Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Dajkamese az alma csapdája?

Dajkamese az alma csapdája?

Figyelt kérdés

Az egyházi tanítók jól tennék, ha lemondanának arról a dajkameséjükről, amely szerint Lucifer csábította el az első nőt. Ez a lódítás nem állja meg a helyét. Különben, a szentírás szövege alapján – ha mégis ragaszkodnak hozzá – ki kell jelenteni, hogy az ördög túljárt Isten eszén; ez pedig annyira elaggott, hogy csak a kígyót látta az egész históriában, s nem vette észre Lucifer szarvának csücskét sem, és megfosztotta lábától az ártatlan kígyót.

Van egy büntetés, melyet Isten szabott a kígyókra, de mégsem került végrehajtásra: a kígyók ugyanis sohasem táplálkoznak földdel. Ezt az ítéletet tehát kijátszották, hacsak Jehova nem jelentette ki, hogy a Bérenger-féle törvényt kell alkalmazni erre az esetre; akkor viszont a biblia elfelejtette megemlíteni a határozatlan időre szóló felfüggesztést.

Az ítélet legszörnyűbb része a halállal való sújtás. Igaz ugyan, a páratlan Jehova elfelejti, amit előzőleg rendelt: vagyis hogy a tiltott gyümölcs fogyasztása esetén az ember még aznap halállal lakol. (2, 17.) A jóistennek – úgy látszik – rossz volt az emlékezete.

Ez a probléma nyilvánvalóan megoldhatatlan. Istennek szinte kapóra jött, hogy Ádám bűnt követett el: a halál szükségszerűnek látszik; isten azonban ragaszkodott hozzá, hogy az ember hibásnak tartsa magát, s ezért állította ősszüleinknek az alma csapdáját, ruházta fel a beszéd képességévei a kígyót, amelyet alkalmasnak tartott a kísértésre. Ha isten valóban olyan, amilyennek a biblia ábrázolja, akkor nagyon jó, hogy a kígyó azóta néma maradt, bár a szótlanság nem szerepel a reá rótt büntetések között.

2014. ápr. 11. 15:28
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Akkor én is képletesen mondom, hogy a teremtés könyve úgy ahogy most van, gáz.
2014. ápr. 12. 16:22
 12/17 anonim ***** válasza:

Ezzel egyébként egyet értek :D Nem vagyok keresztény, csak érdekel a valláskutatás, vallásfilozófia, ezért tanulmányozom a Bibliát is. Amikor keresztényeknek feltett kérdésre válaszolok, igyekszem a Bibliát keresztény szemszögből nézni, ez alapján formálom a válaszaimat :)

(6-os, 9-es, 10-es voltam)

2014. ápr. 12. 17:57
 14/17 anonim ***** válasza:
Ja, már olvastam mind. Kettőre még válaszoltam is ;)
2014. ápr. 12. 20:36
 15/17 anonim ***** válasza:
Már megint te vagy? Nem is alma volt, csak mindenkinek az jut először az eszébe.
2014. ápr. 12. 21:05
 16/17 A kérdező kommentje:

Ez is egy érdekes beszélgetés:

[link]

Am nem gondolkoztatok még el azon, hogy pl az Újszövetség tartalmi összeállítása függött e az író értelmi és érzelmi képességeitől, beállítottságától? Nem túl egyformának tűnnek? Mintha megbeszélték volna egymás között, hogy mit kell írni, vagy csak simán lemásolták. Esetleg kifelejthettek belőle olyan dolgokat, eseményeket, amelyek más megvilágításba helyeznék a történteket, vagy beleírtak olyat, ami valójában meg sem történt, vagy nem úgy történt. János evangéliuma pl nem szól semmit a keresztre feszítésről.

2014. ápr. 13. 08:42
 17/17 anonim ***** válasza:

Azért hasonlítanak mert ugyan azt a korabeli forrást használták. Olvasd el a Krisztus álarcai c. könyvet :)

előző sok vagyok

2014. ápr. 14. 13:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!