Nem lehet, hogy a három ábrahámi világvallás a gátja a világbékének és világtestvériségnek?
Manapság is, ha betértek egy-egy pogány afrikai vagy amerikai törzshöz, meghívnak enni és a spirituális hagyományokban való részvételre.
Az ókorban is így volt, bárki bemehetett idegen földön a helyiek templomába áldozatot bemutatni, volt szinkretizmus, a hódító nép bevezette a meghódított nép isteneinek a tiszteletét, sőt kötelező volt együtt imádkozni.
Aztán megjelentek az izraeliták, akik már nem voltak hajlandók vegyülni a többiekkel és együtt étkezni velük, s ezt a számomra emberiségellenes szokást átvették a keresztények meg a muszlimok is.
Csak nekem tűnik úgy, hogy a politesta ókorban volt valami békesség és elfogadás? Jó tudom, egyéb okokból megölhettek vagy eladhattak rabszolgának, de akkor is szívesen olvasok pogány korban járszódó könyveket vagy mást, mert nincs meg bennük az ábrahámi örök és eredendő megkülönböztetés.
Fejlettebb nyugat-barátokkal is finoman kell bánni,Szaúd Arábia látszólag az, de szalafista mozgalmakra rengeteg pénzt öl,és sok szaudi van vezető pozícióban terror szervezetekben. Pénze "békés" szalafistához vagy dzsihadistához megy nem törődik annyira.
Akkor összeírom a aktuális panorámát.
Stabil muszlin országok:Indonézia(itt levő jó részt terrorszervezetek felszámolták), Malajzia,Brunai,Bangladesh(bajok kezdődnek, iszlamisták és nacionalisták közt, de még stabil),Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán,Üzbegisztán (volt itt is szerveztet de kirugdosták-IMU),Türkmenisztán,Tádzsikisztán (itt vannak problémák), Törökország,Albánia,Jordánia,Katar,Arab Emírségek, Bahrain(rendszer stabil, de belül feszült síita-szunita viszony),Oman, Marokkó
Stabil, de proxiháborút vív vallási alapon nem-hivatalosan:Irán, Szaud-Arábia
Instabil, polgárháborús:Pakisztán (terrorszervezet támogatás, és ország egy része talibán uralom alatt),Afganisztán, Irak, Szíria,Libanon,Jemen,Egyiptom,Líbia,Algéria,Mauritánia,
Mali,Szomália,Szudán,Nigéria
Vallásilag stabil még:Csád, Niger,Szenegál és még ott levő muszlim országok amit korábban még nem említettem
vallás jelentős konfliktus forrás:Myanmar,Dél-Thaiföld,Fülöp-szigetek, Kaukázus orosz része,Kínában ujgorok (pár szervezet vallási húrokat pedzeget)
Három ábrahámi? Zsidó, keresztény, - melyik a harmadik?
Fairi1-nek
Félelmetes, amit írsz. Valójában én nem vagyok igazán tájékozott az Iszlám ügyeiben, még azt sem értem, mi az oka, hogy a Nyugat ellen terrortámadásokat intéznek. Természetesen sejtem, egyrészt Izrael, másrészt az USA jelenlétét utálják, de ezeket is csak nagy vonalakban sejtem, valójában fogalmam sincs mi a konkrét oka az ellenségeskedésnek, amely akkora, hogy gyilkolnak is miatta.
Vázolnád?
Szia!
Talán a kiválasztottság hirdetésének köszönhetjük a nacionalizmust, sovinizmust és ezzel együtt az egoizmus világhódító és deformáló egyeduralmát.
tzolko
kezdjük az alapoktól
modern szalafizmus 19.században, visszatérés az alapokhoz Koránhoz a szunnához és minden ezoterikusabb értelmezés elvetése. ilyen megújulások a kereszténységben is voltak, így önmagában nem is lenne probléma
1990 években egy új erősen radikális értelmezés is megjelent és táptalajra lelt a szegény, tanulatlanok közt,de mély vallásosságra vevő fiatalokat is meg tudta környékezni.
Ez a szalafista dzshidadizmus
Fő koncepciói:
-erőteljes nyomaték tawhid koncepcióján vagyis EGY igaz isten van csak
-hakimiyyat Allah, vagyis isten korlátlan uralma, minden más, legyen az liberalizmus, vagy humanista gondolatok értelmetlenek, uniszlám
-összes innováció az iszlámban el kell utasítani
-takfir engedélyezése,és szükségessége, ami azt a törvényt takarja hoyg muszlin egy másik muszlimt nem hívőnek mond
-jihad központi szerephez jut a hitetlen kormányok ellen harc, jihad nem feltétlen jelent fegyveres utat, de ez az irányzat kard útján történő értelmezést érti ez alatt
Tolerancia szó nem ismerik,és az a probléma nem csak a levegőben beszélnek, másik fő baj találnak rá elég vevő embert,harmadik igazából nem akarnak tőlük határozottan elhatárolódni a mérsékeltek,elszigetelni,kitagadni őket. Félnek, lehet vmiben egyetért, inkább ne folyunk bele elven, vagy nem is tudom miért.
