Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Dajkamese az alma csapdája?

Dajkamese az alma csapdája?

Figyelt kérdés

Az egyházi tanítók jól tennék, ha lemondanának arról a dajkameséjükről, amely szerint Lucifer csábította el az első nőt. Ez a lódítás nem állja meg a helyét. Különben, a szentírás szövege alapján – ha mégis ragaszkodnak hozzá – ki kell jelenteni, hogy az ördög túljárt Isten eszén; ez pedig annyira elaggott, hogy csak a kígyót látta az egész históriában, s nem vette észre Lucifer szarvának csücskét sem, és megfosztotta lábától az ártatlan kígyót.

Van egy büntetés, melyet Isten szabott a kígyókra, de mégsem került végrehajtásra: a kígyók ugyanis sohasem táplálkoznak földdel. Ezt az ítéletet tehát kijátszották, hacsak Jehova nem jelentette ki, hogy a Bérenger-féle törvényt kell alkalmazni erre az esetre; akkor viszont a biblia elfelejtette megemlíteni a határozatlan időre szóló felfüggesztést.

Az ítélet legszörnyűbb része a halállal való sújtás. Igaz ugyan, a páratlan Jehova elfelejti, amit előzőleg rendelt: vagyis hogy a tiltott gyümölcs fogyasztása esetén az ember még aznap halállal lakol. (2, 17.) A jóistennek – úgy látszik – rossz volt az emlékezete.

Ez a probléma nyilvánvalóan megoldhatatlan. Istennek szinte kapóra jött, hogy Ádám bűnt követett el: a halál szükségszerűnek látszik; isten azonban ragaszkodott hozzá, hogy az ember hibásnak tartsa magát, s ezért állította ősszüleinknek az alma csapdáját, ruházta fel a beszéd képességévei a kígyót, amelyet alkalmasnak tartott a kísértésre. Ha isten valóban olyan, amilyennek a biblia ábrázolja, akkor nagyon jó, hogy a kígyó azóta néma maradt, bár a szótlanság nem szerepel a reá rótt büntetések között.

2014. ápr. 11. 15:28
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Most mit akarsz ezzel?
2014. ápr. 11. 16:07
 2/17 A kérdező kommentje:
Neked semmit. A vallásosak fűzhetnek esetleg hozzá valami magyarázatot, ő szerintük hogy is van ez.
2014. ápr. 11. 16:12
 3/17 anonim ***** válasza:

Ez egy nagy ostobaság. Senki nem volt ott, amikor Éva evett az alma fáról.

Elméleteket lehet gyártani akármennyit, de bebizonyítani őket nem lehet.

2014. ápr. 11. 16:38
 4/17 anonim ***** válasza:
Ha egy felnőtt, épelméjű ember ezt az Ádám-Évás sztorit szó szerint elhiszi, ott tényleg komoly gondok vannak...
2014. ápr. 11. 17:14
 5/17 A kérdező kommentje:
Nem ezt akartad írni?: Komoly gondok vannak, ha ez a story benne van a Szent Írásban :-)
2014. ápr. 11. 17:18
 6/17 anonim ***** válasza:

Alma? Almafa? te jó ég! Akkor én eddig valami nagyon más bibliát olvastam :D

Am leszámítva, hogy nem említ (az enyém) almát, mind a gyümölcs, mind a fa képletes a sztoriban :)

Ezeket a "képeket" rengeteg helyen használja még a biblia, tehát nem is olyan nehéz kikövetkeztetni, kb mire utalhat. Az meg, hogy azonnali halál a büntetés, teljesült. Akkor az élet egyenlő volt a bűntelen tökéletességgel, a halál pedig a bűnös, halandó, problémákkal teli léttel, aminek a vége a mai nyelvben konkrétan használt halál (annak mind a 2 értelmével).

2014. ápr. 11. 17:18
 7/17 A kérdező kommentje:
Értem 6-os. Illetve nem értem. És mi a helyzet a kígyóval? Az is képletes?
2014. ápr. 11. 17:34
 8/17 openyoureye ***** válasza:

1-nek:

- Magyarul van, olvas el ismét. Szerintem tök világos.

6-nak:

"Ezeket a "képeket" rengeteg helyen használja még a biblia, tehát nem is olyan nehéz kikövetkeztetni, kb mire utalhat."

- Kár, hogy semmi sem lett világosan megfogalmazva, mert sokkal ésszerűbb egy magyarázatot virágnyelven, 1000 féle képpen értelmezhetően megírni, mint nyíltan, mindenki számára egyértelműen. Ez a logika a tanukra emlékeztet. Az, hogy nem egyértelmű a jelentése, hanem többféle értelemzés is kikövetkeztethető belőle, nem túl okos gondolkodást takar.

Hogy nézne már ki egy tankönyv hasonló virágnyelven megírva? Év végén jó ha néhány diáknak sikerülne a vizsga.

"Az meg, hogy azonnali halál a büntetés, teljesült."

- Persze, ha teljesült volna nem lett volna lehetőségük annyi gyermeket nemzeni és benépesíteni a földet. Az azonnali halál, vagy kivégzés, nem azt jelenti hogy majd később. Ráadásul az akkori emberek életkora jóval meghaladta a mai ember életkorát. Hány évesen is halt meg Ádám? Asszem 930 évesen, ha jól tudom. Kicsit messze van az azonnali haláltól nemde?

Kérdezőnek:

- Ne várj túl sok választ, mostanában megcsappant az értelemes vallásos emberek száma, csak néhány tanu lézeng itt.

2014. ápr. 12. 04:44
 9/17 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! 6-os vagyok.

Itt kígyóval a Sátánt írja le. Tehát mondhatni ez is kélpetes.

Igaza van 8-nak, tényleg nem sok az értelmes válaszoló. A Biblia szerint Jézus "tanaiból" kell majd "vizsgákat tennünk", Ő mégis rengeteget beszélt képekben, ahogy a próféták és pl. János is (a jelenésekben). De ha az ő lelkének könnyebb, akkor igen, minden egy harapás miatt lett... :D

Az azonnali halált már kifejtettem. Amit mi ma életnek nevezünk, az nem azonos azzal az élettel. Ott a halál nem a földi LÉT végét jelentette. Léteztek tovább, de annak már köze nem volt a korábbi ÉLEThez, ami véget ért. Azzal a nappal jött az életükbe a HALÁL (betegségek, fájdalmak, szenvedés, kín). Ha hiszünk a Bibliában, akkor azt kell mondani, halál alapból nincs, hisz az élet folytatódik "halál után" is. Az, hogy a földi lét "megszakad"... az nem halál. A bibliában máshol is használja a halált személy, illetve állapot leírására (személy-sátán).

Egyébként aki rendszeresen forgatja ama kis könyvet, feltűnik neki, hogy a példázatokban rengeteg helyen feljön a fa és a gyümölcs. Persze aki akarja, érthet a Bibliában mindent szó szerint. Én nem szállok vitába azzal, aki nem is hajlandó újragondolni semmit, hanem puszta egóból fontosabb a saját igaza, mint az igazság...

2014. ápr. 12. 16:14
 10/17 anonim ***** válasza:
Jah... és csak hogy mindenki lelki békéje visszálljon, nem tartozok egyik felekezethez/egyházhoz sem :)
2014. ápr. 12. 16:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!