Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mitől tartjátok hitelesnek a...

Mitől tartjátok hitelesnek a vallási értelemben vett világ végét, keresztények?

Figyelt kérdés
Ha nem hazugság ez az egész,akkor miért nem mondta meg Isten,hogy mikor lesz? Nekem van rá egy tippem,azért,mert az egyház vezetői ezzel tartják folyamatosan sakkban a jó népet...Nem mondhatnak konkrét dátumot,mert csúnyán megszívnák,ha a hívek látják,hogy nem jött be.
2014. aug. 20. 09:28
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Hát ez az,hány ezer éves is a világvége jóslat? Amióta ember van a földön folyamatosan nemzet nemzet ellen,ország ország ellen van,kisebb nagyobb megszakításokkal,de mindig vannak és voltak háborúk,éhínség,dögvész,komoly természeti katasztrófák,túl vagyunk 2 világháborún,a sötét középkoron,de az a négy lovas valahogy csak nem akar jönni.Biztos még várnak valamire....
2014. aug. 20. 13:02
 12/23 anonim ***** válasza:

A "miért", és "mitől" kérdések teljesen feleslegesek ebben a témakörben. A válasz egyszerű: hit. Kész, nem több. Nincs rá logikus, racionális indok.

Persze vannak becstelen hívők, akik nem elégednek meg a "csupán ez a hitem" válasszal, és ők valóban logikát és racionalitást akarnak erőltetni a hitükbe, csak hát nem nagyon meg nekik.

2014. aug. 20. 13:32
 13/23 A kérdező kommentje:

"A "miért", és "mitől" kérdések teljesen feleslegesek ebben a témakörben. A válasz egyszerű: hit. Kész, nem több. Nincs rá logikus, racionális indok."

Mindent hárítsunk el,mindegy,csak ne kelljen szembenéznünk azzal,hogy tévedhetünk is,ugye?:)

És akkor gondolom Isten is logika,és racionalitás nélkül teszi azt,amit tesz,ugye? Ezért nem ad rá választ,hiszen nincs benne semmi logika,Isten logikátlan.Így már értem:)

2014. aug. 20. 15:04
 14/23 nagylzs ***** válasza:

> Hiteltelennek tartom azt,amikor kijelentik egyes keresztények,hogy el fog jönni a Bibliai világ vége,Isten ítélkezik egyszerre mindannyiunk felett,de ennek senki sem tudhatja sem a napját,sem az óráját.

Jó, értem hogy hiteltelennek tartod. Ez nem kérdés.

> Vajon miért nem lehet tudni?

Próbálom értelmezni. Szerinted azért nem hiteles az az ember aki a világ végének eljövetelét hirdeti, mert "nem lehet tudni hogy mikor". Ez egy burkolt állítás a kérdésedben. Akkor a fő kérdésed mégsem az hogy hiteltelen-e egy ilyen ember, vagy hogy miért hiteles; hanem az hogy miért nem lehet tudni hogy mikor jön el a világvége. Vagy még inkább az, hogy Isten miért nem mondja meg.

Nem tudom a választ a miértre. És nem mondom azt sem, hogy "hinni kell benne". Úgy gondolom hogy először a "honnan tudjuk hogy van Isten" kérdést érdemes megválaszolni. Amíg erre nincs válasz addig Isten létezése is csak hit, és akkor ne tegyünk föl "Isten miért nem mondja meg hogy..." típusú kérdést. Akkor legfeljebb olyan kérdést tehetünk föl hogy "Aki hisz a keresztény vallás szerinti Istenben az milyen okot sejt amögött, hogy Isten nem nyilatkoztatta ki a világ vége idejét?" (Erre a kérdésre meg nem adok választ, mert úgy kezdődik hogy "Aki hisz a keresztény vallás szerinti Istenben"...)

> Én azt várom,hogy akikkel Isten megoszt egy ilyen fontos információt,hogy világ vége lesz,és meghagyja nekik,hogy ezt közöljék az emberiséggel,azok adjanak választ arra is,hogy miért nem tudhatjuk az időpontot.

Sokkal egyszerűbb kérdésekre sem tudjuk a választ. Téged tényleg ez a kérdés foglalkoztat vagy csak egy kérdésen keresztül akarod mások hitét kritizálni?

> Egyszerű kérdés,ennél sokkal bonyolultabbakra is válaszol Isten az arra alkalmasaknak.

Én ezt nem hiszem! :-) Még csak azt sem hiszem hogy vannak arra alkalmas emberek akiknek Isten mindenféle bonyolult kérdésre válaszolgat. Azt hiszem hogy vannak olyanok akik azt hiszik hogy Isten beszél hozzájuk.

> Nem azt mondom,hogy mindent tudni kell,nem is lehet,csak valahogy azt nem értem,hogy amikor Isten hírnökeinek egyenesen kellene beszélniük,akkor az Úr miért kezd el hirtelen elkezd titokzatoskodni...

