Keresztények, ezek alapján most van sátán, vagy nincs?
"Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!"
Ésa 45,7
Szóval isten gonoszat nem cselekszik,csak gonoszokat alkot,akiket lát a hipi szupi jövőbe látó képességével hogy gonoszak lesznek (eleve elrendelés?) ennek ellenére mégis megalkotja őket.Természetesen nem olyan intelligenciával mint amilyen nekik van így biztos hogy a teremtményeknek nem lesz elég agyuk belátni tévúton járásukat...
Had mondjak egy analógiát!Szóval én egy kivételesen intelligens egyén vagyok,aki 50-es IQ jú óriás önjáró robotokat építgetek.Elérkezik a nagy nap,bekapcsolom őket.Nos a programjuk szerint ezek bármit megtehetnek,de mivel nincs elég előre betáplált intelligencia,ezért 99% hogy a rossz irányba fognak elmenni.Ezek után mondjuk legyőzi a hadsereg a pusztító gépeimet,én meg megyek a Holland bíróságra,emberiség ellen elkövetett bűncselekmény nevében.Erre én mit mondok:"A robotok döntöttek így,én csak megalkottam őket".
Szerinted nem ítélnének el halálbüntetésre?
Szia!
Igen van. Méghozzá azért, mert ez a fordítás pontatlan. Az itt szereplő "ra" héber kifejezés, ugyanis nem "gonoszt" jelent, hanem büntetést, nehézséget, bajt, rosszat, olyan helyzetet, amely arra szolgál, hogy az embert figyelmeztesse, felébressze.
A jubileumi Bibliakommentárból idézek: "Igen merész módon nemcsak a babiloni istenekkel szemben folytat harcot a próféta, hanem a perzsa (!) dualizmussal szemben is. Az abszolút monotheizmus értelmében azt tanítja, hogy Isten „sötétséget és világosságot alkotott”. Ez túlmegy a teremtés és a bűneset történetén, amely szól ugyan arról, hogy Isten világosságot alkotott, de a sötétséget előfeltételezi. A vers második fele nem annyira a jó és rossz princípiumának a teremtéséről szól, mint inkább a „békességről” és a „bajról”, jó és rossz sorsról, arról, hogy a nyomorúságot is Isten adja. De nem a baj az Isten utolsó szava. A fogság nyomorúsága után boldog időt hoz népére. Parancsot ad az égnek és a földnek, hogy igazságot és szabadulást teremjenek, Zsolt 85:12; Hós 2:21–24."
Üdv. Péter
"Létezik a Sátánka:)
Hiszen az Ùr őt is megteremtette.
Nos az idézet lényege pedig, hogy egy Isten van, aki mindent teremtett. Több nincsen. Isten nem gonoszat cselekszik, hanem ő cselekedte a gonoszak megalkotását is, akik szabad akaratukbòl lettek gonoszak és hálatlanok. Nem a hamburger Isten és az evolùciò."
Nem nagyon értem mire alapozod,hogy nem cselekszik gonoszat,a Biblia még alá is támasztja Ézsaiás kijelentését.Az világos,hogy az egy istenről szól,és nincs más rajta kívül,de egyébiránt a mondatot félremagyarázod,mivel az így szól:
"Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem,ki
békességet szerzek és gonoszt teremtek"
Tehát egyértelműen az ellentétpárok irányításáról van szó.Van,ahol "baj"-nak fordítják a gonoszt."A sötétség erőinek is Isten akaratához kell viszonyulniuk"-írják a lábjegyzetben.Tehát Isten irányítja a gonoszt is.
A hamburger,Isten,és az evolúció kapcsolatáról nem tudok nyilatkozni,az a lényeg,hogy te érted...
A teremtek miòta a csinálni szinonimája?
Lehetőséget adott az Úr a szabad akarattal, hogy gonoszat tegyünk.
A gonosz pedig nem egy sötét erő, hanem egy ártalmas gondolkodás, cselekvés, amely a másik ellen szòl. Nem azt írja a szöveg, hogy viszályt szítok köztetek. De nem kell nekem hinni, nem kötelező. Viszályt passzívan szít, mert az igazság és az egò megosztja az embereket. Az íge, a tanítás.
"Igen van. Méghozzá azért, mert ez a fordítás pontatlan. Az itt szereplő "ra" héber kifejezés, ugyanis nem "gonoszt" jelent, hanem büntetést, nehézséget, bajt, rosszat, olyan helyzetet, amely arra szolgál, hogy az embert figyelmeztesse, felébressze."
Ha van külön sátán,akkor mondanál rá példákat,hogy mi a különbség az ő ténykedése,és Isten ténykedése között?
"A teremtek miòta a csinálni szinonimája?
Lehetőséget adott az Úr a szabad akarattal, hogy gonoszat tegyünk."
Amióta az ószövetségben pusztított,gyilkolászott, a növénytől kezdve,állaton keresztül az emberig.És ha már a szabad akaratot említed,az mióta szabad akarat,hogy Isten parancsolja az embernek,hogy mikor kit öljön meg,hogy tegyen kárt benne?
"Létezik a Sátánka:)
Hiszen az Úr őt is megteremtette"
"A gonosz pedig nem egy sötét erő, hanem egy ártalmas gondolkodás, cselekvés, amely a másik ellen szòl."
Akkor most keresztényi értelemben létezik,vagy nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!