Dajkamese az alma csapdája?
Az egyházi tanítók jól tennék, ha lemondanának arról a dajkameséjükről, amely szerint Lucifer csábította el az első nőt. Ez a lódítás nem állja meg a helyét. Különben, a szentírás szövege alapján – ha mégis ragaszkodnak hozzá – ki kell jelenteni, hogy az ördög túljárt Isten eszén; ez pedig annyira elaggott, hogy csak a kígyót látta az egész históriában, s nem vette észre Lucifer szarvának csücskét sem, és megfosztotta lábától az ártatlan kígyót.
Van egy büntetés, melyet Isten szabott a kígyókra, de mégsem került végrehajtásra: a kígyók ugyanis sohasem táplálkoznak földdel. Ezt az ítéletet tehát kijátszották, hacsak Jehova nem jelentette ki, hogy a Bérenger-féle törvényt kell alkalmazni erre az esetre; akkor viszont a biblia elfelejtette megemlíteni a határozatlan időre szóló felfüggesztést.
Az ítélet legszörnyűbb része a halállal való sújtás. Igaz ugyan, a páratlan Jehova elfelejti, amit előzőleg rendelt: vagyis hogy a tiltott gyümölcs fogyasztása esetén az ember még aznap halállal lakol. (2, 17.) A jóistennek – úgy látszik – rossz volt az emlékezete.
Ez a probléma nyilvánvalóan megoldhatatlan. Istennek szinte kapóra jött, hogy Ádám bűnt követett el: a halál szükségszerűnek látszik; isten azonban ragaszkodott hozzá, hogy az ember hibásnak tartsa magát, s ezért állította ősszüleinknek az alma csapdáját, ruházta fel a beszéd képességévei a kígyót, amelyet alkalmasnak tartott a kísértésre. Ha isten valóban olyan, amilyennek a biblia ábrázolja, akkor nagyon jó, hogy a kígyó azóta néma maradt, bár a szótlanság nem szerepel a reá rótt büntetések között.
Ez egy nagy ostobaság. Senki nem volt ott, amikor Éva evett az alma fáról.
Elméleteket lehet gyártani akármennyit, de bebizonyítani őket nem lehet.
Alma? Almafa? te jó ég! Akkor én eddig valami nagyon más bibliát olvastam :D
Am leszámítva, hogy nem említ (az enyém) almát, mind a gyümölcs, mind a fa képletes a sztoriban :)
Ezeket a "képeket" rengeteg helyen használja még a biblia, tehát nem is olyan nehéz kikövetkeztetni, kb mire utalhat. Az meg, hogy azonnali halál a büntetés, teljesült. Akkor az élet egyenlő volt a bűntelen tökéletességgel, a halál pedig a bűnös, halandó, problémákkal teli léttel, aminek a vége a mai nyelvben konkrétan használt halál (annak mind a 2 értelmével).
1-nek:
- Magyarul van, olvas el ismét. Szerintem tök világos.
6-nak:
"Ezeket a "képeket" rengeteg helyen használja még a biblia, tehát nem is olyan nehéz kikövetkeztetni, kb mire utalhat."
- Kár, hogy semmi sem lett világosan megfogalmazva, mert sokkal ésszerűbb egy magyarázatot virágnyelven, 1000 féle képpen értelmezhetően megírni, mint nyíltan, mindenki számára egyértelműen. Ez a logika a tanukra emlékeztet. Az, hogy nem egyértelmű a jelentése, hanem többféle értelemzés is kikövetkeztethető belőle, nem túl okos gondolkodást takar.
Hogy nézne már ki egy tankönyv hasonló virágnyelven megírva? Év végén jó ha néhány diáknak sikerülne a vizsga.
"Az meg, hogy azonnali halál a büntetés, teljesült."
- Persze, ha teljesült volna nem lett volna lehetőségük annyi gyermeket nemzeni és benépesíteni a földet. Az azonnali halál, vagy kivégzés, nem azt jelenti hogy majd később. Ráadásul az akkori emberek életkora jóval meghaladta a mai ember életkorát. Hány évesen is halt meg Ádám? Asszem 930 évesen, ha jól tudom. Kicsit messze van az azonnali haláltól nemde?
Kérdezőnek:
- Ne várj túl sok választ, mostanában megcsappant az értelemes vallásos emberek száma, csak néhány tanu lézeng itt.
Kedves kérdező! 6-os vagyok.
Itt kígyóval a Sátánt írja le. Tehát mondhatni ez is kélpetes.
Igaza van 8-nak, tényleg nem sok az értelmes válaszoló. A Biblia szerint Jézus "tanaiból" kell majd "vizsgákat tennünk", Ő mégis rengeteget beszélt képekben, ahogy a próféták és pl. János is (a jelenésekben). De ha az ő lelkének könnyebb, akkor igen, minden egy harapás miatt lett... :D
Az azonnali halált már kifejtettem. Amit mi ma életnek nevezünk, az nem azonos azzal az élettel. Ott a halál nem a földi LÉT végét jelentette. Léteztek tovább, de annak már köze nem volt a korábbi ÉLEThez, ami véget ért. Azzal a nappal jött az életükbe a HALÁL (betegségek, fájdalmak, szenvedés, kín). Ha hiszünk a Bibliában, akkor azt kell mondani, halál alapból nincs, hisz az élet folytatódik "halál után" is. Az, hogy a földi lét "megszakad"... az nem halál. A bibliában máshol is használja a halált személy, illetve állapot leírására (személy-sátán).
Egyébként aki rendszeresen forgatja ama kis könyvet, feltűnik neki, hogy a példázatokban rengeteg helyen feljön a fa és a gyümölcs. Persze aki akarja, érthet a Bibliában mindent szó szerint. Én nem szállok vitába azzal, aki nem is hajlandó újragondolni semmit, hanem puszta egóból fontosabb a saját igaza, mint az igazság...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!