Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért csak a héber lett Isten...

Miért csak a héber lett Isten kiválasztott népe? Miért nem minden ember? Vagy más jó ember?

Figyelt kérdés
Légyszi ne másolgassatok bibliai idézeteket, ha mondandód van akkor azt a saját szavaiddal.
2014. jan. 31. 11:45
1 2 3
 11/24 openyoureye ***** válasza:

Már megbocsáss Judit, de ezt a mondatot, hogyan szeretnéd belepréselni egy logikus világ keretei közé, ha minden eleme ellentmond neki?:

" Ugyanis ok imadtak egyedul a Teremto Istent. Az osszes tobbi nep balvanyimado volt, es nem fogadtak el a "zsidok Istenet"

1, Először is korábban is voltak istenek, szóval honnan lehet tudni, hogy az épp újonan felbukkant zsidó isten az igazi és nem pedig egy másik?

2, Ha valóban ez a vallás az igaz vallás akkor miért várta meg az istened míg előtte egy csomó más vallás kialakul? Ezzel teljesen összezavarta csak az embereket. Ez olyan mintha egy vezető márkagyártó kitalálna egy új technológiát és először hagyná hogy a konkurens cégek a hamisítványaikkal ellepjék a piacot, majd végül ő is nagy késve előállna azzal amivel a vetélytársak már réges régen előrukkoltak. Mi ebben a logika?

3, (az előző gondolat folytatása) Majd mindezek után kijelentené, hogy aki hamisítványt mer venni az börtönbe kerül? Ismét egy logikai bukfenc?

4, Hogy várhatja el az istened hogy mindenki őt imádja, ha vannak a földön olyan részek, melyek nem is ismerik a te vallásod? Igazságos ez így?

5,Miért kellene elfogadnia bárkinek is egy új istent, ha számára semmivel sem bizonyítja a létezését?

6,Mi alapján jelented ki azt, hogy mindenki más bálványimádó? Csak azért mert neked valaki azt mondta? A másik vallási vezető meg a te vallásod titulálja bálványimádásnak. De ebben az esetben is neked van ugye igazad és miért? Mert, csak. Logika? Ja az ehhez a valláshoz nem kell.

"A jo emberekkel kapcsolatban: hiaba jo valaki, vagy elete folyaman jot cselekszik masokkal, ha "elutasitja Istent", vagyis nem hisz benne."

- Tehát azt akarod mondani, hogy hiába jó valaki élete végéig és segíti az elesetteket, a te szemszögedből ugyan úgy pokolra kerül, mint aki hitt a te istenedben cask ép egy szadista állat volt és kinyírt több családot? Remek logikai kinyilatkoztatás ismét.

Remélem, hogy nem maradok válaszok nélkül, hisz ezen kérdések nem csak engem foglalkoztatnak. A gyk-n sokan örülnének ezen ellentmondások megválaszolásának! ;)

2014. febr. 2. 02:08
 12/24 anonim ***** válasza:

Judit

Erre a kérdésemre én is szeretnék választ kapni tőled:

"A jo emberekkel kapcsolatban: hiaba jo valaki, vagy elete folyaman jot cselekszik masokkal, ha "elutasitja Istent", vagyis nem hisz benne."

Ha valaki jót cselekszik másokkal élete folyamán,akkor miben hisz?

2014. febr. 2. 09:08
 13/24 Anxo ***** válasza:

dióhéjban:

1, Ádámék vétkeztek (az alma csak tanítótörténet, nem tudjuk pontosan mi volt az első bűn)

2, az emberek elpogányosodtak, eldurvultak

3, Isten szabadon megszólítja Ábrahámot, és "kinevel" egy kicsi népet arra (zsidókat), hogy ők majd fölismerhessék az üdvözítőt, Jézust, aki elmondja az igazságot.

A zsidók kiválasztása "csak" ebben áll, hogy ők lettek kinevelve, csak ők érthették meg ki is az a Jézus Krisztus, és mikor már megértették miről is van szó, hogy Ő nem csak egy ember, hanem istenember, akkor mentek szét a világban, hogy szétkürtöljék mi is történt!

Tehát igen, más ember is jó, és Jézus mindenkihez jött, de először föl kellett ismerni ki is Ő valójában, és utána szétvinni minden népnek.

Ezért mondta a szamáriai asszonynak, hogy ő csak Izrael választott népéhez jött, az ő küldetése nekik szól, mert csak nekik volt jó istenfogalmuk.

