszek abban, hogy Isten jót tervezett az embernek, és ezt elég komolyan is vette"
Akkor elég nagy buta vagy, már elnézést.
Ő véletlenül nem egy VÉGTELEN isten?
"Úgyhogy sátánista Uraim, üljenek le, nincs miért harcolniuk."
Tudod, ők nem abban hisznek, amiben te. Innen kezdve pedig fölösleges bírálnod őket, mert az egyik hit sem magasabb rendű, vagy igazabb, mint a másik hit.
"Uruk megbukott, én inkább az átszállást javaslom."
Ez számító viselkedés lenne, amit az istened nem díjaz!
"Isten mindenható, akár jó, akár gonosz. Felesleges ellene harcolni. Bukásra van ítélve mindenki, aki szembeszáll vele."
Tudod, ha véletlenül mégis létezne ez az isten, és erőszakkal akarna megtéríteni - én nem örülnék neki.
De hogy jóságosnak nem tartanám, az aztán teljesen biztos.
"én hiszek abban, amit fent vázoltam, vagyis hogy jó."
A Biblia nem egészen így mutatja be!
"Azt is Hozzáteszem, egypár démonnal való közelebbi (kéretlen) "megismerkedés" után, hogy mélységesen egyetértek a rájuk kimondott ítélettel."
Milyen démonnal ismerkedtél meg és hogyan?
Amúgy én NEM értek egyet egy ilyen ítélettel. A démonok véges lények és hatalmuk teljes egészében ettől az istentől függ. Ő adta nekik. Egy szempillantás alatt képes lenne őket meggyógyítani, megjavítani.
...és utána természetesen megbocsátani nekik.
"Isten nem köteles biztositani az általa létrehozott dolgokat az őt gyuloloknek."
Kapaszkodj meg: annak sem, aki szereti őt! Tudod: joga van. Mindenre.
Amúgy szerintem elég lenne, ha békén hagyná őket. Mindjárt nem gyűlölnék annyira.
"ki tud teremteni? Csakis ő. Jó dolgokat alkotott eredendően? De még mennyire."
Ruhatetű?
Szemféreg?
AIDS?
...még hosszú-hosszú sor.
Háááát... ezek jó dolgok? Ezeket is ő teremtette. Ahogy mondtad: senki más nem teremthet, csak ő.
"Van okunk arra hogy meggyuloljuk őt? (most a kiindulási, edeni allapotben gondolkodunk)."
Nekünk igazán nincs... illetve nem volt... de a sátánnal más a helyzet. Elég szerencsétlen dolog - de neki volt oka. És sajnos így a bukás bele volt kódolva a világba.
Ráadásul ezen az sem segített volna, ha kisebb a hatalma: mert akkor legfeljebb később fordul az istene ellen. Akkor lehet, hogy még ma is az édenben élnénk, és csak holnap lázadna fel.
Ezen csakis az segíthetett volna, ha Jézus után aki jön, annak már csak annyi hatalma van, mint pl. egy igen szelíd embernek.
Hogy miért kellett mégis óriási nagy hatalmú lényeket teremtenie, hozzájuk méltatlan szerepbe?
Neked van erre tipped?
"amikor Ádámnak felkínálta a sátán az istenne válás lehetőséget"
Ez amúgy egy valós lehetőség lett volna, ha az isten nem szól közbe. Tehát igenis LETT VOLNA lehetőség istenné válni.
"Az isten egyébként új Földet és új eget ígér, ami mentes lesz minden gonosztól."
Ez hol van leírva?
Amúgy szükség is lesz rá, mert a földünk 5 milliárd év múlva az Utolsó Ítéletnél tűzesőben fog elpusztulni.
"régi hamis istenek"
Azok kik?
"Ártani ugyanis nem lehet neki."
Ebben nem vagyok teljesen biztos. Ugyanis ha tényleg ekkora hatalma lenne, akkor már réges-régen elsöpörte volna a sátánt, és nem küzdene vele. Az emberekkel pl. nem óvatoskodik ennyit, és egyáltalán nem tiszteli a szabad akaratukat sem.