Az egyenes beszédhez nem ártana tényekkel alátámasztani az állításokat. Ami az embereket illeti: valaminek a nem tudása, az nem titkolózás. Istent pedig majd akkor vádold titkolózással, ha hívő lettél. Hívő vagy?

> Érdekes,az első válaszoló megértette.Akkor valami értelem csak van benne.Arra van tippem,hogy hazugság,igen.És azt is leírtam,hogy miért.Zöld mező,kiegészítő magyarázat.

Na jó, most őszintén. Szerintem vannak sokkal nagyobb problémák is. Az ilyen hülyeségeket törjék a fejüket a teológusok. Nagyobb probléma az emberek egymás iránti kegyetlensége, a szeretet hiánya, az erőszak stb. Aki egy kicsit is komolyan veszi - az egyébként ellentmondásoktól hemzsegő - hitét, az nem azzal tölti az időt hogy "Isten miért nem mondja meg" típusú kérdésekkel foglalkozzon. Ezer fontosabb dolog van amit az emberek megtehetnének egymásért, mégsem teszik. Ha a vallást kritizálni akarnám akkor inkább a tehetetlenségüket kritizálnám amiről azzal tesznek tanúbizonyságot, hogy képtelenek az emberek érzéseit nemesíteni. Ez lenne a vallás fő célja. A "lelki pásztorkodás". Lehet hogy abban is van valami, hogy ezzel tartják sakkban a jó népet. De ha reálisan nézed a dolgokat akkor Te is beláthatod hogy az egyház hatalma egyre kisebb kis hazánkban. Meg úgy általában a nyugati társadalmakban. (A harmadik világban sok buta és hiszékeny emberek fölött lehet hogy van hatalmuk.)

> Egyébként,ha úgyis meghal mindenki,és találkozik a teremtővel,ahol számot kell adnia az életéről,akkor miért kellene,hogy Isten az egész emberiség fölött mondjon végítéletet egyszerre,egy armageddon keretén belül?

Már megint egy miért. :-) Ha ennyire sok miért kérdést teszel föl akkor szinte biztos hogy nem vagy hívő. Fölösleges ilyen kérdéseket föltenni, mert egy hívő nem fog értelmes választ adni rá.

2014. aug. 20. 20:57
 15/23 anonim ***** válasza:

"Miért olyan elképesztő, hogy Isten minél több embert akar megmenteni?"

Szóval csak megmentette a hívőit, amikor a fejükre omlasztott egy templomot az "általa" keltett vihar, miközben hozzá imádkoztak? Biztos elrontottak egy szót, egy ilyen kapitális bűn nem maradhat megtorlás nélkül.

"holott még a következő pillanatodat sem tudod megmondani."

De, meg tudom jósolni. A következő másfél percben a válaszomat fogom gépelni. Táádáá, most pedig borujl le elém és imádj te szánalmas földlakó!

"Azt sem tudjátok mi az egyház, a sötét elmétekben rémlik valami katolikus marhaság, azt ennyi, amit tudtok. Semmi tudás nincs bennetek, mégis okoskodtok."

Az egyház kérlek alássan egy adott vallás, vagy világnézet hívőit, tanait és törvényeit magába foglaló intézmény, meglehetősen hierarchikus felépítéssel. Amúgy tényleg nagyon felvilágosult elmére vall, hogy a megalakulása óta nem hajlandó nőket bevenni a vezetői közé. Csak halkan jegyzem meg, hogy 400 éve az egyház még ki is jelentette, hogy a feketéknek, araboknak, ázsiaiaknak, indiánoknak és mindenkinek, aki nem fehér európai nincs lelke és mehet a pokolba.

"A kérdésre pedig a válasz: ha ismernétek kicsit a Bibliát, akkor olvashatnátok akár ti is a sorozatos beteljesült jóslatokat,"

Én itt kijelentem, hogy valami rossz fog történni. Ebbe beleképzelhetsz 500 millió dolgot. Na így van a bibliai jóslatokkal is. Még Yoda is megmondta, aki egy habzó szájú pogány, hogy ő 900 éves létére is félre értelmezte a Kiválasztott próféciáját. Vezeklésképp nézd meg az összes Csillagok Háborúját.

2014. aug. 20. 23:57
 16/23 A kérdező kommentje:

"Próbálom értelmezni. Szerinted azért nem hiteles az az ember aki a világ végének eljövetelét hirdeti, mert "nem lehet tudni hogy mikor"."

Igen,így van.Ez az egyik ok.Tudom,hogy közhelyes,de a legjobb módszer olyannal manipulálni másokat,amit nem lehet megfogni,ellenőrizni.

"Akkor a fő kérdésed mégsem az hogy hiteltelen-e egy ilyen ember, vagy hogy miért hiteles; hanem az hogy miért nem lehet tudni hogy mikor jön el a világvége. Vagy még inkább az, hogy Isten miért nem mondja meg."

Így van,az,hogy hiteltelen,ez számomra nem kérdés.Hiteltelenségre tudom még példának felhozni,amit # 11/15-ben írtam.

