Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért írja a Biblia azt, hogy...

Miért írja a Biblia azt, hogy nem szabad önálló véleményünknek lennie és mindenben követni kell szüleink véleményét függetlenül attól hány évesek vagyunk? Ellentmondani sosem szabad? Akkor viszont hol a szabadság?

Figyelt kérdés
Ha ezt csináljuk önmagunkból adunk oda valamit.
2014. máj. 4. 00:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

"Miért KELL?"

Mert különben nem hívő, hanem gondolkodó ember lesz, akkor pedig kihal a kereszténység.

2014. máj. 4. 12:07
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

"Igen: pontosan ez van benne.

De az viszont nincs, hogy ez akármilyen életkorban is így lenne."

Mi előtt te is ilyet állítasz, olvasd már el azt a szerinted hülye könyvet, és értelmezd is már, és idézd már be ide, hogy még is hol mond ilyet a Biblia?! Komolyan mondom kiakasztóak vagytok!!! Ha már állítotok vmit, legalább bizonyítsátok is konkrét ige helyekkel, ahogy ha egy sima könyvet elolvastok, és vmit mondtok róla azt is idézitek pontosan nagy valószínűséggel. Kíváncsian várom az idézést!

2014. máj. 4. 12:11
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem kérdező, a dolog árnyaltabb. Itt inkább a szüleid kényelmességéről van szó. Valamit indokolni, elmagyarázni nehezebb (időnként nem is lehetséges, például nem értenek hozzá), ehelyett valamire hivatkozni, ami szerint "kötelező elfogadni", az egy szimpla védekezés. Kezd véleményed lenni a világról, kezded megérteni a körülötted zajló eseményeket, időnként szeretnél tudni mélyebb összefüggéseket. Röviden, a véleményed önállósul és eltér a szüleidétől. Ez félelemmel tölti el őket, nem tudnak mit kezdeni vele, jön a szokásos módszer, a vallás mindenki felett áll (ez se igaz), következésképp mindenkinek el kell fogadnia állításait (szó szerint ez se igaz), a vallás azt mondja, fogadj szót a szüleidnek (mondja, de nem ezt érti alatta). Vagyis mivel ők már nem képesek mindenben kontrollálni téged, egy "erősebb" dologra hivatkoznak, hogy bűntudatod legyen, ezáltal ismét kontrollálhassanak.

Szelíden hárítani, kerülni kell, de nem bántóan. Talán megértik, hogy félelmeik alaptalanok, és hagynak. Ha ez nem sikerül, a dolog csak akkor fog változni, ha elkerülsz otthonról.

2014. máj. 4. 13:16
 14/19 A kérdező kommentje:
Nem tartozik szorosan ide, de mégis citálnám a következőt: Ha minden tételt igaznak fogadunk el, akkor a miénkkel ellentétest is igaznak kell elfogadnunk, ezzel viszont a magáé hamissá válik, mert a vele ellentétes állítás tagadja az ő igazságát. Lehet nem szó szerinti idézet Albert Camus Sziszüphosz mítosza című művéből.
2014. máj. 4. 14:42
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: azért eléggé érdekes, hogy mástól, ha nem is pontosan, de idézel, de amit állítasz a Bibliáról, annak utána se nézel, hogy az hogyan is van és tényleg úgy van-e, és be se idézed pontosan, hogy mely ige helyeket értelmezted így. Láttam, hogy egy válaszoló beidézett ószövetségből erre utaló tanításokat, de eleve annak is írnám, hogy kezdjük ott, hogy azaz ószövetségben szerepel, és tudniillik, hogy abba a korszakban egészen más szellemiség volt jelen, amiről az újba ki is tér külön Jézus is. Mivel az újszövetség korszakát éljük jelenleg is, ezért Jézus tanításait kell nézni ezekben, tőle idézz már be légyszi ilyen tanítást. Vagy, akár az az illető lépje már meg, aki azt mondja, hogy már pedig mondott olyat Jézust, amit én "viccesen" írtam le. Továbbá kérdező, azért is lenne fontos, mert nem mindegy, h mit mondanak a szüleid, és mit képzelsz be magadnak lázongásból etéren Jézusról/vallásról, és mi is a valóság.

