Isten miért ilyen gyerekes, gonosz, kegyetlen, vérszomjas, nagyképű és értelmetlen? Miért ekkora tahó?
Isten minden tette ezeket mutatja. Például miért követeli meg, hogy imádják? Milyen jogon? Jót érez tőle? Miért bántja sőt öli vagy öleti meg azokat, akik nem imádják? Egyáltalán minek teremtette a világot? Unta magát, és játék kellett neki? Miért jó ez bárkinek? Miért kérte a fia feláldozását Ábrahámtól, csak hogy utána visszavonja? Jól szórakozott? Miért ölte meg Jób állatait, szolgáit és gyerekeit egytől egyig, akiket sosem adott vissza, csak újakat helyettük? Miért kínozza az embereket próbatétel néven, ha mindenhatósága révén úgyis mindenkibe belelát? Miért kellett kínhalált halnia a fiának azért, hogy ő megbocsájtson az embereknek, miért nem tudott csak úgy? Miért pusztította a szerencsétlen, ártatlan egyiptomi polgárokat, miért mészárolta le a gyerekeket? Miért tette oda a tudás fáját Ádámnak és Évának, ha tudta, hogy enni fognak róla, és utána miért büntette őket azzal a sok kegyetlenséggel, amiket azóta is visel az abban a bűnben teljesen ártatlan emberiség? Miért pusztította el a világot Noé kivételével, amit ő maga teremtett, előre tudván, hogy hová jut, és ami tele volt ártatlan kisgyerekekkel is? Miért mindenre az a válasza, hogy "Mert én vagyok az Úr" vagy "Engem senki nem bírálhat, csak dicsérhet" és hasonlók? Miért hagy szenvedni, éhen és szomjan halni ártatlan gyermekeket százmilliószám? Miért gondolják az öregasszonyok, hogyha azokkal nem foglalkozik, majd velük fog és mindenben segíti őket?
Valaki esetleg megválaszolná ezeket egytől egyig?
Ez nem így működik. Logikai rések nincsenek a Bibliában, csak a megértés hiányából fakadó rések. Ez azt jelenti, hogy logikailag egyértelműen levezethető a Bibliából a mi világunk. Jézus azt mondta: "Az pedig annak az akarata, aki elküldött engem, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz ő benne, örök élete legyen; és én feltámasszam azt az utolsó napon." (Jn 6,40) Mondhatná valaki, hogy ez csak Jézus kortársaira vonatkozhat. Ezzel szemben Ő azt mondta a tanítványainak, hogy "Még egy kevés idő és a világ nem lát engem többé; de ti megláttok engem: mert én élek, ti is élni fogtok." (Jn 14,19) Vagyis a Biblia szerint Jézus meglátható, de nem a világ számára. Ez nem szemmel való látást jelent, sokkal inkább egy olyan érzéket, amivel beleláthatunk a természetfelettibe. Sokakkal együtt elmondhatom, hogy Isten létezése nem kérdés, ugyanis rendszeresen megtapasztalható, noha soha nem láttam még a szemeimmel. Volt azonban egy fordulópont az életemben, amikor először találkoztam vele. Előtte soha, azóta sokszor megtapasztaltam a létezését, méghozzá nem személytelen erőként, hanem személyként. Olyan ez, mint az áramütés. Aki átélte, tudja, hogy valóságos dologról van szó, aki nem élte át, annak fogalmai vannak, és vagy elhiszi, vagy nem, de tapasztalatból nem ismeri.
Mindezt azért írom le, mert Istent nem lehet megismerni logikai levezetés útján, mert ha komplett logikai rendszerben mutatom be a Biblia világképét, akkor sem tudom a számodra bizonyítani. Neked kell látnod! Ha azonban meglátod, akkor nem lesz szükséged a logikai levezetésre ahhoz, hogy elfogadd. A kérdéseid amúgy nem bonyolultak, kivéve talán az imádás kérdését. Ez kicsit olyan, mint egy vaknak megmagyarázni a térlátást és a színeket. A többi azonban nem nehéz kérdés, csak időigényes, mint mondjuk egy disszertáció. Hogyan gondoltad az egytől egyig való válaszadást?
Asperrimus
"Elméleted szerint, ha maga Jézus megjelenne neked, azt is csak kémiai és fizikai folyamatokkal közelítenéd meg?"
teljesen logikus az a feltételezés hogy valaki át akar verni, vagy csapdába csalni.
Sokkal valószínűbb ha nagyon jól meg van csinálva hogy egy földönkívüli lény fejlettebb technikája manipulál, minthogy egy mindenható lény az univerzumon kívül ülve leküldi fiát vagy mi a fészkes fene.
egy halálközeli élmén pont azért nem bizonyíték semmire, mert pont akkor van az agyad a teljes összeomlás szélén.Működni még mükődik,de nem úgy ahogy kéne.
". Én is sok kellemetlen kérdést fel tudok tenni evolúcionistáknak, ateistáknak anélkül, hogy bármilyen válaszuk megingathatna."
pont azért nem ingatja meg, mert tudják miért hülyeség amit kérdezel. Volt x darab sablon kérdésed,mikre kb. 10-15 éve tudott miért rossz és mit nem értesz.
te is elmondod az ezerszer hallott sablondumát, amit betanultál vagy tanítottak a hitgyülekezetben,de világosan fog látszani egy szakkönyvet se olvastál közben.
Ateistát meg nem fogod megingatni egy bibliai idézettel,mert alapból mesekönyvnek tartja.
"Ez nem így működik. Logikai rések nincsenek a Bibliában, csak a megértés hiányából fakadó rések."
Megértés Bibliánál úgy működik hogy mantraszerűen győzködöd magadat hogy ez mégse ellentmondás. hanem vmi nagy rejtett bölcselet,vagy tudás. Nem csak simán baromság,ez a valóság. de ezt x év után már nem tudja az ember beismerni. ha máz nélkül olvasod azonnal előjön a komor valóság.
ha egy rakás sz@rt megfelelően feldíszítesz és körbeajnározod az emberek jó része elfogja hinni hogy ez különleges, sőt próba után még elismerően fog róla nyilatkozni.
van az ateista,szkeptikus aki képes átlátni bármekkora maszlag is van körülötte,és elfejti a hátteret.
maszlagtól még én se tudtam teljesen megszabadulni pedig 12 éve küzdök. Nézem az új trailerét Noé,azonnal gyerekkorban hittanon betanult ámulás jön elő, utána megnéztem egy hasonló mitológiai eseményt feldogozó film bemutatóját, ami Kínaiak mondavilágán, csak annyi érzés jön elő mi ez a béna fantasy, pedig hozzászólok ámultak rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!