Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A néphagyományok is hülyeségek?

A néphagyományok is hülyeségek?

Figyelt kérdés
Ugyanis nagy részük a keresztény vallás ünnepeihez kapcsolódik.
2013. okt. 11. 14:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Jaj,ez már annyira kákán csomókeresés!

Ha robotszemmel nézem akkor persze!Hülyeség az összes!Sőt még a születésnap is hülyeség!Hisz miért érdekelne hogy mennyivel lettem vénebb?!Meg a köszönés is hülyeség!Hisz a másik ember lát engem,én is a másik embert!Akkor minek köszönni?Meg az is hülyeség hogy külön színű ruhákat gyártanak!Minek?

Igen,robot szemmel nagyon sok minden a kultúránkban és a történelmünkben hülyeség.De ezt szoktuk meg,ebben érezzük jól magunkat.

Én mint mély ateista ,a kereszténységet alapvetően hibás eszmerendszernek,magyarul (vagy inkább bunkóul) hülyeségnek tartom.De ennek ellenére egy gyönyörű gótikus stílusú templomot szeretek megnézni,szeretem a vallási témájú festményeket,és a vallásos szövegű latin kórusdalok hangzása is gyönyörködtető.

Miért?Mert szép,és ami szép az jó. Bocs ha önmagában forgó érv,de akkor is így van.Nekem például különösen teszik a szilveszter,pedig annak is mennyi értelme van?A Föld körbekeringte a Napot.És?

2013. okt. 11. 15:41
 2/13 A kérdező kommentje:
Szóval bár ez egy hibás eszmerendszer,ami ráépül,az jó,mert megszoktuk?
2013. okt. 11. 18:40
 3/13 titak ***** válasza:
70%

Azért érdemes lenne elgondolkodni, hogy a néphagyomány kapcsolódik-e a kereszténységhez, vagy fordítva, a kereszténység alapozódik néphagyományokra.

Mondj egy olyan keresztény ünnepet ami csak a kereszténységhez kapcsolható? Aminek nincs zsidó, görög, római, egyiptomi esetleg "pogány" megfelelője?

2013. okt. 11. 18:43
 4/13 anonim ***** válasza:
Igen, hülyeségek. Most nyugodtan alszol???
2013. okt. 11. 19:00
 5/13 anonim ***** válasza:
A kereszténység nem a hagyományokról szól. Semleges a témával kapcsolatban, csak ne emeljük őket az Úr felé.
2013. okt. 11. 19:00
 6/13 anonim ***** válasza:
70%

Azon gondolkodom, hogy például húsvétkor melyik néphagyomány kapcsolódik a kereszténységhez. A tojásfestés, gurítás, locsolás, nyúl jelképe természeti (pogány) vallásból eredeztethetőek.

A néphagyományok és ünnepek többsége már a kereszténység előtt is létezett, csak később kaptak keresztény színezetet. Nem véletlen, hogy sokáig a keresztény vezetők is próbálták megakadályozni pl.: a karácsony ünneplését.

2013. okt. 11. 19:50
 7/13 anonim ***** válasza:
igen
2013. okt. 11. 20:52
 8/13 anonim ***** válasza:
21%

Akik valamelyest kutattak ezen dolgok után, azok nagyon jól tudják, hogy amik soha nem tartoztak Jézus tanításaihoz, és az apostolok, és sokáig a Papság is mellőzte a pogány szokások gyakorlását, egy keresztény nem azonosulhat vele.

A Bibliai leírásokból tudjuk, hogy a Teremtő mennyire gyűlöli, még a saját népét is megbüntette ha át kezdték venni ezeket más népektől.

Sokan azt hiszik, hogy az Isten szemet huny e felett, mert nem azonnal történik a fegyelmezés, mint az Izraeliták idejében. De ez tévedés.

ami késik az nem múlik.Az Istennek járó imádatban nem lehet megalkudni, egy kicsit ide meg oda is tartozni.

Katy Weaver

2013. okt. 11. 23:37
 9/13 anonim ***** válasza:
Szerintem a nagy részük igen.
2013. okt. 12. 07:19
 10/13 A kérdező kommentje:
Húsvét:pászka. Itt,ahol élek kifejezetten Jézus keresztre feszítésének "mintájára" készítik.Pl.egy fonás a töviskoszorút jelképezi,stb.
2013. okt. 12. 15:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!