Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A cölibátus azért van, hogy...

A cölibátus azért van, hogy valójában többet gondoljanak a szexre?

Figyelt kérdés

A mi hittan tanárainknál legalábbis ezt tapasztaltam.

Egy csomó dologról a szex jutott az eszükbe...

2013. febr. 16. 14:53
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
55%

Nem, a cölibátus azért van, hogy minél teljesebb odaadással csak a hivatásának éljen az illető.

A kérdés elég cinikus, és leginkább a korlátozott számú tapasztalatból adódik. Majd megnősz, és tapasztalsz sok mindent, szóval ez még változni fog.

2013. febr. 16. 15:32
 2/15 anonim ***** válasza:
67%
Talán azért beszélnek róla, mert a mai fiatalokat CSAK ez érdekli. A hátránya és a veszélyei viszont nem.
2013. febr. 16. 15:35
 3/15 anonim ***** válasza:
49%

Nem, a cölibátus azért van, hogy egész életüket Istennel szenteljék.

A szexualitás fontos téma, főleg a fiataloknak, szerintem nincs azzal gond, ha hittanórán a nagyobbakkal erről is beszélgetnek.

2013. febr. 16. 15:47
 4/15 A kérdező kommentje:

már elég jól felnőttem, 30-on túl vagyok.

ezeket meg megtapasztaltam, és nemcsak egy helyen, nemegyszer.

Sok éves tapasztalat alapján mondom ezt. Nemcsak a hittant tanítóknál tapasztaltam ezt, de őket sajnos kénytelenek voltunk elviselni, elég zavaró volt ez a fajta szexualizálás náluk, vagy ha csüngtek a lányokon ):.

Pl. testvérem egyházi fősulira járt, ahol kispapokat is képeztek, ott is megtapasztalta ezeket.

Meg az idővel az ember tapasztal innen is, onnan is...

Ha sokat gondolnak a szexre, illetve annak elfojtására, akkor hogyan lehetnek teljesebb odaadással valamiért?

2013. febr. 16. 15:47
 5/15 A kérdező kommentje:

Nem felvilágosító jelleggel beszéltek a szexről, hanem kb. mindenre beindultak...

Ráizgultak a lányokra, meg hasonlók ( a megjegyzéseik állandóan ilyen szextől fűtöttek voltak, semmi köze nem volt a szexuális felvilágosításhoz)

2013. febr. 16. 15:49
 6/15 anonim ***** válasza:
57%
Az elfojtás még sosem hozott jó eredményt :)
2013. febr. 16. 16:00
 7/15 anonim ***** válasza:
77%

Nem kérdező a cölibátus a vagyon egyházba maradását szolgálja. Ahogy az egyház gazdagsága dúsult, a vagyon nem kerülhetett örökösök kezébe. Ez volt a legegyszerűbb megtenni, hogy hoznak egy cölibátusi rendeletet.

Ellent mondva Pál kijelentésével, tanácsával:

Timótheushoz írt I. levél 3. rész

1. Igaz ez a beszéd: Ha valaki püspökséget kiván, jó dolgot kíván.

2. Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;

3. Nem borozó, nem verekedő, nem rút nyereségre vágyó; hanem szelíd, versengéstől ment, nem pénzsóvárgó;

4. Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel;

5. (Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?)

6. Ne legyen új ember, nehogy felfuvalkodván, az ördög kárhozatába essék.

7. Szükséges pedig, hogy jó bizonysága is legyen a kívülvalóktól; hogy gyalázatba és az ördög tőribe ne essék.

8. Hasonlóképpen a diakónusok tisztességesek legyenek, nem kétnyelvűek, nem sok borivásba merültek, nem rút nyereségre vágyók;

9. Kiknél megvan a hit titka tiszta lelkiismerettel.

10. És ezek is először megpróbáltassanak, azután szolgáljanak, ha feddhetetlenek.

11. Feleségeik hasonlóképen tisztességesek, nem patvarkodók, józanok, mindenben hívek legyenek.

12. A diakónusok egy feleségű férfiak legyenek, a kik gyermekeiket és tulajdon házaikat jól igazgatják.

13. Mert a kik jól szolgálnak, szép tisztességet szereznek magoknak, és sok bizodalmat a Jézus Krisztusban való hitben.

14. Ezeket írom néked, remélvén, hogy nem sokára hozzád megyek;

15. De ha késném, hogy tudd meg, mimódon kell forgolódni az Isten házában, mely az élő Istennek egyháza, az igazságnak oszlopa és erőssége.

16. És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.

6. Ha van feddhetetlen, egy feleségű férfiú, a kinek hívő, nem kicsapongással vádolt avagy engedetlen gyermekei vannak.

7. Mert szükséges, hogy a püspök feddhetetlen legyen, mint Isten sáfára; nem akaratos, nem haragos, nem részeges, nem verekedő, nem rút nyerészkedő;

8. Hanem vendégszerető, jónak kedvelője, mértékletes, igaz, tiszta, maga tűrtető;

Titushoz írt levél 1. rész

És a csattanó:

1Kor 7,9 De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni.

2013. febr. 16. 18:03
 8/15 anonim ***** válasza:
84%

OFF

#8 bekapcsolva maradt a Caps Lock. Ezt ne csináld, mert ezzel kivívod a moderátorok rosszallását, és törlik az üzenetet. A netikettben a nagybetűs szöveg kiabálást jelent, és kerülendő.

/OFF

A hittan tanárokra nem vonatkozik semmilyen cölibátus. Az egyedül a római katolikus felszentelt papságra vonatkozik.

„Sok éves tapasztalat alapján mondom ezt. Nemcsak a hittant tanítóknál tapasztaltam ezt, de őket sajnos kénytelenek voltunk elviselni, elég zavaró volt ez a fajta szexualizálás náluk, vagy ha csüngtek a lányokon ):.”

Na persze. Szerintem meg nem így volt. Ugyan, lassan már minden, ami távolról kapcsolódik a katolikusokhoz, fortyog a perverzitástól. Ennél találj ki jobbat.

2013. febr. 16. 21:47
 9/15 A kérdező kommentje:
cölibátust fogadott római katolikus papok tartották a hittant.
2013. febr. 16. 21:56
 10/15 A kérdező kommentje:
ezeket tapasztaltam, egyáltalán nem találtam ki. azt csak szeretnéd...
2013. febr. 16. 22:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!