Na és igen,MIÉRT NEM MONDJA MEG ISTEN?

Az "Isten útjai kifürkészhetetlenek" meg "Isten senkinek nem tartozik számadással" jellegű magyarázatokon kívül kaphatnék egy hívőtől valamilyen választ erre? Úgy látszik tényleg nem kapok választ,akkor viszont valóban nincs sok értelme a kérdésemnek sem.

"Sokkal egyszerűbb kérdésekre sem tudjuk a választ."

Te meg én pl.lehet,hogy nem.De akinek Isten kinyilatkoztatja,hogy márpedig kerek perec világ vége lesz a Biblia Istene által az tuti,és ez,hogyan fog végbemenni,az már csak tud valamit az univerzum nagy dolgairól...

"Téged tényleg ez a kérdés foglalkoztat vagy csak egy kérdésen keresztül akarod mások hitét kritizálni?"

Is-is.Érdekelne egy hívő válasza,és igen,kritikusan állok hozzá azoknak a felfogásához,akik ezt elhiszik,mert szerintem kamu.

2014. aug. 21. 18:16
 17/23 A kérdező kommentje:

"Az egyenes beszédhez nem ártana tényekkel alátámasztani az állításokat. Ami az embereket illeti: valaminek a nem tudása, az nem titkolózás. Istent pedig majd akkor vádold titkolózással, ha hívő lettél. Hívő vagy?"

Egyenlőre én kérdezek a hívőktől,és az eddigiek alapján már várhatnék valamilyen értelmes hozzászólást egy hívő részéről,de még nem kaptam.Pl.hogy miért hülyeség,vagy miért nem hülyeség az,amit gondolok.Miért gondolom rosszul,vagy miért nem.

Istenben hiszek,csak nem a hagyományos vallási értelemben.Nem tartozom egyik egyházhoz sem már régóta.Kritikus vagyok jó pár dologban,a keresztény egyház Istenképével kapcsolatban.Az eddigiekből pedig kiderül az,hogy nem Istent vádolom titkolódzással,hiszen egyszerűen emberek állításait tartom hazugságnak.Meg is indokoltam,hogy miért.Itt érzékeltettem is az iróniát:

"Nem azt mondom,hogy mindent tudni kell,nem is lehet,csak valahogy azt nem értem,hogy amikor Isten hírnökeinek egyenesen kellene beszélniük,akkor az Úr miért kezd el hirtelen elkezd titokzatoskodni..."

Mivel Istent magas intelligenciájúnak tartom,ezért nem gondolom,hogy Isten így járna el.Azok az emberek viszont igen,akiknek titkolni valójuk van.

"Már megint egy miért. :-) Ha ennyire sok miért kérdést teszel föl akkor szinte biztos hogy nem vagy hívő. Fölösleges ilyen kérdéseket föltenni, mert egy hívő nem fog értelmes választ adni rá."

Akkor nem fognak.Szerintem meg rendesen át vannak verve az egyház részéről,és ennyi.

2014. aug. 21. 18:59
 18/23 sandor76 ***** válasza:

Azert nem mondja meg mikor lessz,mert akkor erdekbol tennenk amit tennenk,mert akkor mar biztos ,hogy kampec lenne.

Igy viszont akik tiszta szivvel es inditekkal vannak iranta,mindeggy mikor jon el.

Az addigi elete alapjan lessz megitelve,nem az akkori hozzaallasa miatt.

Ha nem jonne is el,az igaz az akkor is igaz,a gonosz pedig gonosz.

2014. aug. 21. 22:56
 19/23 fairi1 ***** válasza:

sandor76

Ez a világvége mánia a különféle szekták mániája.

Emberi civilizáció vége biztos el fog egyszer jönni,lehet talán 100 éve belül,de az is lehet évmilliárdok vannak hátra,de annyi biztos Jézuska nem fog jönni...;)

2014. aug. 22. 13:11
 20/23 anonim ***** válasza:

Kedves kerdezo!

Azt kerdezed, hogy miert nem tudhatjuk a pontos datumat a vegnek? Gondolkozz logikusan. Ha tudna az emberiseg hogy mikor kovetkezik be, sokan akik gonoszok ugy gondolkodhatnanak, hogy addig elik az eletuket, teszik tovabbra is a gonosz dolgaikat, es majd mielott eljon a veg, hamar megternek. Szerinted ez a megteres szivbol jonne-e, vagy csak erdekbol?

Istent nem lehet felrevezetni. Ezert nem tudjuk a pontos datumot. Viszont Jezus jeleket hagyott, amikre figyelnunk kell. Es amikor ezek bekovetkeznek, akkor tudjuk azt, hogy "kozel a veg". Tehat nem vagyunk teljesen tajekozatlanok ebben a kerdesben. Es aki mar itt, ebben a vilagban is bizonyitja az Istenhez valo huseget /minden korulmenyek kozott/, azokrol mondhatni el, hogy tiszta szivvel vannak Isten irant.

Udv: Judit!

2014. aug. 23. 09:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!