Istennel élni, Isten jelenlétében - és a szűzanyával?
Ez a mondat pár perce hangzott el a Kossuth Rádióban.
A Katolikus Egyházban nem kötelező, csak megengedett Máriához imádkozni.
De akkor Isten jelenlétében élnek egyes katolikusok, míg más katolikusok a szűzanya jelenlétében is?
Miért nem elég csak Isten jelenléte? Miért nem egységes, egyetemes a katolikus egyház, ha már így nevezi magát? Miért nem tudnak egyformán ugyanabban a jelenlétben élni?
Ha két, ebből a szempontból eltérő hitet gyakorló katolikus találkozik, hogyan egyeznek meg, ha egyikük ebben hisz és él, a másik amabban?
Sok helyen ez van. Olaszországban, pl. sokan a szentekhez imádkoznak, nem Istenhez, és még csak nem is Jézushoz. Ez teljesen kultúrafüggő. Magyarországon nagy a Mária-kultusz.
Logikát meg ne keress benne, a vallásban nincs se logika, se racionalitás.
Azért nem egyeznek még maguk között sem, mert nem a Biblián alapul ez a tanítás. Az emberek kitaláltak valamit, aztán mindenfélével igazolni akarják az elgondolásaikat.
Hogy élhetnének már Mária jelenlétében, amikor ő régen meghalt? A Szentírás nem ír arról semmit, hogy testben felvitetett volna a mennybe, és ott élne a Fiával, vagy kivel is? Azért nem egyértelmű ez sem, mert azt mondják, hogy ő Isten anyja. Tehát anyja annak, aki megteremtette őt?!
Ezek kitalált dolgok, nem igazolhatók a Bibliából. Ha két katolikus találkozna, olvashatnák együtt a Szentírást, és összevethetnék azzal, amit próbálnak nekik tanítani, mint felfoghatatlan, misztikus, kifürkészhetetlen dolgot. Isten tanítása nem ilyen.
Azért, mert egyrészt Máriához továbbra sem imádkozunk olyan formában, mint Jézushoz, csak a közbenjárását kérjük. Nyilván ez nem kötelező, mint ahogy a szentek közbenjárását kérni sem kötelező.
Másfelől mindenkinek más dolog a kedvesebb, van, akinek fontosabb a Mária-tisztelet, van, akinek kevésbé, de ez nem azt jelenti, hogy az Egyház nem egységes, mert a tanítás ugyanaz: tiszteljük a Megváltónk édesanyját.
Kíváncsi vagyok, a diliházban a bolondok vajon kritizálják e egymás rögeszméit?
Ez Jó fej, mert Napóleonnak képzeli magát, az meg nem, mert ő meg Dzsingisz kánnak.
Tiltakoznak e vajon, hogy Dzsingiszt beeresztették közéjük?
Nem tudom miért, de ez jutott az eszembe, nincs köze az eddig elhangzottakhoz, csak off volt, bocsi.
:)
Máriához miért imádkoznak, ő már nem meghalt?
Jézus még oké, mert ő feltámadt, de Mária is?
Egyébként remélem, hogy Isten keze nyoma nem látszik a világon, mert akkor könyörtelen és gonosz a keze.
Kedves 4. válaszoló! Ezeket én is tudom, amit írtál.
A kérdés nem ez volt, hanem itt Mária jelenlétéről volt szó, hogy abban élnek. Máriát tisztelni és a jelenlétében lenni nem ugyanaz. Ezt figyelembe véve is tudnál válaszolni? Kicsit olyan érzésem van, hogy nem olvastad el rendesen a kérdésem, csak leírtál valamit, amit mindenki tud, aki valamennyit tanulmányozta a katolikus hitrendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!