Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért ennyire beszűkültek a...

Miért ennyire beszűkültek a katolikus, magukat konzervatívnak valló emberek?

Figyelt kérdés

Eléggé bántó, amikor a katolikus rokonaimat hallom beszélgetni családi eseményeken. Meg sokszor nekem is mondanak olyanokat...

Feltételezik rólam, hogy gyűlölöm a cigányokat, melegeket, és irtást akarok rendezni az országban. Szerintem, ha kerek perec megmondanám, hogy hova tegyék a véleményüket, ki is tagadna a család.

És, ők még jóval visszafogottabbak, mint sok más katolikus ismerősöm.

Különösen azért bánt ez például, mert tetszik egy külföldi lány, aki ide jött magyar nyelvet tanulni, de nem fehér bőrű... Remélem, hogy járni fogunk.

21/F

2014. jún. 7. 17:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
87%
Az az oka,hogy csak mű vallásosak. Mert ez lett a divat a 40 év szocializmus után,ahol is tiltott volt templomba járni. Most meg át estek a túloldalra. Nem kell komolyan venni az efféléket,mert úgyis csak köpönyeg forgatók. Majd jön egy új irányzat aztán meg azok lesznek.Azt fogják"imádni"Úgyhogy, nem kell komolyra venni.
2014. jún. 7. 19:43
 12/20 anonim ***** válasza:
Ha észreveszed pont hogy egyre kisebb a hatalmuk és nem nő!
2014. jún. 7. 19:55
 13/20 anonim ***** válasza:

"De, titeket nem aggaszt, hogy egyre dominánsabb ez az attitűd a társadalomban? Mi lehet az oka?"

Az emberek, ha egyszer elkötelezték magukat egy ideológia mellett, akkor csak nagy nehézségek árán tudnak váltani.

Meg aztán nézőpont dolga is, a saját magunk által preferált eszméket szívesen mentegetjük, kissé ilyen az, hogy a tatárjárást szörnyűségnek tartjuk, de amikor mi csináltunk hasonlót, azt a barátságos kalandozások szóval emlegetjük.

Szóval változni nehéz, de az új generációknak választania kell. Ha már gyerekkorban beléjük sulykolják az iskolában a vallást, akkor akadnak, akik kiállnak mellettük később is.

A baloldali mozgalmak válsága a szocializmus bukásával felszabadította az utat a klerikális jobboldal vallási propagandája számára és a keletkezett űrben nem csoda, hogy minden terjed, még az iszlám és a hinduizmus is, de természetesen a keresztény vallásoknak helyzeti előnye van nálunk.

Azért az egyszerű embereknek is kell valami érdekképviselet, egy eszme, mert valójában velük manapság sehol, senki nem törődik. A túlvilág ma már nem elég erős az értelmesebbek számára, ezért előbb, utóbb meg kell jelennie egy alternatívának, mert igény van rá.

A baloldal meg fog erősödni, de mikor és miképpen, azt ne kérdezd, nem tudom.

A haladást nem lehet megállítani, csak fékezni.

2014. jún. 7. 20:00
 14/20 anonim ***** válasza:
72%
Mindenki hülye, leépíted a kapcsolatokat velük, de a pénzük az kell...és közben a morális aggályaidról beszélsz velük kapcsolatban...
2014. jún. 8. 02:46
 15/20 A kérdező kommentje:

"Mindenki hülye, leépíted a kapcsolatokat velük, de a pénzük az kell...és közben a morális aggályaidról beszélsz velük kapcsolatban..."

Nice try! De, ha megbocsájtod, én nem érzem elítélendőnek, hogy 21 évesen, tehát kvázi gyerekként a szüleimtől pénzt fogadok el, különösen, hogy nagyrészt magamat tartom fenn az egyetem mellett, tehát nem horribilis összegekről van szó. A másik meg, hogy bármennyit is adnak, szerintem nem lenne semmivel sem erkölcsösebb, ha az általuk adott pénzzel megvásárolhatnák az én egyetértésem értékrendem... Te sem gondolhatod, hogy a gyermek anyagi támogatásáért cserébe dukál az hogy én is ki akarjam irtani a cigányokat. Hol lenne ez neked morális?

