A zsidók kitalálták Jézust?
Aztán kb 150 évig csak zsidó volt keresztény és utána még vagy 200 évig a zsidók vezették a kereszténységet, amelybe más népeket is beengedtek...
Végül kiszorították őket a saját vallásukból és ellenük fordították.
Nem vagyok boldog, de köszönöm a jóakaratod, ha Te boldog vagy a hiteddel, hát legyen neked is jó.
A zsidók kereszténysége történelmi tény, ezt a vallást ők találták ki, de nem baj, hogy Neked is tetszik, hihetsz benne, csak arra kérlek, légy korrekt, fair...
tzolko:
A választ eredetileg a kérdezőnek szántam,egy időben írhattunk. Az vitathatatlan,hogy a keresztyénség zsidó szektának indult,zsidó volt Jézus és az első tanítványok is. De mégsem tetszik a megfogalmazás,hogy "zsidók találták ki"- ezt csak úgy tudom elfogadni,ha leszögezzük,ez nem a zsidókat jelenti általában.
Mert ebből fakadhatna egy olyan félreértelmezési lehetőség,mely szerint a keresztyénség is valami titkos zsidó összeesküvés eredménye.
Nem értem ezt a zsidó összeesküvést.
Az ószövetség szerves része a Bibliának és én kifejezetten harcoltam ellene, mert annyira régi, hogy manapság már teljesen tudománytalan és erkölcsileg is elavult volt már kétezer évvel ezelőtt is. Ezért is született meg a zsidók körében a kereszténység, amit természetesen az ortodox zsidók nem toleráltak. Ettől függetlenül nem értem a zsidók elleni indulatokat, hiszen a kereszténység nagyszerű eszméi nekik köszönhetőek és attól eltekintve, hogy rengeteg dologban túllépett rajta szerintem az idő, elismerem, hogy vannak értékek benne, de ezt már a zsidók lefektették nagyrészt.
A vallások is fejlődnek, csak sajnos lassan, nem követik az idő múlását.
Ahogy a kereszténység változott, úgy a zsidó hit sem egyenlő a kétezer évvel ezelőttivel, az is változott, legalább is bizonyára máson van a hangsúly, mint akkoriban.
Én ugyan ateista vagyok és származásilag sincs közöm a zsidókhoz, csak egyszerűen nem értem ezt a nyilvánvaló negatív hozzáálást, illetve értem, hiszen már a keresztény és a nem keresztény zsidók is marakodtak a vallásaik miatt, de talán nem ennyire, hiszen ők ha el is vetették az ősi zsidó hitet, bizonyára értékelték, sőt át is vették annak pozitív elemeit.
Nagyjából ennyi...
tzolko
pedig a zsidó összeesküvés magyarázata igencsak egyszerű: az emberek mindig is irigyek voltak, és féltek azoktól, akik okosabbak, ügyesebbek, összetartóbbak náluk, és ha egy nép haza nélkül is nép tudott maradni kétezer éven keresztül, akkor az a nép tud valamit, ergo okosak, ergo veszélyesek, ergo ki kell őket irtani. Az, hogy ők irányítják a világot azért egy kézenfekvő nézet, mert akkor ez az oka annak, ha valami baj van, és ez az oka annak, hogy az egyes embernek nem jön össze, véletlenül sem az, hogy a saját kormánya tökéletlen vagy esetleg ő maga nem elég ügyes vagy okos.
Válaszolva a kérdésre: nem, nem kitalálták, történelmi személyiség, tehát létező ember volt, de ettől nem lesz isten fia, még ha ő azt is hitte magáról esetleg.
Történelmi hitelességét kár vitatni. Ez nem hitkérdés. Egyrészt a biblia is hiteles forrásnak tekinthető (irányelv, hogy ókori iratok hitelesnek tekinthetőek, ha az eseménytől számított 150-200 éven belül lejegyezték. Márpedig az evangéliumok (de legalábbis van köztük olyan, amely)akár 100 éven belül le lehettek jegyezve, így hitelesnek tekinthetőek. Ahogy Pál levelei, hiszen az is történelmileg elfogadott, hogy ha nem is mindet (bár szerintem mindet), valamennyit tutira Pál apostol írt. Akkor pedig kb 40-50 évnél nem nagyon lehet később, mint Jézus halála.
De megemlíti Tacitus, római történetíró is ("Krisztust, akitől a név származik, Tibérius uralkodása alatt Pontius Pilátus kivégeztette..."), és még egy csomó író, akiket én kevésbé ismerek. Pl Thallus, Plinius Secundus... Stb.
Ezenkívül közepesen fontos szempont, hogy a zsidó vezetők (a nem megtértek) a bibliát abban a korban nem Jézus leírásának a hitelességéért támadták. Pedig nem voltak a keresztények "barátai"...
Ez elég fontos tény. Hogy elhiszi-e valaki, hogy Isten fia-e, rábízom, ebből a szempontból lényegtelen. Én elhiszem, de ez személyes dolog. De nem a zsidók találták ki, ez mindenképpen messze áll a valóságtól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!