Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vajon miért ábrázolják a...

Vajon miért ábrázolják a festők Ádámot és Évát köldökkel?

Figyelt kérdés

Nem én találtam ki a kérdést, csak szerintem rossz helyen van, nektek is látni kell.

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__muveszete..

Elnézést a kérdezőtől.

2014. márc. 1. 21:31
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Azert, mert a festok, muveszek igy abrazoltak oket.
2014. márc. 1. 21:33
 2/16 anonim ***** válasza:
A festők modellekről dolgoztak. Nekik meg már volt köldökük.
2014. márc. 1. 21:45
 3/16 A kérdező kommentje:

Na de mégis, szerintetek nem inkább titkos ateista utalás ez, hogy nem is Isten teremtette őket?

Vagy egyszerűen sejtelmük sem volt a köldökzsinórról? Ezt azért kétlem. Régen is születtek gyerekek.

Esetleg Istent is ilyennek képzelték? Hiszen hasonlítunk rá!

Szerintetek valójában akkor volt köldöke, vagy nem az első emberpárnak?

Hát Istennek van e?

2014. márc. 1. 21:52
 4/16 anonim ***** válasza:
Bele sem gondoltak ebbe.
2014. márc. 1. 21:57
 5/16 anonim ***** válasza:
Miért ne lehetett volna köldökük? Isten teremthette őket rögtön köldökkel pl. azért, hogy amikor gyerekeik lesznek, ne agyaljanak rajta, hogy miért van a gyerek hasán egy lyuk :D
2014. márc. 1. 22:11
 6/16 anonim ***** válasza:

Üdv!

A Biblia nem ad személyleírást Ádámról és Éváról, így pedig teljesen a művész fantáziájára van bízva, hogy milyennek ábrázolja őket.

A festő elsősorban nem teológus, így akár szabadon is felhasználhat bibliai elemeket, hogy azokat a saját elképzelése szerint dolgozza át. Nyilván a mélyen hívő festők esetében (Pl Rembrandt) már másféleképpen viszonyulnak a témához.

2014. márc. 1. 22:18
 7/16 A kérdező kommentje:

A 6-os válasz jól hangzik, de mit akart vajon kifejezni a művész?

Aztán ugye ott a kérdés, hogy volt, vagy nem volt nekik?

Na és Istennek vajon van? Hiszen a saját képére formált minket...

2014. márc. 1. 22:59
 8/16 A kérdező kommentje:

"Miért ne lehetett volna köldökük? Isten teremthette őket rögtön köldökkel pl. azért, hogy amikor gyerekeik lesznek, ne agyaljanak rajta, hogy miért van a gyerek hasán egy lyuk :D

"

Nincs lyuk, köldökzsinór van. Azt el szokás vágni, a babánál meg elkötik és leszárad ami megmarad neki, az a pici rész.

Isten minek teremtett volna nekik ilyesmit? Csak nem gyártási előírás?

2014. márc. 1. 23:08
 9/16 anonim ***** válasza:

@Kérdező

A 6-os vagyok. Nézd, ennél a kérdésnél az is fontos, hogy ki festette az adott képet, alapvetőleg milyen beállítottságú volt. Lehetséges, hogy a bibliai képanyag csupán eszköz a kezében ahhoz, amit valójában ki akart fejezni, és az nem a Szentírással kapcsolatos.

Van persze ellenpélda is. Ha megnézed a Munkácsy-trillógiát és vagy Csontváry Fohászkodó Üdvözítő című festményét, akkor észre lehet venni, hogy a művészek nagyon komoly üzenetet akartak átadni az emberiségnek, és annak bizony közve van a Bibliához. Nyilván ott is el lehet merülni a részletekben, hogy például Munkácsy miért olyannak festette Jézust, amilyen a festményen látható. Mivel nem látta egyikünk sem Krisztus arcát, így Munkácsy meglehetősen nehéz helyzeten volt. Persze azt tudom, hogy volt neki is egy kialakult képe Jézus Krisztusról, de a trillógia festésekor olvasta a Bibliát is, és ez a kép megváltozott benne. Lényegében a festményeken azt a Jézus-ábrázolást láthatjuk, ami a festőben kialakult az evangéliumok olvasásakor. Én úgy tudom, hogy a művészetben vannak színek, amik külön szimbolikával bírnak, például Krisztus nem véletlenül van fehérben.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a képelemzésekkor bár érdekes elmerülni a részletekben, de inkább arra az üzenetre kell odafigyelni, amit a művész át akar adni, és jómagam nem gondolom, hogy ez az üzenet jelen esetben a köldökben rejlene.

2014. márc. 1. 23:21
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Tudok ennél jobbat is:

miért ábrázolják ugyanitt a kígyót többségükben lábak nélkül?

2014. márc. 1. 23:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!