Ráadásul a "hamis istenek" esetében szó nincs arról, hogy bármit is tervezne ellenük, csak átkozza őket. Ezek nyilván vele összemérhető hatalmú istenek.
"nevetséges ez a hozzáállás, ha nincs az embernek örökkévaló bázisa, menedéke."
Sok ember képes úgy élni, hogy ilyen nincs - és szerintem ők a szabadok.
"És ez csak Isten lehet."
Mert?
Szerintem meg csak a Tollaskígyó lehet. Erre mit tudsz mondani? Mi van, ha ő létezik, a te istened meg nem?
"Mást is lehet választani, de nincs értelme."
Értelme annak van, ha egy létező lényt választunk. Ismersz ilyet?
"Tehát olyan világot várunk, ahol nincs harc, nincs teher, nincs gonosz."
Akkor kéretik olyat teremteni.
Azon kívül egy harc nélküli világban nagyon gyorsan leromlanak az élőlények egy minimális szintre (pl. az ausztrál fű, amit aztán rövid idő alatt letaroltak az állatok). Ezt hogyan oldja meg majd ez az isten?
#11 es.
Látom nem igazán olvastad te sem a Bibliát. Mert ha olvastad volna nem írtál volna ekkora ordenáré ßaromságokat.
Nem bírom a sok tévedésedet mind kijavítani, csak egy gondolatot fűznék hozzá. Isten a teremtmények között egyedülállóan az embernek szabad akaratot adott. Az ember az egyetlen élőlény aki eldöntheti, hogy melyik oldalra áll. Innentől kezdve mondhat bárki bármit, hogy miért engedi meg a sok szenvedést a Földön az Isten, ugyanis az ember döntött így. És mielőtt azt mondod, hogy te akkor sem szolgáltál erre rá, de igeni rászolgáltál. Mindannyian kárhozatra jutnánk magunktól. Gondolkozz el magadban, hogy mennyire vagy engedelmes keresztény aztán lásd meg a saját hibáidat.
"Isten a teremtmények között egyedülállóan az embernek szabad akaratot adott."
Az angyaloknak is!
Különben hogyan tudott volna egy részük ellene fordulni?
"Az ember az egyetlen élőlény aki eldöntheti, hogy melyik oldalra áll."
Mint látod: NEM. Mások is eldönthetik.
"Innentől kezdve mondhat bárki bármit, hogy miért engedi meg a sok szenvedést a Földön az Isten, ugyanis az ember döntött így."
Ez a mondatod hogyan kapcsolódik az előzőhöz?
Eleve nem is igaz... de nem is kapcsolódik.
Amúgy azért SEM igaz, mivel az isten mindezt előre látta. Akkor pedig rendkívül kegyetlen, szadista és cinikus, ha mégis megteremtette ilyenre a világot!
"És mielőtt azt mondod, hogy te akkor sem szolgáltál erre rá, de igeni rászolgáltál."
Pontosan mivel is?
"Mindannyian kárhozatra jutnánk magunktól."
A ma született csecsemők is?
Csak azért kérdezem, mert a katolikusok ma már nem ezt vallják.
Amúgy ez a mondatod sem következik az előzőkből.
Mielőtt másokat butának tartasz, talán körülnézhetnél magadban.
Először tedd rendbe magad - aztán pedig próbálj csak meg egy tételes cáfolatot arra, amit írtam. Ha már én vettem rá a fáradságot...
De, ha megkérhetlek, ne írj bele ilyen butaságokat, mint ebbe az írásodba.
Rock'N'Roll96!
A természeti törvények pontossága relatív. nekünk pontosnak tűnhet mert ezeknek az együttese miatt alakultunk mi ki a semmiből. így csak nekünk tűnik kifinomultnak, de a valóság az hogy mi születtünk erre a pontatlan valamire, és a mi létünk eleme ez. ha más életformák lennénk, akkor nem tűnne ennyire kifinomultnak. sőt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!