Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, ezek alapján...

Keresztények, ezek alapján most van sátán, vagy nincs?

Figyelt kérdés

"Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!"

Ésa 45,7

2013. aug. 19. 13:42
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
0%
Az utolsó szótól gurult vagy borult el?:)
2013. aug. 19. 20:24
 12/28 anonim ***** válasza:
Úgy az egész kommentedtől.
2013. aug. 19. 20:51
 13/28 anonim ***** válasza:
49%

Szóval isten gonoszat nem cselekszik,csak gonoszokat alkot,akiket lát a hipi szupi jövőbe látó képességével hogy gonoszak lesznek (eleve elrendelés?) ennek ellenére mégis megalkotja őket.Természetesen nem olyan intelligenciával mint amilyen nekik van így biztos hogy a teremtményeknek nem lesz elég agyuk belátni tévúton járásukat...

Had mondjak egy analógiát!Szóval én egy kivételesen intelligens egyén vagyok,aki 50-es IQ jú óriás önjáró robotokat építgetek.Elérkezik a nagy nap,bekapcsolom őket.Nos a programjuk szerint ezek bármit megtehetnek,de mivel nincs elég előre betáplált intelligencia,ezért 99% hogy a rossz irányba fognak elmenni.Ezek után mondjuk legyőzi a hadsereg a pusztító gépeimet,én meg megyek a Holland bíróságra,emberiség ellen elkövetett bűncselekmény nevében.Erre én mit mondok:"A robotok döntöttek így,én csak megalkottam őket".

Szerinted nem ítélnének el halálbüntetésre?

2013. aug. 19. 20:57
 14/28 anonim ***** válasza:
Tuti, hogy nincs. Ha lenne semmi értelme se lenne. Gondoljatok bele: van egy tudatos lény, aki kapcsolatban van Istennel, tudja mi a jó és tudja, hogy semmi esélye ellene, és mégis fellázad? Ez hülyeség. Ott van a legfőbb jó és a legfőbb boldogság mellett, és szembeszáll vele? Pio atya azt mondta: Létezik és nem hülye, hanem agyafúrt. Szerintem Pio atya k**va nagy hülyeséget mondott, mert ha valóban okos lenne, akkor nem lázadt fel volna Isten ellen. Istennel küzdeni? Semmi esélye. Tehát, ha nem hülye, akkor vagy Istentől kapta a feladatot, hogy legyen rossz, vagy Isten készítette rossznak. Szerintem egyik se, mert nem létezik, csak a képzeletben. A sátán tulajdonképpen az éned egy része, a rosszra hajló éned. Nem tudatos lény, ha nem te. A te rossz oldalad. Mindenki gonoszsága. A sátán az én szememben nem egy démoni figura szárnyakkal, meg szarvakkal, meg piros bőrrel, meg:add ide a lelked és boldog leszel és halhatatlan, ilyen nem létezik, hanem a tudatlanság, a primitívség, a gonosz vágyak, a szemetelés és a környezetszennyezés. Ez az igaz sátán: a TUDATLANSÁG. És nagyon sok ember adja oda a lelkét neki, sok olyan aki jó vallásosnak mondja magát. Nem attól lesz a sátáné a lelked, ha azt mondod, hogy te most neki adod és cserébe akkor szerencséd lesz, nem, akkor nem lesz semmi, akkor adod neki a lelked, ha komolyan gondolod, mert hiszel a sok primitív sz*rságban, mert tudatlan vagy. Tehát a sátán nem egy tudatos lény, akkor semmi értelme nem lenne az egésznek, sokkal inkább az ember rosszra való hajlama és tudatlansága!
2013. aug. 19. 22:47
 15/28 anonim ***** válasza:
83%

Szia!

Igen van. Méghozzá azért, mert ez a fordítás pontatlan. Az itt szereplő "ra" héber kifejezés, ugyanis nem "gonoszt" jelent, hanem büntetést, nehézséget, bajt, rosszat, olyan helyzetet, amely arra szolgál, hogy az embert figyelmeztesse, felébressze.

