Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A keresztény Isten alázatos,...

Openyoureye kérdése:

A keresztény Isten alázatos, szerény vagy inkább öntelt aki figyelemre és csillogásra vágyik?

Figyelt kérdés

Ugyebár Jézus is szegényként a fényűzéstől nagyon távol állva élte életét. Nem vágyott hírnévre és nem is kápráztatta el az embereket semmiféle anyagi javakkal, pedig teremthetett volna a sok hal és kenyér helyett tengernyi aranyat és drágakövet, de nem ezt tette. Megetette az éhező szájakat, nem pedig arannyal tömte be, mert tudta, hogy arannyal nem lakik jól senki.

Gondolom nem nagy kérés senkitől aki keresztény, hogy elolvasson néhány sort a bibliából ami a korábban említetteket támasztja alá:

(Máté 6:19–21.24–33)

(Márk 10:17–31)

(Lukács 6:20–26)

(Lukács 12:13–21)

De ne essünk túlzásba, ennyi éppen elég.

Ha figyelmesen olvastatok, láthatjátok, hogy nem a földi javak a fontosak, hanem épp ellenkezőleg, a lelki tisztaság, a szellemi érték áll mindenek felett.

A kérdésem pedig ennek tükrében: Miért kérte Isten, hogy elkészítsék számára a frigy ládát szinte szín aranyból? (II Mózes 25)

Ha az anyagi javak nem fontosak, akkor itt vajon mért volt mégis akkora jelentősége, hogy nem lehetett sima fából, vagy vasból, csakis aranyból?

Véleményem szerint azért, mert mint sok más helyen, itt is az emberek által hozzápiszkált irományt olvashatjuk, ami a 400 körüli zsinat alaklmával tettek bele a bibliába. Tisztában vagyok azzal is, hogy megválaszoltam magamnak a kérdést, viszont ettől függetlenül kíváncsi vagyok mások véleményére és érvelésére ezzel kapcsolatban.

Rajta hát...

2014. ápr. 13. 05:04
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

9-nek:

Köszönöm a kiigazítást! :)

8 és 10-nek:

Tudatlan vagyok? Te pedig okos, aki azt állítja a belső érték egyenlőek az arany és drágakövek csillogásával? Erre azt tudom mondani, hogy: Az arany világítsa be sötét elméd, barátom. Keresd csak az istened a pompában és csillogásban.

2014. ápr. 16. 01:24
 12/19 Szeressük egymást ***** válasza:

Sok értelmet nem tanúsítottál.

Hazugságot akarsz a számba tenni.

Nem beszéltem sehol olyanról, hogy a belső érték egyenlő az arany csillogásával, hanem a dolgok mögött meghúzódó eszmei

valóságot érzékeltettem. Ez a szimbólizmus, amit vagy nem értettél meg, vagy ha fel is fogtad, akkor is direkt elnyomtad a belátóképességed az ellenségeskedésed miatt.

Háborüzz mással én leteszem a fegyvert. :-D

2014. ápr. 16. 07:26
 13/19 A kérdező kommentje:

"Sok értelmet nem tanúsítottál.

Hazugságot akarsz a számba tenni. "

- Nem kell a szádba tenni semmit, jön a hülyeség magától is.

"dolgok mögött meghúzódó eszmei valóságot érzékeltettem"

- És az mit akar jelenteni, mert eszmei értékről már hallottam, de eszmei valóságról? Nagyot szerettél volna mondani, bölcsnek látszani, de jobb ha olyan fogalmaknál maradsz amit talán te is tudsz, hogy mit jelent, mert ezt nagyon benézted. Nincs a mondandónak semmi értelme.

A szibolizmust már meg sem említem. Tudod itt a frigy ládáról volt szó, nem pedig sátrakról amiben aranyakat tartottak. Honnan jött ez a képtelen elgondolás? Esetleg bibliai vers alá támasztja mit mondasz? Kétlem. Jobb is ha elmész, elegem van már a kérdés magyarázgatásából. Aki nem érti inkább ne is írjon.

2014. ápr. 16. 08:58
 14/19 Szeressük egymást ***** válasza:

"- És az mit akar jelenteni, mert eszmei értékről már

hallottam, de eszmei valóságról?"

Tényleg nem jó megfogalamazás. Szellemi valóság és nem eszmei. Korán reggel volt és csak másoltam a szimbólizmus fogalmát. Pontosítva: a dolgok szellemi valóságot ábrázolnak ki.

A bibliai idézetet hagyjuk. Ha ezzel nem vagy tisztában hogy hogy jön a sátor össze a frigyládával akkor inkább ne akarj súlyosnak látszani ebben a témában. Nyitogasd azoknak a szemeit akik bólogatnak a megválaszolt kérdéseidre. :-D

2014. ápr. 16. 11:20
 15/19 anonim ***** válasza:

Kérdező:szívesen.

# 10/14

Figyelj,ezt írtad:

"A szent sátort Mózesnek a mennyei dolgok másolatára kellett elkszítenie, csak így volt kedves Istennek az Izraeliták közeledése."

Ha te tényleg nem fogod fel,hogy miért primitív az Istenről alkotott eme fajta elképzelés,akkor nincs értelme további eszmecserének.

2014. ápr. 16. 16:10
 16/19 moonlightsentinel ***** válasza:
Ezen mit nem lehet érteni, hogy az arany az érték, értékesség szimbóluma? Istennek nyilván nem az arany pénzügyi értékére volt szüksége, neki alapvetően teljesen mindegy, hogy fából vagy aranyból készül a láda, azért kellett aranyból csinálni, mert tudta Isten, hogy az embereknek az arany az értékesség szimbóluma.
2014. ápr. 16. 16:43
 17/19 anonim ***** válasza:
51%

Érdekes,mintha Isten azt mondta volna,hogy az emberek szívében,lelkében lakik,nem két arany Kerub közül, aranyfödélről prédikál....Akkor most belül lakik,vagy kívül?

És olvasd el Móz.2,25 elejét.Nem igaz,hogy Istennek mindegy volt,miből készülnek ezek a tárgyak,hiszen azt mondta,hogy NEKI gyűjtsenek felajánlásokat az emberek,nem pedig azért,hogy maguknak szimbolizáljanak valamit.Arany,ezüst,réz,kék és piros bíbor,karmazsin fonal,lenvászon,vörösre festett kosbőr,delfinbőr...pontosan megszabta,hogy miből legyenek.

2014. ápr. 16. 18:12
 18/19 A kérdező kommentje:

moonlightsentinel-nek:

- Látod ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna...

ÉÉééés ismét 17 -nél a pont. Gratulálok! ;)

2014. ápr. 18. 07:11
 19/19 anonim ***** válasza:
Thanx:)
2014. ápr. 18. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!