Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Biblia nem Isten szava?

A Biblia nem Isten szava?

Figyelt kérdés
Ugyebár tudjuk, hogy a vallási vezetőknek, pápáknak milyen nagy hatalma volt. Honnan tudjam én azt, hogy egy-egy rosszindulatú személy nem változtatott rajta kénye kedve szerint? Hiszen rengeteg rossz dolgot elértek a vallással, rengetegen haltak meg miatta, ezt ne kell sorolnom...
2014. júl. 12. 21:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
64%

" Az írást akkor találták fel, amikor gyöngülni kezdett az emlékezet... ezért volt előbb a szóbeli hagyomány."

7-es! Ha a hited ilyen ostobaságokon alapul, miért csodálkozol, ha teljesen hülyének néznek. Ebből a blődségből logikailag az kellene, hogy következzen, hogy most már szinte nincs is emlékezetünk, hiszen már nagyon sok idő eltelt és mindent leírunk. Inkább az ellenkezője igaz, a minél több irányú ismeret és információ fitten tartja a memóriát, emeli az IQ szintet. Ha úgy érzed azt tapasztalod, hogy Biblia olvasása közben romlik a memóriád, ha érzed, hogy logikai, értelmezési képességeid kezdenek csökkenni, akkor olvass mást, mert ez a jelenség csak vallásos téveszméidet erősíti. Van egy másik út is, amin mi, vallásmentes ateista szemléletű emberek haladunk a pontosabb megértés és helyesebb értelmezés irányába.

2014. júl. 13. 09:46
 12/20 anonim ***** válasza:
8%

@Kérdező

A válasz nagyon egyszerű:

Először is:

Meg kell vizsgálni azokat a bibliai kéziratokat, amelyek a Pápaság előtti időszakból valóak. A Holt-tengeri tekercsek, amelyeknek legrégebbi darabj az i.e. 3. században íródott, bizonyítja, hogy a szöveghagyományozás problémamentesen ment végbe. Az i.sz 10. századból származó punktált - ha jól emlékszem a második szentpétervári kódex - bizonyítja, hogy 1200 év alatt a szöveg gyakorlatilag semmit sem változott.

Másrészt: A Pápaság filozófiája sosem az volt, hogy megmásítják az írást. Ezt onnan is lehet tudni, hogy nekik nem az volt az érdekük, hogy az emberek a Bibliát olvassák, hanem az, hogy az egyházi hagyományokat, illetve a más vallásokból beolvasztott szokásokat keresztény köntösbe öltöztetve az emberekkel elfogadtassák. A Bibliát gondosan másolták és őrizték, de "laikusoknak" nem engedték olvasni, sőt ha fel is olvastak belőle, csak latinul tették, azt a nép meg tudomásom szerint nem értette. A reformáció volt az az időszak, amikor a Biblia kiszabadult ebből a börtönből, és elkezdett terjedni. Ekkor született a legszebb magyar fordításunk, amely Károli Gáspár nevéhez fűződik.

Tehát nyugodtan olvashatod a Bibliát, mert az egyházi borzalmaknak éppen az volt az oka, hogy nem volt ott az emberek kezébe a Biblia, így nem tudták leleplezni a Katolikus Egyház tévedéseit.

2014. júl. 13. 11:49
 13/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de a témát lezártam.
2014. júl. 13. 11:52
 14/20 anonim ***** válasza:
Hopp, hiba a rendszerben, nekem megis sikerult irnom, kerdezo :)
2014. júl. 14. 05:32
 15/20 anonim ***** válasza:

Meleg a téma??

Ha eldobtad a követ, akkor lehet, hogy más nem tudod megállítani a lavinát...

:)

2014. júl. 14. 07:57
 16/20 A kérdező kommentje:
Egyszerűen nem érdekel már a téma, de nyugodtan válaszolgathattok egymásnak, nincs itt semmilyen lavina. :)
2014. júl. 14. 14:23
 17/20 anonim ***** válasza:

Én hiszek Istenben de szerintem a Biblia csak egy népmanipuláló eszköz volt. Az embereket kvázi megfenyegették,h ne csináld ezt, ne csináld azt mert az örök szenvedés vár majd rád. Így visszafogták valamelyest a lopást, erőszaktevést, házasságtörést (ami ugye erőszakot szülne, ezért nem jó) stb. mára már ez elavult hiszen már sokkal több dolgot tudunk a világról így megkérdőjelezhetőek azok a dolgok amelyek le vannak benne írva.

A másik amit írtál,h rossz dolgot elértek... abban is egyetértek. Idézem jómagamat egy másik kérdésből:

"(...)amúgy ja a Biblia egy tökéletes példája annak, hogy milyen könnyű megvezetni/manipulálni az embert. Most hogy így olvastam a szöveged... tényleg basszus a vallások mennyi szerencsétlenséget hoztak a világra? Hitler/Sztálin hozzájuk képest semmi. Népirtás? Pipa! Fajgyűlölet? Pipa! Igazságtalan kivégzések? Pipa! Kegyetlen kivégzések? Pipa! Emberek kizsákmányolása? Pipa! És akkor még folytathatnám. Sajnos a jó dolgok amit a vallás adott az embereknek igencsak le vannak maradva a rossz dolgokkal szemben"

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__5..

17/L

2014. júl. 14. 20:33
 18/20 anonim ***** válasza:
A bibliát emberek írták embereknek. Ilyen egyszerű a képlet.
2014. júl. 20. 10:52
 19/20 anonim ***** válasza:
A Bibliát ISTEN által ihletett emberek írták embereknek. Így még egyszerűbb a képlet(ugyanis a Blikket is emberek írják embernek és valami különbség azért van).
2014. júl. 21. 07:18
 20/20 anonim válasza:
Szerintem ha megnézed a Davinci-kodot akkor megerted nekem is sikerült ;)
2014. júl. 21. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!