A cölibátus azért van, hogy valójában többet gondoljanak a szexre?
A mi hittan tanárainknál legalábbis ezt tapasztaltam.
Egy csomó dologról a szex jutott az eszükbe...
„Nem kérdező a cölibátus a vagyon egyházba maradását szolgálja. Ahogy az egyház gazdagsága dúsult, a vagyon nem kerülhetett örökösök kezébe. Ez volt a legegyszerűbb megtenni, hogy hoznak egy cölibátusi rendeletet.”
Ez tévhit. Az egyházi vagyon eleve nem örökölhető, és régen sem volt az. Például a görögkeletieknél nem volt cölibátus, mégsem aprózódott el az egyházi vagyon. A nem örökölhető birtok nem példa nélküli a feudalizmusban, lásd beneficium, azaz a múltbeli szolgálatért kapott birtok. Vagyis egyáltalán nem lett volna szükség cölibátusra az egyházi vagyon megőrzése végett.
„ezeket tapasztaltam, egyáltalán nem találtam ki. azt csak szeretnéd...”
És biztos gyíkká is változtatott, csak már elmúlt.
Írj le egy konkrét helyzetet, témával, elhangzott mondatokkal vagy párbeszédekkel, és esetleg konkrét tettlegességgel, ami határozottan arra enged következtetni, hogy a kelleténél többet foglalkozott az illető a szexualitással. Ezt tedd meg legalább három különböző személyre, hogy valamennyire indokolva legyen az általánosítás.
Mert amit eddig írtál, az minden konkrétumot nélkülöz, és nem látok különösebb okot arra, hogy higgyek neki.
Köszönöm a figyelmeztetést, de nem kiabálok, :))
egyébként a nyomaték kedvéért tettem, hangsúlyozás volt a cél.De legközelebb óvatos leszek.
Az emberek azért találnak ki ilyen dolgokat,mint a cölibátus,mert buták.Állítják,hogy Isten szemében erény,holott még a saját testük működését sem ismerik,amit nem mástól,mint Istentől kaptak.
"Éhes makkal disznókat álmodsz"-Ez történik,ha valaki elnyomja a természetes igényeit.
Mi tagadás, a zárdákról is keringenek történetek.
Bocaccio Dekameronja azért kihegyezett túlzás, olyan humoros esetek gyüjteménye, amik többsége meg sem történt, de mégis jellemzik kissé a helyzetet, Minden ember tud magán uralkodni valamelyest. Az elfojtott szexualitás sehol sem szerencsés, a teljes élethez, a normális gondolkodáshoz szükséges.
A gyermekgyilkosok többsége is sokat ült börtönben, ahol eltorzult szexualitásra tett szert. Nem csoda, hogy a svéd hatóságok próbálkoznak lazítani a helyzeten, engedélyezve a szexet a börtönökben, gondolva arra, hogy az elitélt egyszer majd szabadul.
Katolikus papoknál valóban tapasztalható egyfajta felfokozott érdeklődés, de általában nem viszik túlzásba. Példát nehéz felhozni, de aki halott már hasonló jellegű prédikációt, illetve intéseket, egyetért velem, vagy a kérdezővel. Személyenként ez változó, akár az ellentétje is lehetséges, a túlzott szemérmesség, aki a leghalványabb utalásra is zavarba jön és egyáltalán nem szeret erről beszélni.
Hiszen ez évszázadok óta közismert tény, viccek témája.
Meg kell jegyeznem, az érintettek, vagyis a katolikus papok többsége ellenben jól viseli ezt a megpróbáltatást és túlnyomórészt nemes érzelmekről tesznek tanúságot, lemondva ezzel egy olyan dologról, ami mindannyiunk számára rendkívül fontos. Azzal a néhány esettel, vagy megnyilvánulással meg elnéző lehet mindenki, engem példának okáért cseppet sem érdekel magányosan áldogál e, vagy megszorongatja a szolgálót, mert ateista létemre a szexet magánügynek tartom.
Ha az egyház, vagy a pap lelkiismerete megbékül vele, felőlem meg is szegheti fogadalmát, amit szerintem is kár volt tennie, de ha megtette, az Ő dolga, részemről a továbbiak sem érdekelnek.
Ha hívő lennék, a vizet prédikál, de bort iszik elve miatt lehet, hogy tiltakoznék, de az is meglehet, akkor sem érdekelne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!