Mire ment volna, ha elmegy mondjuk egy göröghöz? Azt hitték volna lejött egy isten az Olimposzról. Csak összezavarta volna őket.

2014. febr. 2. 13:43
 14/24 anonim ***** válasza:

T. 11/13-as, es 12/13-as!

Elnezeseteket kerem, de most vettem eszre a reagalast a beirasomra. Mivel este van, ma mar nem allok neki a valaszoknak, de holnap igerem megkuldom okvetlen. Addig is udvozletem kuldom: Judit!

2014. febr. 2. 19:37
 15/24 anonim ***** válasza:

Kedves 11/13-as, es 12/13-as!

Az igeretemhez hiven, kuldom a valaszomat.

l./ Korabban is voltak Istenek, honnan lehet tudni, hogy epp az ujonnan felbukkant zsido Isten az igazi?

Ez az Isten nem ujonnan felbukkant Isten. O az, aki a vilagmindenseget megteremtette, benne minket is.

O az elso emberpar megteremtese utan, es azok elbukasa utan, ott rogton az Edenben igeretet tett arra, hogy "kuld majd valakit", aki az emberiseget megvaltja a buntol es a halaltol. Ez a valaki az elsoszulott Fia, Jezus volt. Isten az evezredek folyaman szamtalan sok esetben mutatta meg a hatalmat akkor, mikor a huseges szolgai veszelyben voltak. Mindig megmentette oket. Csak egy ket pelda. Noe vizozone, amikor csak ez az egy csalad maradt eletben, mivel ok imadtak Istent. A korulottuk elo nep, gonosz es balvanyimado volt. Vagy Mozes, mikor kihozta a nepet Egyiptomi rabszolgasagbol. Csodalatos modon menekultek meg, amikor a Voros tengernel a Farao csapatai utolertek a nepet, hogy visszavigyek. Isten ereje altal a Voros tenger kettevalasztodott, es a zsidok atmehettek a mederbe. Mig a Farao hadserege, akik utanuk indultak, megfulladtak a visszazarodo viztomeg alatt.

A 40 eves pusztai vandorlas alatt is mindig vigyazott az O nepere. Vagy Lot esete, aki Szodoma- es Gomorra varosaban lakott, amit elpusztitott a kenkoves tuzeso. Csak ok menekultek meg. Annak a varosnak a lakoi is bunos hajlamuak voltak. Szoval a Bibliaban rengeteg pelda van arra, hogy Isten hogyan mentette meg a nepet. Tehat ez az Isten elo, es tud a nepeert tenni.

2./ Ha valoban ez a vallas az igazi, miert varta meg Isten, mig egy csomo masik vallas kialakul? Ez a valasz az altalad irt 3. kerdeshez is illik.

Az elso emberpar a bukasaval a fuggetlenseget valasztotta Istentol. Mivel Isten mar elozoleg kimondta a parancsot, hogy "szaporodjanak, sokasodjanak es toltsek be a foldet", ezt mar nem vonta vissza. Magara hagyta az embert, tapasztalja meg a sajat karan, hogy mit jelent Isten nelkul elni. Sajnos mai napig ennek isszuk a levet az egesz vilagon. Az emberiseg mar minden hatalmi format kiprobalt az evezredek soran. De egyik sem tudta az emberiseg problemait megoldani. Igy pl.: haborusagok, oldoklesek, bunozes, ehinseg....stb. Ezek mai napig problemat jelentenek az egesz vilagon. Ma nem Isten uralkodik, hanem Satan. Az o tulajdonsagait tukrozi vissza ez a vilag. De Satannak mar nagyon keves ideje van hatra. Isten visszaveszi tole a hatalmat, es helyreallit mindent az O eredeti szandeka szerint. De errol is ir a Biblia, hogy milyen lesz ez az idoszak, milyen elet lesz itt a foldon.

Tehat a sok vallas bizony Satan befolyasara alakult ki. O hozta letre ezeket, hogy azok az emberek, akik tiszta szivvel keresik Istent, nehezen talaljak meg. Hiszen maga a keresztenyseg is sok agra szakadt, es mindegyiknek kezeben a Biblia. Akkor vajon melyik az igazi hit?

Isten a Bibliat nekunk utmutatoul irtatta le. Nyilvan nem az volt a celja, hogy ahany vallas van, annyifelekepp ertsek az emberek. Egy ut vezet Istenhez. Satan pedig nagyon jol tudja, hogy Isten csak az Oaltala megszabott "imadati format" fogadja el. Ami ettol elter, azt mar nem. Ezert a vallasokban /kereszteny/ mindben van valami igaz, mivel a Bibliat tartjak a kezukben, de javareszt "hamissagokaat" tanitanak. Most nem sorolom fel ezeket, de megtehetem ha erdekel.

