Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen okokra vezethető...

Milyen okokra vezethető vissza, hogy a jelenkorban Csehország és Franciaország a világ legkevésbé vallásosabb országai?

Figyelt kérdés
Jó, Csehországnál lehetne a kommunizmus számlájára írni, de ott van pl. Lengyelország, ahol a legnagyobb a vallásosok aránya Európában... Meg tapasztalataim alapján Magyarországon is sokan vallásosnak mondják magukat.
2012. aug. 10. 19:09
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Hát, Franciaországban parádés gyökerei vannak az ateizmusnak gondoljunk csak a felvilágosodás korára (ami elég sötét volt, de most no comment)és a híres ateista filozófusaikra. Nyilván ezzel is a zászlót lobogtatják.

A csehek tényleg érdekesek, bár szerintem a legtöbb ember itt is csak papíron vallásos. Szerintem ez egy nép mentalitásától is függ.

Azon kívül én meg úgy halottam hogy az észak európai országok a legateistábbak.

2012. aug. 10. 21:58
 2/5 anonim ***** válasza:
77%

Én meg úgy hallottam, hogy Kína a legkevésbé vallásos, no meg Észak-Korea..

Szerintem mindkét helyen vannak durvább dolgok, mint Európában.

2012. aug. 10. 22:13
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és még annyit hozzátéve, hogy a lengyeleken nem kell meglepődni, mert bár ott is volt kommunizmus, de az Egyház kevésbé volt elnyomva, mint mondjuk Magyarországon, és ne felejtsük el, hogy volt egy nem akármilyen pápájuk is...
2012. aug. 10. 22:15
 4/5 mustafa33 ***** válasza:
73%
A csehek valóban nem nagyon vallásosak, ebben nem csak a szocializmus ún. tudományos ateizmusának az agymosása a ludas, de a nemzeti történelmükből is ered. Nagyon erős a huszita hagyomány. A nemzeti érzelem egyik mutatója, hogy a huszita időket tartják történelmük legnagyszerűbb időszakának. Jan Hus elítélését (és áttverését) a konsztanci zsinaton és utána a megégetését nemzetük elleni sérelemnek érzik és a huszita felkelést az ő nemzeti harcuknak. És a husziták ellen keresztesek harcoltak és azok verték le őket.
2012. aug. 10. 23:27
 5/5 anonim ***** válasza:
Franciáknál a jó bor,a cseheknél a jó sör az ok.
2012. aug. 22. 10:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!