Miért hiszik azt, hogy minden hívő fanatikus?
1. A Sátánisták nem őrültek.
2. A többség azért hiszi ilyennek a keresztény hívőket, mert csak az őrült fajtájukkal találkozott még. Ha egész életemben csak rohadt banánt ettem volna, utána én se lennék jó véleménnyel még a finom, érett banánokkal szemben sem.
3. Ez nem csak a hívőkre igaz...mindenhol meg vannak az efajta általánosítások.
4. Amiről nem veszel tudomást, az nem is zavarhat.
Miért hiszik azt... DE KIK???
Na jó, mégis megpróbálom úgy értelmezni a kérdést hogy a lehető legáltalánosabb, mégis értelmes legyen. Íme:
"Akik azt hiszik hogy minden hívő fanatikus, azok miért hiszik azt?"
A válasz pedig: mindenkinek más oka van rá. Nem hiszem hogy ki lehetne jelölni egyetlen meghatározott okot.
A világban mindig voltak tudatlan, meg érzelmileg befolyásolható emberek. A közeli jövőben (mondjuk a következő pár száz évben?) mindig lesznek olyanok akik csak szélsőségeken képesek gondolkozni, mert nem jutottak el a mentális fejlődés olyan fokára, hogy átmeneteket, fokozatokat és valószínűségeket használjanak föl a gondolkodáshoz. A világ ilyen, ez van. Namost fölmerül a kérdés, hogy téged ez miért idegesít? Elkerülhetetlen, hogy ez nálad idegességben végződjön? Tudva hogy a világ nem fog nagyot változni (ebből a szempontból), a következő lehetőségeid vannak:
- te sem változol, idegeskedsz tovább (de ez kinek jó? és ha nem jó akkor miért tennél ilyet?)
- te változol, lehetőleg olyan irányba hogy elfogadod a világon jelenlevő rosszat, és a rossz hatásokra nem negatív érzelemmel válaszolsz, hanem megpróbálod megérteni és megszüntetni.
- te változol úgy, hogy figyelmen kívül hagyod a jelen levő rossz dolgokat, és nem idegesíted magad rajtuk (a rossz nem szűnik meg, de legalább nem idegeskedsz rajta). Ez célszerű viselkedés lehet például akkor, ha fölmérted azt a rossz dolgot, és föladtad a megértésére való próbálkozásokat.
- esetleg a fenti dolgok közötti átmeneteket választasz, vagy más dolgokat amik nekem nem jutottak eszembe.
A választás szabad.
Utolsó!Rokon értelmű szavakat használtam,pedig sejtettem,hogy bele fognak kötni.És nem azt mondtam,hogy minden sátánista őrült.Azért használtam így,mert a legtöbben bizonyos sátánista tettekhez hasonlítják a keresztény tetteket.
Talán kicsit kaotikus és általánosító a kérdés,de szerintem aki akarja,az megérti,hogy mit akarok kifejezni.
Fanatikusnak számít aki kicsitsem akar engedni az igazából.
A másik oldalon hiába hoznak fel olyan tényeket, amik egyértelműen be lettek bizonyítva és igazak, még azt sem ismeri el az illető.
Hiába hozzák fel hogy egyik kutyafajból ki lehet tenyészteni egy másikat, még azt sem ismeri el.
Mi ez ha nem fanatizmus?
Amúgy meg kinek nem inge ne vegye magára.
> Fanatikusnak számít aki kicsitsem akar engedni az igazából.
Ez így önmagában nem fanatikusság. A "nem akar engedni az igazából" egy kifejezés, amit nem szó szerint kell érteni. Szó szerint értve az igazság az mindenkié. Amit az "én igazam" alatt a legtöbb ember ért, az valójában egy nézőpont. A "nem enged az igazából" kifejezés alatt pedig azt kell érteni hogy "nem hajlandó megváltoztatni az álláspontját".
Aki nem hajlandó megváltoztatni az álláspontját, arra azt szokták mondani hogy "szilárd álláspontja van". Ha úgy nem hajlandó az álláspont megváltoztatására, hogy erre egyébként nagyon jó oka lenne (mert ahogy mint te is írtad, egyértelmű közismert bizonyítékok szólnak ellene), az már tényleg lehet fanatikus. De aki úgy nem hajlandó megváltoztatni az álláspontját, hogy nagyon sokan erre akarják rávenni (de közben egyértelmű bizonyítékok szólnak amellett hogy az ő álláspontja helyesebb mint a másik lenne), az nem tekinthető fanatikusnak. Legfeljebb határozott. Tehát az álláspont szilárdsága és a fanatikusság nem ugyan azok a dolgok.
A fanatizmust nem szabad összekeverni a vak hittel sem. A szűklátókörű vagy buta ember tekinthet bizonyítéknak olyan dolgokat amik nem bizonyító erejűek. Egy erős de megalapozatlan vallásos hit elhomályosítja a látást, és ez teheti lehetővé az úgynevezett "vallási fanatizmust". A vallási fanatizmus egy olyan fajta túlbuzgó vakhit, ami nem személyes hithez kapcsolódik hanem vallás által meghatározott. De a fanatizmus nem csak vallási lehet. Bármely megszállott rajongás, féktelen túlbuzgóság fanatizmusnak tekinthető. Például fanatikus sportoló - semmi köze a valláshoz.
Ezt nem azért írtam hogy bármilyen módon cáfoljam amit a többiek írtak. Csak pontosítani akartam a fanatizmus fogalmát. Az álláspont szilárdsága és a fanatizmus mértéke között van statisztikai összefüggés. A közöttük levő kapcsolat nem törvényszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!