Honnan tudják mégis a keresztények, hogy csak egy isten létezik és nem több?
Na jól van, elismerem, egy isten az valahogy szebb, logikusabb, meg mit tudom én.
De ez még nem bizonyíték.
Az sem, hogy a Biblia azt írja, mert az meg körkörös logika, körkörös érvelés.
Szóval ezek nem bizonyítékok és nem meggyőző érvek.
Akkor mégis honnan tudják, hogy csak egy isten van?
(Persze, ha van egyáltalán csak egy is.)
Mert szerintem semmivel sincs több bizonyíték arra, hogy egy isten van, mint arra, hogy több.
Fifti-fifti.
Vagy valaki már találkozott istennel és megmondta neki, hogy egyedül vagyok?
Vagy valami jelét találta az egyedül létének?
Azt hiszem sikerült olyan kérdést feltennem, ami még nem sok kereszténynek jutott eszébe illetve gondolkodott el valaha is rajta.
A Bibliára kár hivatkozni, hogy mit ír (hát akár azt is kérdezhettem volna, hogy a Biblia honnan tudja), mert az már megint a szokásos önigazoló körkörös logika.
A Biblia igazat ír, mert a Biblia azt írja...
Mellesleg ha már a Bibliára hivatkoznak egyesek, a Biblia össze-vissza írogat minden félét:
5 Móz. 6,4 "az Úr, a mi Istenünk, egy úr!"
1 Móz. 1,26 "És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre"
1 Móz. 3,22 "És monda az Úr Isten: ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván."
1 Ján. 5,7 "Mert hárman vannak, a kik bizonyságot tesznek a mennyben, az Atya, az íge és a Szent Lélek: és ez a három egy."
Most egy vagy három vagy sok?
Hello. Ne az Ószövetséget olvasd először. Az Ószövetség megértéséhez szakkönyv kell, akkor rájössz, hogy miért olyan „ellentmondásos”. Pl. Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe, idézek:
„…nem egyszerűen egy adott kor szerzőjének szövegével szembesül. Gyakran egymásba fésült szövegekkel találkozik, amelyekben a legkülönbözőbb szálakat szőtték egybe. Néhány soron belül az olvasó egy 9., 5. illetve 3. századi szerzővel találkozhat.”
Részletesebben írtam erről itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
Kedves kérdező!
Te is használsz E/1-et és T/1-et is. Ez a helyzet akkor is, mikor a Bibliában Isten beszél. És a Biblia igazát nem csak saját maga igazolja, nem kizárólag körkörös logika.
Kedves kérdező!
Először is,hogy félre értés ne essék,én senkit nem akarok megtéríteni és senkinek nem akarok bizonyítani.A bizonyítgatás már megtörtént akkor amikor saját magamnak vallottam be,hogy igen is én hiszek Istenben! Hiszem,hogy van egy Teremtőm és alárendelem magam elvárásainak,mert tudom,hogy miben és kiben hiszek. De megpróbálok egy rövidke választ adni a feltett kérdésedre,mert szeretném ha ebből a szemszögből is megvizsgálnád a kérdéses dolgot.
Ha a Biblia Istene létezik, az biztos,hogy nem a padláson bujkál. Vedd úgy Őt mint egy drámaírót. Ez annyit jelenthet,hogy Ő nem tehető kutatás tárgyává. Istenre nem lehet rábukkanni, mint valami tárgyra,igyhát a drámaírót csak személyes megnyilatkoztatásán keresztül tudjuk megismerni. Ezért kell mindig megvizsgálni azt,hogy mit mond a Biblia Istenről és az emberi kapcsolatról,állapotról.
A keresztény szemlélet szerint maga Jézus Krisztus a végső bizonyítéka az Egy Isten létezésének. Szóval, ha van Isten akkor nekünk "darabja" szereplőinek bíznunk kell abban,hogy művében önmagáról is elrejtett valamilyen információt. Én viszont úgy vélem (és még sokan mások),hogy ennél sokkal többet tett, beleírat magát a darabba! Jézus aki jászolban született és feltámadt a halottak közül, úgy jelenik meg benne, mint a történelem főszereplője. És íme itt a válasz; mert nekünk vele kel foglalkoznunk.
És még ott van az a "Ki a fene mondta...?"részecske a mindennapjainkban. Ki a fene mondta, hogy a többségnek erkölcsi kötelessége a kisebbséget NEM kiirtani? Ki a fene mondta,hogy gyerekeket bántalmazni és éheztetni rossz dolog? Egymást eladni és megvásárolni aljasság....A világban tehát létezik a rossz. De ki a fene mondta? Isten legyen irgalmas hozzánk!
Isten létezése minden áldott nap előtted lebeg,annyi a dolgod,hogy el tudd fogadni.
Kérlek ne vedd személyeskedésnek,csak azt írtam le amiben hiszek.
Az Úr Áldjon!
A Biblia szerint anno a letaszított bukott angyalok elcsábultak a földi asszonyok szépségétől és együtt háltak velük. Ezek gyermekei voltak aztán Isten ként tisztelve.
Amíg Isten a zsidó néppel tartott, mert őket választotta ki, hogy megmutassa a hatalmát a többi népnek, addig a pogányoknak ott voltak ezeknek a bukott angyaloknak a gyermekeik.
Szerintem ezek a hamis istenek alkották régen a görög és római istenségeket, mert nekik csak azok voltak mivel Isten a zsidó néppel foglalkozott többet.
Aztán mivel ez a két kultúra közel van egymáshoz így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a kialakult vallásuk is hasonló
1 Móz. 1,26 "És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre"
A szentháromság mond valamit?
Atya-Fiú-Szentlélek. Ezek hárman egyek, mert egyet akarnak. Egy szerint cselekednek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!