Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ti egyetértetek azzal, amit...

Ti egyetértetek azzal, amit néhány vallás mond, miszerint ne olvassunk könyveket, irodalmat?

Figyelt kérdés

Azt mondják a végső elszámolásnál úgyis egyek vagyunk és a könyvek nem visznek előre, egyedül a Biblia. Nagyon nem tudok azonosulni ezzel a nézettel. Ha valóban nem olvasnánk könyveket, akkor mi hogyan jutnánk előre ebben az életben.

Rendben, megértem, hogy a vallásos emberek tiltják, hogy vulgáris kifejezések legyenek a szövegekben. Bár szerintem ez még nem rombolja egy műnek az értékét. Van, amikor ki kell mondani a dolgokat azért, hogy kifejezzük elégedetlenségeket a társadalom széthúzói erőivel szemben.

Másrészt a vallás tiltja a homoszexualitás nyílt ábrázolását irodalmi művekben. Ezenkívül bár nem tartozik az előbbi gondolathoz, de a bűn vagy gyilkosság megjelenítését is. Ez azért is érdekes, mivel a Szentírásban is le van írva a gyilkosság (Káin-Ábel), így nem értem.

Sok rockzenész, lázadó támadva volt a vallás által, mert nyíltan ki merték mondani a gondolataikat. Nem lehetséges, hogy ebben is inkább politika van?

Nem mellesleg a világ egyik homoszexuális költőjének versei, Allen Ginsberg, ezt tanítják a református egyetemen, akkor miről is beszélünk?

Ti hogy látjátok, reflexiók?

2013. aug. 10. 11:40
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Akkor jó :D
2013. aug. 10. 15:11
 12/18 anonim ***** válasza:
De lehet, hogy a szabadkőműves katolikus kémek, a lepontozòs kérdésben adott felvilágosításom, vagy a bigott konervatív hit tagadása csapta ki a biztosítékot, Kb. azòta mehet ez a történet. Meg megjegyzeztem, hogy a vallás nem méreg, csak annak aki nem bírja.
2013. aug. 10. 15:11
 13/18 anonim ***** válasza:

Halottam már ilyen vallásról...Illetve egy valláson belüli szervezetekről/felekezetekről is. Én teljes mértékben elítélem ezt a felfogást. Direkt butítani az embert csak azért,hogy hívő maradjon(egy ezek szerint romlott vallásban),na hát az szégyenletes.

Az más,ha pl. csak trágár,mocskolódó könyvek fílmek stb. vannak megtiltva,mert ezek az ember javát is szolgálják.(Nem mintha ez vallás nélkül, ne lenne megoldható)

2013. aug. 10. 17:08
 14/18 anonim ***** válasza:
73%
Kik irányítják a vallásokat? olyan emberek,akiknek fontos a hatalom,a befolyásosság.Persze,hogy azt mondják,hogy csak bibliát olvassál,mert akkor nem tágítod a látókörödet,nem önállósodsz,nem jössz rá arra,hogy hátsó szándékkal magyaráznak be neked dolgokat,és lehet terelgetni szépen,mint az engedelmes birkát.Ugyanezért támadták/ják a rockzenét is.Sok rock szám kimondja,hogy milyen képmutató az egyház,mi a baj a vallással,ez az üzenet természetesen nem juthat el egy hívő tudatáig,ezért le kell butítani azzal a dumával,hogy a rockzene az ördög műve,el kell ítélni,nem szabad hallgatni.A vallás hasonlóan működik,mint a politika.
2013. aug. 10. 18:01
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

A zsidó vallás sokáig tiltotta a világi művek olvasását. Az írni olvasni tudás segítette őket egy analfabéta világban, de a reneszánsz idején ellenük fordult, mert akkor sokan műveltek lettek, de számukra a vallásuk parancsai kizárták ezt a lehetőséget.

Az inkvizíció egyik feladata volt az, hogy őrködjön afelett, hogy milyen gondolatok kerülnek nyomtatásra és számtalan könyvet elégettek, esetenként a szerzővel egyetemben, így a kereszténységtől nem idegen a számára nem szimpatikus gondolatok elnyomása. Manapság csak a saját hívei körében fejthet ki ilyen értelmű propagandát, de azt meg is teszi, gyakran minősítve a szerzőt és már akkor sem javasolja az olvasását, ha rossz híre van valamiért az írójának.

Mind a tudományos munkák, mind az irodalom terén erősen szelektál napjainkban is, bár szerencsére cenzúrára már nincs lehetősége semelyik egyháznak.

Olvasni kell, lehetőleg széles körű irodalmat, az érdeklődési körödnek megfelelő tudományos szakmunkákat, ismeretterjesztő műveket. Mások gondolatai sok esetben segíthetik az ember felfogását, eligazodását a világban, ezért alapvetően fontos a művelődés.

2013. aug. 10. 19:40
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy értek vele egyet. Melyik vallások tanítják ezt?

Egy csomó értékes szépirodalmi mű van, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése, vagy Voltaire Candide-ja annyira inspirált remekművek, hogy kihagyhatatlanok az ember életéből. A Biblia jó és fontos, és persze a Biblia az a Biblia, de vannak jó, helyes és nagyszerű dolgok a Biblián kívül is. Számos egyéb forrásból is (többnyire szépirodalmi művek) nyerhetünk bölcsességet, nagyszerű, felemelő tanulságokat és lelki fejlődést. Miért utasítanánk vissza ezeket a remek, kiváló, bölcs gondolatokat pusztán azért, mert nem részei a Bibliának?

Nem a gyilkosság vagy más bűnök művészi ábrázolásával van a baj, hanem azzal, ha pozitív színben állítják be azokat.

2013. aug. 11. 15:02
 17/18 anonim ***** válasza:

Röviden reagálva: A történelmi keresztény felekezetek egyáltalán nem tiltják az irodalmi művek olvasását, sőt buzdítanak rá. (vannak pap/lelkész irodalomtanárok, és olyan igehirdetést, prédikációt is hallottam már, ahol irodalmi művekből is idéztek.)

Lehet egy-két szektagyanús gyülekezet itt-ott, ahol igen, de velük nincs egyetértés sem ebben, és általában másban sem igazán.

2013. aug. 11. 20:17
 18/18 A kérdező kommentje:

Valóban a Bűn és bűnhődés egyik alappillére az orosz kultúrának. Ettől kezdve megsokasodtak az ilyen témájú művek. Ezt lehet támadni, nyilván egyszerűbb mint megkeresni, mi bújik meg a sorok mögött.

Ezek szerint az is baj, ha a szexualitás nyíltan van ábrázolva. Miért? Nem az emberi élet része? A Bibliában nagyon sok kegyetlen dolog van leírva. Például a házasságtörő nő halálra ítélése. Ez nem kegyetlenség, vagy az általam említett Káin-Ábel? Ellenben én megértem a valláshoz, illetve szektákhoz tartozó emberek álláspontját is, csak nem azonosulok vele.

2013. aug. 11. 23:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!