Nem trollkodok mielőtt vki nekem esne, de komolyan ennyire lényegtelenek lennének a konkrétumok egy ilyen témánál és pláne vád esetébe?

2014. máj. 5. 01:30
 16/19 A kérdező kommentje:
Az idézet azért valamilyen szinten pontos volt. Ez a lényegi magva. A Bibliát azért nem idézem be, mert valójában nem ismerem elég jól. Amit a szüleimtől hallottam csupán abból tudok kiindulni, így nem biztos, hogy megállja a helyét az állításom. Továbbá azt is, hogy bálványimádás ha valaki dedikálást kér egy zenésztől vagy színésztől. Mindig azt mondták, miért nem Istentől kérek aláírást. Innen indul ki az egész.
2014. máj. 5. 01:51
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Épp, azért írom neked kérdező, hogy legalább az újszövetséget olvasd el, a saját érdekedben, így megkíméled magad felesleges felháborodásoktól, amik max. csak a szüleid agyrémei sajnos a rengeteg vallásos dogmákból fakadóan. :(

Én hívő vagyok, de belém rengeteg ilyet próbáltak belém dumálni, deha te magad nem olvasod el mindig ki fogsz ilyeneken akadni, és megvédeni se tudod magad ezekkel szembe. :( Az újszövetség nem olyan sok oldalból áll, hogy nehéz legyen az elolvasása.

2014. máj. 5. 02:10
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként az újszövetség azt írja, hogy kell engedelmeskedni a szülőknek és tisztelni kell őket, de sehol nem ír olyat, hogy minden áron, és olyat meg pláne nem, hogy nem lehetnek saját gondolataid, vagy épp akár, hogy mindig mindenben rájuk kell hallgatnod. Millió egy ilyen példát felhozhatnék, de az lesz számodra is a legjobb, ha te magad ismered meg.
2014. máj. 5. 02:15
 19/19 anonim ***** válasza:

T. Kerdezo!

Nem irtam idezetet, mert sokan vannak akik kimondottan kerik, hogy ne idezzunk. De akkor most a Peldabeszedek 22:6. verset idezem: "Tanitsd a gyermeket az o utjanak modja szerint; meg mikor megvenhedik is, el nem tavozik attol.

Egy gyermeket egeszen nagykorusagaig kell a szulonek nevelnie. Ha a Biblia alapelvei szerint neveli /fuggetlen minden vallastol/, csak a jora neveli. Hiszen a Szentiras ad egyt erkocsi alapot, egy tisztesseges eletet, ami mindent magaba foglal. Az ilyen ember becsuletes lesz minden teren. Ez az igazi keresztenyiseg.

Ahogy mar irtam az elozo valaszomban, ez kotelessege a szulonek, aki ezt elmulasztja ott a gyermek ugy no fel, hogy a kesobbiekben sok rosszat elkovet az eleteben.

Mas viszont a helyzet, ha atlepte a felnott kor kuszobet. Ott mar maga dont, de addig a szulonek tartozik engedelmesseggel. Nyilvan meg az olyan csaladokban is ahol nincs jelen a hit, a szulo megkoveteli a gyermektol az engedelmesseget. Hiszen a szulonek van mar tapasztalata az elet minden teruleten, mig a gyermeknek nincs.

Viszont a felnott koraban ugy dont, hogy nem koveti tovabb a szulok altal eloirtakat, ott mar a szulo nem tud tenni semmit. Az a felnott gyermek dontese. Bar igyekszik az ember tanacsot adni, de ha nem fogdjak el, akkor annyi. Ott a szulo felelossege mar megszunt.

Elnezest, hogy az elozo valaszomban nem ideztem a Bibliabol, most megtettem. Udv:Judit!

2014. máj. 6. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!