Egy pelda: ha megkinalna valaki egy pohar friss tiszta vizzel, es azt mondana, hogy nyugodtan megihatod, csak kis resze mergezett, vajon meginnad?

Tehat Isten egyfele hitet tanit, es ez pedig Biblia szerinti.

3./ Hogyan varja el Isten, hogy mindenki ot imadja, ha vannak a foldon olyan helyek, amelyek nem ismerik a vallasomat?

Erre nagyon konnyu valaszolni. Jezus meghagyta az apostolainak, hogy vegezzek a predikalo munkat. Ennek a munkanak a veg idejeig folynia kell, ahogy a Mate 24:14 verse irja: "Es az Isten orszaganak ez az evangeliuma hirdettetik majd az egesz foldon, bizonysagul minden nepnek, es akkor jo el a veg."

Ma pontosan ezt a munkat vegzik a tanuk. Tudjuk hogy keves ido van hatra, es Isten azt szeretne, ha minnel tobbet megternenek. Viszont hogyan tehetnek ezt, ha nincs aki predikaljon nekik? Ezert vegezzuk ezt a munkat a "surgosseg tudataval", es azert, mert szeretjuk embertarsainkat, es szeretjuk a teremto Istent.

Milyen keresztenyi szeretet lenne bennunk, ha en tudom, hogy kozeleg valami katasztrofa, de a szomszedaimmal, ismeroseimmel nem tudatnam, hanem megtartanam magamnak? Gondolom erre te is tudsz valaszolni?

Ma mar az egesz vilag be van munkalva. Az Eszai sarki eszkimoktol a legdelebbi lakott helyekig, Uj Zeladntol Papua- UjGineaig, a Csendes Oceani szigetektol mindenfele. Az Andok magasan fekvo videken ahol meg laknak, az Amazoniai benszulott torzsekig. Tehat mindenkinek van lehetosege a valasztasra.

4./ Miert kellene barkinek elfogadnia egy uj Istent, ha semmivel nem bizonyitja a letezeset?

Nagyjabol erre mar valaszoltam, amikor irtam hogy Isten mi mindent tett e nepeert. Sok esetben bizonyitotta mar a letezeset.

De ha ez nem eleg, eleg felnezni az egre, es vegignezni a foldon a csodalatos novenyzeten es allatvilagon. Az embert mar meg sem emlitem, aki pedig maga a csoda.

6./ Mi alapjan jelentem ki, hogy a tobbi vallas "balvanyimado"? Ezt a kerdest nem szabad osszemosni a mai /keresztenyseggel/, hiszen ezek szinten ebben az Isten hisznek, csak nem a megfelelo modon.

Azokrol beszeltem, akik valodi balvanyokat imadnak. Ilyen pl. Kina, Japan, India, ahol tobb ezer balvany Isten van. Ezekhez hiaba imadkoznak a hivek, sem jot, sem rosszat tenni nem tudnak, mivel valojaban nem leteznek. Ezek az emberek altal felallitott szobrok, amiknek erot tulajdonitanak. Itt szinten Satan kozremukodese lathato.

7./ Hiaba jo valaki, ha nem hisz Istenbe pokolra jut, mig aki hisz, es gonosz, az viszont nem?

Nagyon felreertettel. Arrol irtam, hogy a "hitnek es a cselekedeteknek" egyutt van ervenyes hatasuk.

Mert hiaba van hitem Istenben, ha nem cselekszem aszerint. Es hiaba cselekszem jot az eletem soran, ha Istent megtagadom. Remelem mostmar ertheto a valasz?

Kulonben pedig senki nem kerul pokolra. Mivel a "tuzes pokol" valojaban nem letezik.

Milyen igazsagtalan es gonosz dolog lenne Istentol, hogy az ember a foldi elete folyaman, ami kb. 70-80 ev elkovetett vetkek miatt egy "orokketarto szenvedesben" kellene reszesulnie?

Ez a tanitas is hamis a kereszteny egyhazak reszerol.Jol jot az egyhaznak ez a Platontol atvett tanitas /lelek hallhatatlansaga/, mivel ezzel sakkban tudtak tartani a hiveket. Mindenki rettegett attol, hogy a pokolba kerul, ezert minden aldozatra hajlandoak voltak. A Biblia teljesen mast tanit. Azt mondja, ki meghalt, "egyszeruen megszunt letezni". Olyan lesz, mint mielott egyaltalan megfogant volna.