A jubileumi Bibliakommentárból idézek: "Igen merész módon nemcsak a babiloni istenekkel szemben folytat harcot a próféta, hanem a perzsa (!) dualizmussal szemben is. Az abszolút monotheizmus értelmében azt tanítja, hogy Isten „sötétséget és világosságot alkotott”. Ez túlmegy a teremtés és a bűneset történetén, amely szól ugyan arról, hogy Isten világosságot alkotott, de a sötétséget előfeltételezi. A vers második fele nem annyira a jó és rossz princípiumának a teremtéséről szól, mint inkább a „békességről” és a „bajról”, jó és rossz sorsról, arról, hogy a nyomorúságot is Isten adja. De nem a baj az Isten utolsó szava. A fogság nyomorúsága után boldog időt hoz népére. Parancsot ad az égnek és a földnek, hogy igazságot és szabadulást teremjenek, Zsolt 85:12; Hós 2:21–24."

Üdv. Péter

2013. aug. 20. 08:29
 16/28 A kérdező kommentje:

"Létezik a Sátánka:)

Hiszen az Ùr őt is megteremtette.

Nos az idézet lényege pedig, hogy egy Isten van, aki mindent teremtett. Több nincsen. Isten nem gonoszat cselekszik, hanem ő cselekedte a gonoszak megalkotását is, akik szabad akaratukbòl lettek gonoszak és hálatlanok. Nem a hamburger Isten és az evolùciò."

Nem nagyon értem mire alapozod,hogy nem cselekszik gonoszat,a Biblia még alá is támasztja Ézsaiás kijelentését.Az világos,hogy az egy istenről szól,és nincs más rajta kívül,de egyébiránt a mondatot félremagyarázod,mivel az így szól:

"Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem,ki

békességet szerzek és gonoszt teremtek"

Tehát egyértelműen az ellentétpárok irányításáról van szó.Van,ahol "baj"-nak fordítják a gonoszt."A sötétség erőinek is Isten akaratához kell viszonyulniuk"-írják a lábjegyzetben.Tehát Isten irányítja a gonoszt is.

A hamburger,Isten,és az evolúció kapcsolatáról nem tudok nyilatkozni,az a lényeg,hogy te érted...

2013. aug. 20. 08:36
 17/28 anonim ***** válasza:

A teremtek miòta a csinálni szinonimája?

Lehetőséget adott az Úr a szabad akarattal, hogy gonoszat tegyünk.

A gonosz pedig nem egy sötét erő, hanem egy ártalmas gondolkodás, cselekvés, amely a másik ellen szòl. Nem azt írja a szöveg, hogy viszályt szítok köztetek. De nem kell nekem hinni, nem kötelező. Viszályt passzívan szít, mert az igazság és az egò megosztja az embereket. Az íge, a tanítás.

2013. aug. 20. 09:03
 18/28 A kérdező kommentje:

"Igen van. Méghozzá azért, mert ez a fordítás pontatlan. Az itt szereplő "ra" héber kifejezés, ugyanis nem "gonoszt" jelent, hanem büntetést, nehézséget, bajt, rosszat, olyan helyzetet, amely arra szolgál, hogy az embert figyelmeztesse, felébressze."

Ha van külön sátán,akkor mondanál rá példákat,hogy mi a különbség az ő ténykedése,és Isten ténykedése között?

2013. aug. 20. 09:04
 19/28 anonim ***** válasza:
Az univerzumnak van egy szép, lenyűgöző, csodálatos, teremtő fele és van egy erőszakos, félelmetes, pusztító fele is. Az itt leírt tulajdonságok mind rá illenek az univerzumra. Az embernek is van egy jó és rossz fele és a rosszat nevezhetnénk sátánnak vagy démonnak. Mindenki a maga poklának kovácsa. Nem egy ördögi lény szervezkedik ellenünk, nem! Mi magunk készítsük a poklot magunknak, itt a Földön.
2013. aug. 20. 09:09
 20/28 A kérdező kommentje:

"A teremtek miòta a csinálni szinonimája?

Lehetőséget adott az Úr a szabad akarattal, hogy gonoszat tegyünk."

Amióta az ószövetségben pusztított,gyilkolászott, a növénytől kezdve,állaton keresztül az emberig.És ha már a szabad akaratot említed,az mióta szabad akarat,hogy Isten parancsolja az embernek,hogy mikor kit öljön meg,hogy tegyen kárt benne?

"Létezik a Sátánka:)

Hiszen az Úr őt is megteremtette"

"A gonosz pedig nem egy sötét erő, hanem egy ártalmas gondolkodás, cselekvés, amely a másik ellen szòl."

Akkor most keresztényi értelemben létezik,vagy nem?

2013. aug. 20. 09:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!