A cölibátus azért van, hogy valójában többet gondoljanak a szexre?
A mi hittan tanárainknál legalábbis ezt tapasztaltam.
Egy csomó dologról a szex jutott az eszükbe...
Nem, a cölibátus azért van, hogy minél teljesebb odaadással csak a hivatásának éljen az illető.
A kérdés elég cinikus, és leginkább a korlátozott számú tapasztalatból adódik. Majd megnősz, és tapasztalsz sok mindent, szóval ez még változni fog.
Nem, a cölibátus azért van, hogy egész életüket Istennel szenteljék.
A szexualitás fontos téma, főleg a fiataloknak, szerintem nincs azzal gond, ha hittanórán a nagyobbakkal erről is beszélgetnek.
már elég jól felnőttem, 30-on túl vagyok.
ezeket meg megtapasztaltam, és nemcsak egy helyen, nemegyszer.
Sok éves tapasztalat alapján mondom ezt. Nemcsak a hittant tanítóknál tapasztaltam ezt, de őket sajnos kénytelenek voltunk elviselni, elég zavaró volt ez a fajta szexualizálás náluk, vagy ha csüngtek a lányokon ):.
Pl. testvérem egyházi fősulira járt, ahol kispapokat is képeztek, ott is megtapasztalta ezeket.
Meg az idővel az ember tapasztal innen is, onnan is...
Ha sokat gondolnak a szexre, illetve annak elfojtására, akkor hogyan lehetnek teljesebb odaadással valamiért?
Nem felvilágosító jelleggel beszéltek a szexről, hanem kb. mindenre beindultak...
Ráizgultak a lányokra, meg hasonlók ( a megjegyzéseik állandóan ilyen szextől fűtöttek voltak, semmi köze nem volt a szexuális felvilágosításhoz)
Nem kérdező a cölibátus a vagyon egyházba maradását szolgálja. Ahogy az egyház gazdagsága dúsult, a vagyon nem kerülhetett örökösök kezébe. Ez volt a legegyszerűbb megtenni, hogy hoznak egy cölibátusi rendeletet.
Ellent mondva Pál kijelentésével, tanácsával:
Timótheushoz írt I. levél 3. rész
1. Igaz ez a beszéd: Ha valaki püspökséget kiván, jó dolgot kíván.
2. Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;
3. Nem borozó, nem verekedő, nem rút nyereségre vágyó; hanem szelíd, versengéstől ment, nem pénzsóvárgó;
4. Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel;
5. (Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?)
6. Ne legyen új ember, nehogy felfuvalkodván, az ördög kárhozatába essék.
7. Szükséges pedig, hogy jó bizonysága is legyen a kívülvalóktól; hogy gyalázatba és az ördög tőribe ne essék.
8. Hasonlóképpen a diakónusok tisztességesek legyenek, nem kétnyelvűek, nem sok borivásba merültek, nem rút nyereségre vágyók;
9. Kiknél megvan a hit titka tiszta lelkiismerettel.
10. És ezek is először megpróbáltassanak, azután szolgáljanak, ha feddhetetlenek.
11. Feleségeik hasonlóképen tisztességesek, nem patvarkodók, józanok, mindenben hívek legyenek.
12. A diakónusok egy feleségű férfiak legyenek, a kik gyermekeiket és tulajdon házaikat jól igazgatják.
13. Mert a kik jól szolgálnak, szép tisztességet szereznek magoknak, és sok bizodalmat a Jézus Krisztusban való hitben.
14. Ezeket írom néked, remélvén, hogy nem sokára hozzád megyek;
15. De ha késném, hogy tudd meg, mimódon kell forgolódni az Isten házában, mely az élő Istennek egyháza, az igazságnak oszlopa és erőssége.
16. És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.
6. Ha van feddhetetlen, egy feleségű férfiú, a kinek hívő, nem kicsapongással vádolt avagy engedetlen gyermekei vannak.
7. Mert szükséges, hogy a püspök feddhetetlen legyen, mint Isten sáfára; nem akaratos, nem haragos, nem részeges, nem verekedő, nem rút nyerészkedő;
8. Hanem vendégszerető, jónak kedvelője, mértékletes, igaz, tiszta, maga tűrtető;
Titushoz írt levél 1. rész
És a csattanó:
1Kor 7,9 De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni.
OFF
#8 bekapcsolva maradt a Caps Lock. Ezt ne csináld, mert ezzel kivívod a moderátorok rosszallását, és törlik az üzenetet. A netikettben a nagybetűs szöveg kiabálást jelent, és kerülendő.
/OFF
A hittan tanárokra nem vonatkozik semmilyen cölibátus. Az egyedül a római katolikus felszentelt papságra vonatkozik.
„Sok éves tapasztalat alapján mondom ezt. Nemcsak a hittant tanítóknál tapasztaltam ezt, de őket sajnos kénytelenek voltunk elviselni, elég zavaró volt ez a fajta szexualizálás náluk, vagy ha csüngtek a lányokon ):.”
Na persze. Szerintem meg nem így volt. Ugyan, lassan már minden, ami távolról kapcsolódik a katolikusokhoz, fortyog a perverzitástól. Ennél találj ki jobbat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!