Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A pokolt is Isten teremtette?

A pokolt is Isten teremtette?

Figyelt kérdés

Hát az bizony gonosz egy hely lehet.

Miként születhetett egy jóságos lényben ilyen gondolat?

2012. dec. 16. 13:37
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
0%

a "pokol" mint olyan csak az elso laterani zsinat ota letezik leirva az ujszovetsegben!!

az o-szovetsegben ennek nyoma sincs!!

van viszont egy "hely" ami ennek felel meg!!

errol bovebben a Sanhedrin Gadol,es a Zohar-(kabbalah)-,ir!

ez a hely a "SHEOL"!!

nagy a valoszinusege annak hogy ennek a szonak egy rosszul forditott eredmenye a ma hasznalt "pokol" szo!

2012. dec. 22. 06:36
 22/41 anonim ***** válasza:

melyikőtök írta a véleményezést 9-10- vagy a utólag már nem jelzett KGY?

Ha minden ember csak annyira volna őszinte, mint én akkor a világ sokkal becsületesebb, igazságosabb hely lenne.

2012. dec. 23. 08:10
 23/41 anonim ***** válasza:

" a "pokol" mint olyan csak az elso laterani zsinat ota letezik leirva az ujszovetsegben!!"

Ezt honnan veszed?

Ajánlom, hogy nézd meg a Vulgata eredeti szövegét, mert ott is benne van.

Mt 18.8 magyar:

"Ha kezed vagy lábad botrányt okoz, vágd le és dobd el! Jobb csonkán vagy sántán bemenned az életre, mint két kézzel, két lábbal az örök tűzre kerülnöd."

latin: "si autem manus tua vel pes tuus scandalizat te abscide eum et proice abs te bonum tibi est ad vitam ingredi debilem vel clodum quam duas manus vel duos pedes habentem mitti in ignem aeternum."

A Vulgata bőven az I. lateráni zsinat előtt íródott, az V. század elején fordította Szent Jeromos. (I. lateráni zsinat meg 1123.)

De ha nem bízunk Szent Jeromosban, akkor itt a görög szöveg is a vonatkozó részre a Máté evangéliumból:

Εἰ δὲ ἡ χείρ σου ἢ ὁ πούς σου σκανδαλίζει σε, ἔκκοψον αὐτὸν καὶ βάλε ἀπὸ σοῦ: καλόν σοί ἐστιν εἰσελθεῖν εἰς τὴν ζωὴν κυλλὸν ἢ χωλόν, ἢ δύο χεῖρας ἢ δύο πόδας ἔχοντα βληθῆναι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον. Görögül sajnos nem tudok (a latin még a küzdés szintjén megy), de utánanéztem a πῦρ azt jelenti, hogy tűz, αἰώνιον pedig "vég nélküliség".

Amúgy ez a kijelentés, hogy csak az I. lateráni zsinat óta létezik a pokol fogalma azért sem lehet igaz, mert ezt a zsinatot a görögkeletiek nem fogadják el már, mivel az egyházszakadás (1054.) után volt, viszont a poklot meg hiszik ők is. Hiszen már az ókeresztény egyházatyák is tanították ezt.

De mint már írtam, inkább az a kérdés, hogy miként kell elképzelni poklot. Ma már azt tanítják, hogy semmiképp se helynek képzeljük el. Ez egy borzasztó lelki állapot inkább, teljesen elszakítva Isten szeretetétől.

2012. dec. 23. 13:28
 24/41 anonim ***** válasza:

"mate 18:8"

nem latom benne a szot "pokol"!!

a satan tuzerol ir csupan!!!

tehat megegyszer!!!a SZO!!pokol az also laterani zsinat ota letezik csupann mint jelzo,mint szo,a "satan tuze"-re!!

mellesleg az a gorog es latin forditas amiket idevestel,nem azonosak az O-gorog,es a korai Romai Latin-nal!!!

raadasul mindketto a rendkivulien pocsek -(fercmu)-forditasa az O-Heber,es Arami irasoknak!!

a legjobb peldaja a pocsek-fercmu forditasnak,az "adam es eva" story!!

ott csupan ADON=ember,-es-HAVA=nosteny van szo az eredeti O-Heber szovegek szerint!!