A Predikator 3 resz es 9 reszeben ir a halottakrol, hogy milyen allapotban vannak, es hol.

Mindenki a sirba kerul aki meghalt. Nem tud semmirol, mert a halalban nincs "bolcsesseg, tudomany, okoskodas, ertelem, erzelem, es erzek." A halottak varnak a feltamadasra,amit Isten megigert.

Masreszt, ha valaki hisz is Istenbe, de a cselekedetei gonoszak, az nem a pokolba kerul, hanem a vegso megsemmisitesre. Isten senkit nem kinoz, de ha iteletet mond ki, akkor az illeto meghal, es nem pedig szenved.

A 12/13-asnak szolo valaszom:

Ha valaki jot cselekszik masokkal, akkor miben hisz?

Az ilyen illeto valoszinuleg abban hisz, hogy O jot tesz masokkal, es ezt a maga reszerol ugy konyveli el, hogy ezzel eleget tesz az "emberseg" fogalmanak.

Jo dolog ha valaki az elete folyaman jokat tesz masokkal. De nagy baj, ha Istent megtagadja.

Ez olyan, mintha te a szuleidet, /akiktol pedig mindent megkaptal, az eletedet is/ kizarnad az eletedbol, es megtagadnad oket. Kiemelnem: ha a szuleid valoban mindent megtettek erted, tehat nagyon jok voltak hozzad!

Es emellett te igy reagalnal rajuk.

Vajon a szuleid ezek utan hogy viszonyulnanak hozzad?

Valo igaz, Isten a szeretet Istene, es szamtalan esetben megbocsat nekunk. De ezt a turelmet reszerol nem szabad osszeteveszteni az "engedekenyseggel".

Mert megbocsat, ha oszinten megbanjuk a vetkunket, es bocsanatat kerjuk, valamint tartozkodunk attol, hogy tovabb gyakoroljuk azt a bunt. Ebben az esetben valoban megbocsat, es soha tobbe nem roja fel nekunk. Viszont ha makacsul megmaradunk a bununkbe, akkor nincs bocsanat.

Hat remelem sikerult a valaszokat erthetoen megadni.

Meg annyit: ahhoz, hogy megertsuk, Isten mit miert es hogyan tett, ahhoz bizony tanulmanyoznunk kell a Bibliat.

Hiszen ha tortenik valami esemeny, es mi nem ismerjuk teljesen a reszleteket, akkor hamar elhamarkodott iteletet mondhatunk. Mig ha teljes egeszeben ralatunk az esemenyekre, akkor mar maskepp itelkeznenk.

Varom a valaszodat, de kerlek irj privatba! Udv:Judit!

2014. febr. 3. 14:43
 16/24 Anxo ***** válasza:

Szia! 13-as vagyok.

Szépen meg tudnám válaszolni ezt a kérdésáradatot, de nem teszem. Te egyszerűen lusta és gyáva vagy.

1, Ha keresnél, találnál, hisz a kérdéseid 99%-ára van válasz, a maradék misztérium, Isten titka amit még nem érthetünk.

2, Nem keresel, mert akkor véletlenül találnál, és akkor a megértett dolgokat alkalmaznod kellene az életedre, de ez energiába és változásba kerül...

Ha az ilyen maratoni hosszú kérdésözönökre fordított időt a "keresésre" fordítanád, előrébb tartanál.

2014. febr. 3. 16:00
 17/24 anonim ***** válasza:

T. 11/12-es es 11/13-as!

En elkuldtem a valaszomat szamotokra, de meg nem erkezett visszajelzes toletek. Pedig szerettem volna megismerni a velemenyeteket! Udv: Judit!

2014. febr. 5. 20:00
 18/24 sandor76 ***** válasza:

Isten szemeben Abraham tunt igazsagosnak,es tett neki egy igeretet miutan megcselekedte az akaratat.

Abraham heber ferfi volt'zsido'.

Ezert az o leszarmazottai lettek Isten nepe.[mar nem azok].

