Abszolút buta embernek nem az számít aki születése révén gyengécske értelmi képességekkel rendelkezik, hanem akit nem foglalkoztatja az örök nagy kérdés, honnan származik világunk?
A kérdés nem a keresztényeknek lett címezve, hiszen ők az Istennel magyarázzák a jelenséget.
Hanem az olyan embereknek akik jobbik esetben származásunkat azzal magyarázzák, hogy nem tudom de nem is érdekel.
Rosszabb esetben pedig azt mondják, hogy mindig is volt minden.
És mind a tudományos tényeken, mind az összes vallásos elképzelésen átgázolnak és semmibe veszik azt.
Szerintem a legtöbb embernek halvány lila dunsztja sincs a teflon képletéről, de a serpenyőt attól még tudja használni. Ezen kívül órákig lehetne sorolni, miket nem tudunk, akár a komputer felépítését, miként működik a vinyó, a memória, vagy a processzor. Az autóvezetői vizsgán az úrvezetőknek is kell, hogy valami fogalmuk legyen a gépjármű egyes bereendezéseiről, de a legtöbb embernek sejtelme sincs az egyes alkatrészekről, a legtöbben a legcsekélyebb hibát sem tudják megjavítani, de akár a Tv-t is felhozhatnám, a laposaknak még én sem ismerem a pontos működési elvét.
Sokan az elektromos áramról is csak annyit tudnak, hogy ha felkapcsolják a kapcsolót, akkor világít a lámpa, ha nem, akkor még az égőcserét bevállalják, az ügyesebbje még a biztosítékot is, de aztán megáll a tudomány.
A filozófia kérdéseiben is hatalmas űrök tátonganak, valljuk be, a legtöbben kifejezetten tudatlanok és műveletlenek vagyunk, miért pont ez lenne a lényeges, rengeteg dolog van, ami sokkal fontosabb lehetne.
Azért tanár ne legyen inkább, se orvos. A politikusnak elég, ha beszélni tud a tudományról, az utcaseprőt helybenhagyom. Más szakmákhoz sem feltétlenül szükséges, de a diplomásokról azért meg kell állapítanom, hogy akiket én ismerek, viszonylag széles látókörrel rendelkeznek, meglehetős biztonsággal térnek át egyik területről a másikra, akár még a művészetekre is és attól függetlenül, hogy valami nem a szakterülete, az alapismereteknél szinte minden tudományágból többet tudnak.
Értelmiségieknél inkább a gyakorlati tevékenység problémás némelyik embernél, egy kőműves, asztalos, lakatos, vagy másfajta mesterember meg tudja mosolyogni már szt is, ha a kezébe vesz egy szerszámot, de persze ez egyáltalán nem általános, van, aki szeret barkácsolni, vagy olyan tevékenységet végezni, amihez kézügyesség is szükséges.
Azért a tanulás, illetve a tudás növeli egy ember értékét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!