2012. dec. 24. 07:04
 25/41 anonim ***** válasza:

Egyrészt poklot.

A pokol, vagyis Seol a babiloniak világképében található meg, mint helyszín. A keresztények szerint a pokol egy állapot, vagy az öntudatlanság, vagy az Istentől való távolság miatti szenvedés állapota. Tehát nem született ilyen gondolat Istenben.

Kérdésed olyan, mint a legtöbb provokáló kérdés. Egyszer egy az miért 3?

2012. dec. 24. 14:55
 26/41 A kérdező kommentje:

A matekpéldát nekem írod?

Mióta tanítják ezt? /Állapot/

Rengeteg info van régről, hogy valóságos hely volt az elképzelésekben.

Akkor tévedtek?

Változhat a megítélés?

Nos?

2012. dec. 24. 19:51
 27/41 A kérdező kommentje:

Mit mondasz Énok könyvéről

és Lukács evangéliumáról?

2012. dec. 24. 20:02
 28/41 anonim ***** válasza:

Kedves "mami"!(Most írok )

Én értem mit akarsz mondani ,de az energia nem egyezik Istennel.(ez földi amit te írsz) A mi tudásunk amit Istenhez viszonyít,elenyészik és így nem is érthetjük az Isten Létet.Tudatosság ?Nem érzékeljük a Lelket földi testünkkel.(Ha csak Isten nem úgy akarja)

Isten hatalmassága által van minden és ezt nem múlhatja felül egy halandó lélek sem.Jézus eljött és elmondta a népnek hogy mi vár.A hit amely megerősít mert önmagad semmi vagy ebben a világban.A hit pedig Jézusnál van és az ő neve teszi erőssé az embert.Nem vagyunk önmagunk megalkotói.Csak egy van aki ezt megteheti :Isten és a fia akinél az Élet van.Ők egyek és általuk szabadulhatsz meg amit ez a világ az ördög hatalmában hordoz.A hazugság atyja elhiteti az emberrel hogy ez a világ ,amink van .Nem !Jézus az Út,az Igazság és az Élet!Nem hazudott!...

Tapasztalatból tudom...

(K.Gy)

2013. jan. 2. 14:34
 29/41 anonim ***** válasza:

Kedves KGY. Amiben hiszel, hogy Jézus az út... stb ehhez nem kívánok hozzászólni-ez a Te hited.

Az első mondatodhoz viszont igen--"de az energia nem egyezik Istennel.(ez földi amit te írsz)"

Tehát Te valami univerzumi Isten-létben hiszel-- Csak hát az elmúlt idők folyamán ha a csillagászok és fizikusok sok teória-variációt gyártottak is az univerzummal kapcsolatban- az mindenképp kiderült hogy Isten mint Létező ott semmiképp nem székelhet-- s mivel itt van élet a Szaturnuszon a Marson viszont nincs, így megbocsájts, még is csak a Földünknél kell keresni ezt az istenséget nem gondolod?

De még a vallások is itt keresgélték hisz mit tanít a biblia azt hogy van alvilág ahol várakoznak a lelkek az isteni ítéletre-- igaz volt annak idején a megkereszteletlennek egy szép terasz vagy mi a csuda nem jut eszembe az a szó-- de azt az elmúlt években a Pápa hivatalosan lebontottnak nyilvánította.

Ha viszont a vallások a talpunk alatt képzelte az alvilágot akkor nem lenne logikus, hogy a fel-világot" is itt feltételezzük? hisz azt tanitjuk a vallások is, de még én is azt írom, hogy Isten éltető sugárzásában élünk anélkül elpusztulna az élet... tehát nem itt kell lennie valahol és nem a Földünk teremtette?

Látod, furcsa... de így soha eszembe se jutott még keresni se az élet Istentől való eredetét-- egyszerűen, csak belebotlottam az igazságba!

2013. jan. 2. 22:05
 30/41 anonim ***** válasza:
pokol igazából nincs és isten a földön nem tesz rosz dolgokat
2013. ápr. 20. 07:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!