Milyen okokra vezethető vissza, hogy a jelenkorban Csehország és Franciaország a világ legkevésbé vallásosabb országai?
Figyelt kérdés
Jó, Csehországnál lehetne a kommunizmus számlájára írni, de ott van pl. Lengyelország, ahol a legnagyobb a vallásosok aránya Európában... Meg tapasztalataim alapján Magyarországon is sokan vallásosnak mondják magukat.2012. aug. 10. 19:09
1/5 anonim válasza:
Hát, Franciaországban parádés gyökerei vannak az ateizmusnak gondoljunk csak a felvilágosodás korára (ami elég sötét volt, de most no comment)és a híres ateista filozófusaikra. Nyilván ezzel is a zászlót lobogtatják.
A csehek tényleg érdekesek, bár szerintem a legtöbb ember itt is csak papíron vallásos. Szerintem ez egy nép mentalitásától is függ.
Azon kívül én meg úgy halottam hogy az észak európai országok a legateistábbak.
2/5 anonim válasza:
Én meg úgy hallottam, hogy Kína a legkevésbé vallásos, no meg Észak-Korea..
Szerintem mindkét helyen vannak durvább dolgok, mint Európában.
3/5 anonim válasza:
Ja, és még annyit hozzátéve, hogy a lengyeleken nem kell meglepődni, mert bár ott is volt kommunizmus, de az Egyház kevésbé volt elnyomva, mint mondjuk Magyarországon, és ne felejtsük el, hogy volt egy nem akármilyen pápájuk is...
4/5 mustafa33 válasza:
A csehek valóban nem nagyon vallásosak, ebben nem csak a szocializmus ún. tudományos ateizmusának az agymosása a ludas, de a nemzeti történelmükből is ered. Nagyon erős a huszita hagyomány. A nemzeti érzelem egyik mutatója, hogy a huszita időket tartják történelmük legnagyszerűbb időszakának. Jan Hus elítélését (és áttverését) a konsztanci zsinaton és utána a megégetését nemzetük elleni sérelemnek érzik és a huszita felkelést az ő nemzeti harcuknak. És a husziták ellen keresztesek harcoltak és azok verték le őket.
5/5 anonim válasza:
Franciáknál a jó bor,a cseheknél a jó sör az ok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!