Erőszakkal, hitbuzgósággal tartomány méretű területeket ellenőriznek és vezetik be a szigorú értelmezésüket. Neten,közösségi oldalakon híveket toboroznak mindenhonnan és találnak erre vevőt. kevesen vannak, 20 millió alatt becslések szerint, de mégis óriási hatást gyakorolni az egész világra. Pénzt szereznek,embereket, fegyvereket. Ahol a felvont fekete színű zászlóik megjelennek, benne arab felirattal kő kövön nem marad.
nyugatiakat miért támadják? hitelveikben benne van,erkölcstelen elfajzott népségnek néznek, akik megtagadták Istent,ennek egyetlen lehetséges büntetése halál. Muszlimok közül sokan elfordultak az igaz úttol, alkoholt isznak, nő nem fátyolt hordanak. Sííták még nálunk is rosszabbnak tartják, mivel szerintük az eredeti tanokat eltorzították.
még a mérsékeltebbeknek szalafisták valszeg sokban egyetértenek és hallgatnak a dolgokról.
bármilyen elhanyagólhatónak tűnnek, embert folyamatosan találnak, kiváló anyagi keretek, ahol táptalajt lelnek, ott megtelepednek. Szíriában a leghatékonyabb lázadó szervezet az Al-Nusra front, szélsőséges értelmezést tartják csak elfogadhatónak.
van bennük elég potenciál hogy náluk sokkal több emberre ráerőltessék akaratukat.
Durván hangzik.
Természetesen életmódjukból kifolyólag nem lehetnek versenyképesek a nyugattal szemben. A nagy fogyasztási igény sorozatgyártást tesz szükségessé, ami egyrészt lejjebb viszi az árakat és a nagyszámú konkurencia azt eredményezi, hogy a hatalmas mennyiségű eladott termék profitjából fejlesztésre kell fordítaniuk jelentős összeget, hogy versenyképesek maradjanak, amire képesek is, így a folyamatos és gyors fejlődés biztosított. Nagyjából ez a sokat bírált és kárhoztatott amerikai életstílus előnye és ezért katonailag soha nem lehetnek az iszlám országok ellenfelei a nyugatnak, hiszen fejlett haditechnika csak fejlett ipar és tudomány világában lehetséges, de persze egy terrorakció is borzalmas lehet, ha tömegpusztító fegyvereket vetnek be a terroristák.
Miért? nem a vallási szövegekkel fanatizálják őket és ezért hajlandóak önként menni a vágóhídra, a halálba-- miért? mert azt szuggerálták be nekik, hogy egy tucat szűzet fognak kapni Allahtól.
Sajnos ahogy az elmúlt évek történéseit figyeltem, azt kellett megállapítanom,ezt komolyan gondolom, hogy az állat normálisabb faj, mint az ember. Mert az ember hiába lett intelligensebbnek teremtve, még is annyira befolyásolható, és ostoba!
Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy miért nem képes használni a saját fejét? Miért engedi magát befolyásolni anélkül, hogy előbb gondolkodna. S ez szomorú, mert független az iskolai végzettségtől.A minap voltam valahol ahol arról beszélgettek, hogy valakinek a hozzátartozója ismételten kisétálhatott a zárt osztályról, ahova a család helyezte alkohol függősége miatt.
Erre egy szintén jelenlevő orvosnő a következőket ajánlotta; Itt és itt ebben a templomban lesz tartva egy közös imádkozás, el kell az illetőt oda vinni és Isten, vagy Jézus segíteni fog, mert megerősíti az illetőt a hitébe és le fog tudni mondani az alkoholról. c...c...c
akkor mit várjon az ember egy alulképzett embertől-- de itt van a gyermek tragédia, amikor jó módban élő emberek a saját pici gyermekükből fénylénnyé akarták felnevelni... egyszerűen szörnyű! A ló is szemellenzős de legalább előre tisztán lát és jól hall, amíg az ember, nem lát az orránál tovább!
Ebben teljesen igazad van, az előbbiekkel is egyetértek, azt hozzátéve, hogy úgy tűnik, a mohamedánok között a gazdagok is komolyan gondolják a saját szélsőséges nézeteiket.
Legalább is úgy tűnik.
Egyik harcos, aki mártír akar lenni egy negyedéves angolszakos hallgató. Róla nem lehet mondani hogy tanulatlan vagy szegény lenne.
Egy vezető is megszólal, és elmondja hogy képzeli a jövőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!