Milyen logikát láttok abban vallásosok, hogy Isten elítéli saját magát?
Ja,ezt kihagytam,bocsánat:
"Nem ítéli el saját magát. Azért butácska a kérdés, mert ha például van egy gyereked, aki hasonlít hozzád, az nem te vagy, ha teszel vele valamit, akkor vele teszed, nem önmagaddal."
Egyenlőre maradjunk istennél.Világos,hogy Isten a bibliában ugyanazokat megteszi,amiket az ember:Szeret,gyűlöl,megbocsájtó,ítélkező,megment,elpusztít,megkínoz,megkegyelmez stb...Na most,ha mindezek a tulajdonságok istenhez tartoznak,csakúgy,mint az emberhez,akkor ha ezek közül némelyet elítél,akkor saját maga egy részét is elítéli.
Isten nemcsak szeretet, hanem Igazság is, ezért ítélkezhet. Ezenkívül mivel Ő tökéletes, és mindent pontosan tud, ezért nincsenek előtte rejtett dolgok, vagyis az ítélete teljesen igazságos. A szeretet nem a "szeressük egymást gyerekek, és ne mondjuk meg a másiknak azt sem, ha rosszat tett."
Egyébként Édenben a fa: szabad akarat. Lehetett választani, hogy mit akarnak, tudták a következményeket. A rosszat választották, ezzel a vele járó dolgokat is. Ezért nem Isten a hibás.
Az emberek is el szokták ítélni saját magukat. Példák: önvád, bűntudat, "nem tudok megbocsátani magamnak" stb. Miért lenne értelmetlen, ha Isten ítélkezne maga fölött?
Persze a válasz függ attól is, hogy mi az "Isten" fogalma. Ez pedig függ a vallástól is (de te az összes vallásost kérdezted), és függ az egyes emberek egyéni értelmezésétől is.
De a legjobb kérdés, hogy ez ki a fenét érdekel? Olyan sok nagy, aggasztó probléma van a világban. Miért pont ilyen baromsággal foglalkozol?
"A szeretet nem a "szeressük egymást gyerekek, és ne mondjuk meg a másiknak azt sem, ha rosszat tett."
Persze,hogy nem,de a bibliában ennél kicsit durvább dolgok is vannak....Erőszak,halál ezerrel.
"Egyébként Édenben a fa: szabad akarat. Lehetett választani, hogy mit akarnak, tudták a következményeket. A rosszat választották, ezzel a vele járó dolgokat is. Ezért nem Isten a hibás."
# 15/24-nél erről már írtam.Tudom,hogy volt szabad akaratuk,nem is erről beszéltem.
"Ez a kérdés egy akkora baromság..."
Kíváncsivá tettél,miért az,kifejtenéd?
"Az emberek is el szokták ítélni saját magukat. Példák: önvád, bűntudat, "nem tudok megbocsátani magamnak" stb. Miért lenne értelmetlen, ha Isten ítélkezne maga fölött?"
Állítólag Isten tökéletes(a bibliairól beszélek)szerinted értelmes dolog a tökéletes felett ítélkezni?
"De a legjobb kérdés, hogy ez ki a fenét érdekel? Olyan sok nagy, aggasztó probléma van a világban. Miért pont ilyen baromsággal foglalkozol?"
Pl.téged,mert válaszoltál;)
Milyen kérdésekkel foglalkozzak akkor? adnál tippet? Tényleg adhatsz,ha van valami ötleted.
> Kíváncsivá tettél,miért az,kifejtenéd?
Nos igen, megpróbálom. Tegyük föl, hogy nem vagy keresztény. Ebben az esetben mi sem természetesebb, hogy ellentmondásokat vélsz fölfedezni a bibliában. Ugyanakkor megszokhattad már, hogy mindig vannak vak hittel megáldott (vagy megvert?) vallásos emberek akik a saját szemüknek se hisznek, ha az ellentmond valamely könyvnek. Ha te nem vagy ilyen vak hitű ember, akkor neked nincsen szükséged ilyen logikai bukfenceket vetni, mert csak az energiádat pazarlod vele, és nem jutsz vele előre. Helyette például megpróbálhatnál megismerni más vallásokat, más elméleteket, és nagyon sok valódi kollektív tudást amit az emberiség összegyűjtött. (Ez utóbbi rendkívül hasznos olyan szempontból, hogy a vallások 90%-át ki lehet rostálni vele, mivel nem érdemes olyanban hinni, amiről TUDOD hogy nem igaz. A tudomány pedig TUDJA és nem HISZI.)
Mi más célod lehet ezzel a kérdéssel? Talán az, hogy bebizonyítsd másoknak: a bibliában vannak megkérdőjelezhető dolgok. Vagy talán te magad még mindig próbálsz hinni benne, és azt szeretnéd hogy valaki más megmagyarázza olyan módon, hogy te el tudd fogadni. Nos, ebben az esetben van egy rossz hírem. Az egyik az, hogy az igazi hit az belülről fakad. Ha valakinek magyarázatra van szüksége, akkor az már nem igazi hit. Az igazi hit az, amikor nem teszed föl a kérdést. Ha fölteszed a kérdést, és valaki megmagyarázza, akkor az egy magyarázat. És nem hit.
Amennyiben csak az volt a célod hogy másokat gondolkodásra késztess, akkor sok sikert hozzá! Nem hiszem hogy ezen a fórumon kellene csinálni (ezt nem arra találták ki), de ez legalább egy jó cél. Ha ez volt a célod, akkor talán mégsem értelmetlen a kérdés, és elnézést kérek. (De persze, ilyenkor a kérdés csak olyan szempontból értelmes, hogy gondolkodásra kényszerít másokat.)
Milyen lehetőség maradt még? Például az, hogy vallásosnak gondolod magadat, és azt gondolod hogy a biblia igaz, és azt valahogy meg KELL magyarázni, de ami téged illet: akkor is igaz, ha nem kapsz magyarázatot. Ez sakk-matt helyzet. Aki ennyire erősen szeretne hinni valamiben, annak nyilván kényelmetlen egy olyan fölvetés, hogy az egésznek nincs értelme. Ugyanakkor, a mindenáron hinni akarásnak szintén nincs értelme, ezért nincs miről beszélni.
Nem tudom milyen lehetőségeket hagytam még ki. Inkább jobb lenne ha te fejtenéd ki, hogy miért tetted föl a kérdést. Mi volt vele a célod?
Köszönöm.
A célom egyrészt az volt vele,hogy kíváncsi voltam,milyen választ adnak rá,hogyan látják,mert én nem látok benne logikát,és másrészt be is szerettem volna bizonyítani,hogy logikátlan.Meglepődtem volna ugyan,ha tudnak rá értelmes magyarázatot,de ha adtak volna elfogadtam volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!