Protestánsok! Miért hiszitek azt, hogy a katolikusok olyasmit hisznek, amit nem igazából nem is hisznek?
Sok kritizálandó van a Kat. egyház emberi állományával, oké. Teológiailag semmit, de gyakorlatban sokat tanultam pár protestánstól, ami gazdagította a hitemet, oké.
DE vannak az Egyházban hitigazságok, amik le vannak írva, és a Fülöp-szigetektől Brazíliáig aki katolikus azt hiszi, és mégis azt hallom, hogy mi katolikusok
- szobrokat imádunk
- a misén sokadjára föláldozzuk Krisztust
- Máriát imádjuk, stb
És mikor elmagyarázom, mi is a hitünk, akkor is ragaszkodnak a meggyőződésükhöz, hogy már csak azért is jobban tudja, mit hiszek.
Végül is higgye ha akarja.
Csak arra is kíváncsi lennék, honnan szerzitek ezeket az infókat?
"Mi csak a Bibliát nézzük, emberi hagyomány nem hoz jó dolgokat."
A Bibliát az egyház kanonizálta a hagyomány alapján. Ha elutasítod az egyházi hagyományt, ek kell utasítanod a Bibliát is. Pont.
Sziasztok!
Elmondom az álláaspontomat pár dologgal kapcsolatban:
- az egyiptomi vallással kapcsolatban számomra újdonság hogy a Nap mögött egy istent tiszteltek, de ehhez nem értek, legyen igaz, elfogadom. Tudomásom szerint ők sokistenhívők voltak, Ozirisz, Mut, sőt maga a fáraó is isteni leszármazott volt. Nem vagyok ebben tudós, csak az építészettörténet kapcsán ragadt rám ennyi.
Érthető, hogy az Isten megtiltotta ezen istenek képeinek imádatát, hiszen azok az istenek nem is léteztek.
De a kereszténységben egy egészen új dolog történt, mégpedig hogy ISTEN EMBERRÉ LETT. Jézus személye öröktől való, teremtetlen, isteni.
Ha ma élne a földön, le lehetne fényképezni, vagy lekamerázni, lehet egy újságba is bekerülne.
A kép tisztelete CSAK annyi - szerintem - hogy a szeretted képét, legyen az Jézus, vagy az anyukád, nem a wc-ben rakod ki, vagy nem vágod a kukára, vagy ha ránézel, eszedbe jut a szeretett személy, és jó érzéssel tölt el.
Egyébként számomra nincs nagy jelentősége a képeknek, otthon egy szentképem sincs, pedig katolikus vagyok, de ha lenne, tisztelném az adott személy miatt. Isten közel jött, miért ne lehetne egy képem róla??
A képek tiszteletének is vannak túlzásai, pl ha eléggé el nem ítélhető módon valaki tényleg egy képet imád, abba veti a bizalmát, de az már nem katolikus, hanem keresztény-katolikus mezbe bújtatott bálványimádó. Biztos ilyen is van...
A Máriához való imádkozás kifejezés rossz.
Az imádkozás szóban benne van, hogy "imád", pedig Máriát nem imádjuk, a franciában a prier-kérni kifejezés szerencsésebb.
Jézus azt mondta, hogy a menny itt van köztetek. A menny leszállt a földre.
Nem halottat idézünk!
Nem ismerem a bibliában pontosan hol van erre utalás, de az ókeresztény, apostoli hagyományban ennek van szerepe.
Persze! Nem kell közvetítő Jézus és közöttem!
De Istennek van egy kis holdudvara, nem szeret mindig mindent egyedül csinálni, pedig tudná...
Pl: Máriának nem Isten hanem angyal jelent meg és közölte a jó hírt.
Jézust nem az Atya látogatta meg a böjt után - pedig neki aztán szoros a kapcsolata az Atyával - hanem angyalok szolgáltak neki.
Hányszor van a Bibliában, hogy Isten másokon keresztül cselexik! Miért? Mi az oka? Ő nem tudna cselekedni? Impotens? Nem! Ő valamiért másokat használ. Miért? Ilyen a stílusa.
Menyasszonyomat is meg szoktam kérni hogy járjon közbe, imázzon értem, haveromat is, anyumat is, meg Máriát is.
Nem nagy ügy :)
Látom a "sola scriptura" mint alapkiinduló pont is megjelent.
A Bibliában, sehol sincs leírva, hogy csak az írás. Sőt, Pál írja, hogy "tiszteljétek a hagyományt!"
Mi ez a hagyomány?
A kereszténység nem az iszlám, hogy van a Korán, aztán kész. Itt a Szent Szellem működik, maga Jézus mondta, hogy sok dolgot csak Ő fog később kinyilatkoztatni.
Vannak persze dogmák, de azok csak határt, partot szabnak, a magasság és mélység végtelen... :D
Az előbb törölték a kérdésem, mert azt hitték, hogy provokáció. Akkor megkérdezem tőled is...
Mire jó a szenteltvíz?
Egy pap hány litert tud megszentelni?
Miért nem szentelik meg a tengereket és óceánokat stb..???
Az ostyát azt télleg enni kő!...
Hogy hány liter vizet tud egyszerre megszentelni az attól függ, hogy a kút amelyikből a víz származik hány kilométerre van Lourdes-tól!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!