2014. febr. 5. 20:29
 19/24 openyoureye ***** válasza:

17-nek:

Judit, elkezdtem olvasni a válaszod, de már az elő mondatnál úgy döntöttem értelmetlen veled tovább folytatni a beszélgetést. De mivel külön megkértél rá egy két mondatban kiemelem mit kifogásolok az írottakból:

1, "Ez az Isten nem ujonnan felbukkant Isten. O az, aki a vilagmindenseget megteremtette, benne minket is. "

- Elfogult vagy és azt képzeled, hogy csakis a te vallásod az igaz. Más teremtés történetek is vannak de azzal nem lehet eldönteni a vitát, hogy melyik az igazi, hogy azt mondom: Az enyém az és kész. Remélem átlátod miről beszélek, mert nem fogom megismételni.

2, "Ha valoban ez a vallas az igazi, miert varta meg Isten, mig egy csomo masik vallas kialakul?"

- Erre a kérdésre nem is válaszoltál. Nem érdekel, hogy az istened kit és miért tagadott ki. Olvasd el a kérdést és arra válaszolj.

3, "Ma pontosan ezt a munkat vegzik a tanuk. Tudjuk hogy keves ido van hatra, es Isten azt szeretne, ha minnel tobbet megternenek."

- Nevetséges válasz. Szóval ez úgy néz ki képletesen:

Én ismerek egy jelszót melyel be lehet jutni az oltalmat adó bunkerbe a háború elől. Elmondom 10 embernek és elvárom, hogy mindenki ismerje a világon aki be szeretne jutni. Ráadásul a jelszó nem egyszerű jelszó, hanem egy virágnyelven leírt feladvány melynem megfejtése a jelszó. Az idő véges, aki bejut, bejut, aki nem kint marad. Ez lenne a nagyszerű szeretet kinyílvánítása azok fel akiket mindennél jobban

imádok a világon? Ugyan!

4, "De ha ez nem eleg, eleg felnezni az egre, es vegignezni a foldon a csodalatos novenyzeten es allatvilagon. Az embert mar meg sem emlitem, aki pedig maga a csoda. "

- Bezony szép, de ezt ugyan úgy teremthette bámelyik más istenség is. Semmi sem utal arr, hogy ezt a te istened teremtette.

5, "Kina, Japan, India, ahol tobb ezer balvany Isten van. Ezekhez hiaba imadkoznak a hivek, sem jot, sem rosszat tenni nem tudnak, mivel valojaban nem leteznek. Ezek az emberek altal felallitott szobrok, amiknek erot tulajdonitanak. Itt szinten Satan kozremukodese lathato"

- Ismét elvonatkoztatsz és úgy véled csak a te vallásod lehet igaz. Mindig ebből indulsz ki! Az enyém a jó, másé a rossz. Gyerekes gondolkodás. Azt írod nincs pkol, de sátán mégis van?? Ha a vallásod része a logika elvetése/nélkülözése akkor elnézést kérek, de én és a legtöbb ember e szerint és egy LOGIKUSAN megtervezett világban.

6, "Nagyon felreertettel. Arrol irtam, hogy a "hitnek es a cselekedeteknek" egyutt van ervenyes hatasuk.

Mert hiaba van hitem Istenben, ha nem cselekszem aszerint. Es hiaba cselekszem jot az eletem soran, ha Istent megtagadom. Remelem mostmar ertheto a valasz? "

- Nem, nem érthető. A jóttevő ember nem járulhat az istened elé, mert nem hitt benne? Talán azért mert nem adott rá okot, hogy higyjen benne. Számára kielégítő választ adott a különböző kéréseire a tudomány. Melyet nem lehet felhánytorgatni ellenérvként,

hisz állítólag a te istened teremtette ezeket is. Ha ezekkel is magyarázható a világ működése, akkor bizony nagyon félre vezette az embereket a földön és nagyon csúnya tréfát űz velük.

"Kulonben pedig senki nem kerul pokolra. Mivel a "tuzes pokol" valojaban nem letezik.

Milyen igazsagtalan es gonosz dolog lenne Istentol, hogy az ember a foldi elete folyaman, ami kb. 70-80 ev elkovetett vetkek miatt egy "orokketarto szenvedesben" kellene reszesulnie? "

- Na, végre valami amben egyet értünk.

Nos röviden ennyi.

2014. febr. 7. 07:35
 20/24 anonim ***** válasza:
Nem azért mondom, kedves hozzászólók, de ez az "én Istenem, te istened, más istenség, több istenség, honnan tudod, hogy a te Istened, más vallás Isten....stb" kifejezések tépik az idegeimet. Értsük már meg, hogy tök mindegy ki milyen vallásban hisz, ettől független Isten létezése, mert egy Isten létezik, egy Isten van! Nincs más isten!
2014. febr. 7. 10:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!