Szent Ágoston antiszemita volt? Az Értekezés a Zsidók Ellen című munkája miatt kérdezem
Hogy van a közmondás?
Minden szentnek maga felé hajlik a keze.
Abban a korban nagy volt az ellentét, a zsidók akkoriban igyekeztek a kereszténységet hátráltatni, előtte lévő időszakokban kiirtani, vagy a római hatalmat ráuszítani, hiszen a zsidóknak akkoriban ez egy kis eretnek szekta volt.
Egyébként meg Kossuth, Liszt Ferenc, és számos más nagy magyar, és világszerte nagy ember (Shakespeare pl) volt antiszemita, mindenkinek megvannak a hibái, és ne ragadjuk ki őket a saját korukból
Nem.
Szt Ágoston ugyanis nem hõbörgõ volt, hanem filozófus, mégpedig a javából.
Magát az értekezést szintén nem találtam, de néhány ismertetést arról, hogyan vélekedett a zsidókról, a zsidóságról.
Magyarul: [link] az 5. pontban.
Erre reagál: [link] ( A [link] nemtudom, ki(k)nek az oldala, de a fõoldalon katoliku rádiók linkjei, úgy, mint: Magyar Katolikus Rádió, Szent István Rádió, Mária Rádió, Vatikáni Rádió, szóval nem hinném, hogy keresztényellenes :)
Hasonló az elsõhöz: [link] ( Egyszerûen azt kell keresni, hogy 'Szent Ágoston', egy bekezdés van róla )
A Wiki angol nyelvû szócikke szerint: [link]
Amúgy a cím fordítása nem biztos, hogy a leg szerencsésebb, az 'adversus' kétségkívül azt IS jelenti, hogy 'ellen', de akár az is lehetne, hogy a zsidókNAK, vagy a zsidókRÓL.
Mindössze ennyi jelentése van: [link]
Mellesleg magát az értekezést én sem találtam, se a magyar címmel, se a latint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!