Pénzt különben is közvetlenül csak az édesapámtól fogadok el, akinek teljesen más az értékrendje, mint a család többi részének. Egyet vele sem értek, de Ő normális ember, és el tudja fogadni, hogy különbözik a véleményünk - így jóban vagyunk.

Szóval bocs, de én nem érzem ezt immorálisnak.

Azt már annál inkább, hogy például az egyik rokonom nagyrészt cigány osztályokban tanít, 7-10 éves kiskölyköket, és családi ebédekkor gyakran azt ecseteli, hogy hogyan kéne őket megölni. Szerintem egyáltalán nem vall egészséges mentalitásra az, hogy nyilvánosan beszél arról valaki, hogy hogyan gyilkolná meg (rasszista indítékból) azokat a gyerekeket, akikkel az élete egy nagy részét leéli. Mint ahogyan az sem normális szerintem, hogy ez a rokonság nagy részét nem hogy nem botránkoztatja meg, hanem még be is kapcsolódnak a beszélgetésbe. Ha van egy kis sütnivalód, akkor ilyenekkel te is leépíted a kapcsolatot - ha nem, akkor meg szerintem kár moralitásokról beszélgetnünk.

2014. jún. 8. 03:16
 16/20 anonim ***** válasza:
80%

"Feltételezik rólam, hogy gyűlölöm a cigányokat, melegeket, és irtást akarok rendezni az országban."

Katolikus vagyok és kb. ugyanezt feltételezték rólam magukat liberálisnak tartó egyének. Kb. azóta is azt hiszik rólam, hogy zsidó gyerekeket reggelizek.. :D Na, erre varrjál gombot.

Szűk-látókörűek mindenhol vannak.

2014. jún. 8. 13:38
 17/20 anonim ***** válasza:
Ez nem a katolikusok jellemzője, amit írsz, hanem a rasszistáké. Akik között vannak katolikusok, és nem katolikusok egyaránt. Azért kérdező, te sem vagy egy észlény, maradjunk annyiban.
2014. jún. 9. 16:33
 18/20 A kérdező kommentje:

"Ez nem a katolikusok jellemzője, amit írsz, hanem a rasszistáké. Akik között vannak katolikusok, és nem katolikusok egyaránt. Azért kérdező, te sem vagy egy észlény, maradjunk annyiban."

Nem állítom, hogy a két csoport egybeesik, de a legjellemzőbb az, hogy valamilyen mérhető átfedés van. Az én környezetemben (ami nem kimondottan szűk, mivel több városban is vannak ismerőseim) az jellemző, hogy szinte teljes az egybeesés. Azért nem 100%, mert van egy nagyon jó haverom, aki kb. 30 éves, keresztény (nem katolikus), de nem beszűkült és nem konzervatív. Vele sem értek egyet, mint írtam, de mindketten relaxáltan állunk ehhez a véleménykülönbséghez, nincs belőle konfliktus.

2014. jún. 9. 16:47
 19/20 ceri ***** válasza:
Minden szülő szeretné, h a gyermeke -vagy egyáltalán akivel valamilyen közösséget vállal- az hasonlóan gondolkodjon mint ő. Ez általános emberi tulajdonság, mint ahogy az is hogy félünk az ismeretlentől- legyen az akármi- mondjuk az ismeretlen idegen kultúrától (utalok itt a nem fehér bőrű lányra). Mindenesetre állj ki a saját hited mellet, legyél vallásos vagy ateista.
2014. jún. 9. 17:41
 20/20 anonim ***** válasza:
Ezért nem szeretem a fanatikus hívő embereket, egyik sem különb a másiknál, lényegtelen ki miben hisz, a hivőség és a gondolkodni képesség nem egyeztethető össze.
2014. jún. 11. 01:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!